Η «μπίζνα» των εμβολίων και το ευρωπαϊκό (και ελληνικό) ναυάγιο

Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της Pfizer οι παραδόσεις εμβολίων της εταιρίας στην Ευρώπη μειώνονται, προσωρινά, κατά 20% έως και 50%  λόγω αναπροσαρμογών στην αλυσίδα παραγωγής του εργοστασίου της στην πόλη Πουρς του Βελγίου.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της AstraZenecca και οι δικές της παραδόσεις – όταν ξεκινήσουν – στην Ευρώπη θα είναι επίσης μειωμένες έως και 60% σε σχέση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί λόγω επίσης «της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού».

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν στον ευρωπαϊκό Τύπο και ψιθυρίζονται στις Βρυξέλλες, η αναδίπλωση και των δύο εταιριών δεν είναι άσχετη με την επιλογή του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ακολουθήσει μετωπική – έως «πολεμική», όπως περιγράφεται – πολιτική ανάσχεσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του. Το γεγονός αυτό φαίνεται να επαναπροσανατολίζει και τις εμπορικές προτεραιότητες των φαρμακοβιομηχανιών, όπως και την τακτική μεγιστοποίησης του κέρδους τους.

Όπως έγραψαν , άλλωστε, οι New York Times η Pfizer ήταν εκείνη που πίεσε, πρώτα την Ουάσιγκτον και μετά τις Βρυξέλλες, να αποδεχθούν ότι κάθε συσκευασία που τους προμηθεύει περιέχει 6 αντί για 5 δόσεις του εμβολίου χωρίς αλλαγές στους οικονομικούς όρους των συμβολαίων – γεγονός, που σημαίνει ότι πλέον η εταιρία παρέχει τις ίδιες ποσότητες και εισπράττει 20% περισσότερα έσοδα.

Ό,τι απ’ όλα κι εάν ισχύει, το δεδομένο είναι πως η επιχείρηση του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξελίσσεται σε ναυάγιο – εξ ου και το άκρως τεταμένο κλίμα στην τηλεσύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, εξ ου και οι αποφάσεις της Ουγγαρίας πρώτα, και της Γερμανίας στην συνέχεια, να κινηθούν στην κατεύθυνση συμφωνιών με την Μόσχα για την προμήθεια και του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Μετά την Ιταλία επίσης, και η Πολωνία προειδοποιεί τώρα ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, ενώ η Κομισιόν που έχει την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού αφενός περιορίζεται σε προαναγγελίες… διαμαρτυριών προς την Pfizer και, αφετέρου, αρνείται πεισματικά να δώσει στην δημοσιότητα τις συμβάσεις που υπέγραψε με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Πίσω από αυτή την σιωπή η πραγματικότητα λέει ότι την ώρα που η πανδημία επελαύνει με νέο κύμα μεταλλάξεων του ιού, η εμβολιαστική κάλυψη της Ευρώπης είναι επιεικώς απαγορευτική.

Και η εικόνα στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο απογοητευτική: Η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις του εμβολιασμού στην Ε.Ε. – γα την ακρίβεια, προηγείται μόνον του Λουξεμβούργου και της Βουλγαρίας.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία συνολικά στοιχεία (της 21ης Ιανουαρίου) του Our World in Data, τα οποία χρησιμοποιεί και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί το 1,18% του πληθυσμού και βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος.

Στην παγκόσμια κατάταξη προηγείται μακράν το Ισράηλ το οποίο έχει ήδη εμβολιάσει το 38,04% του πληθυσμού του και έπονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (22,71%), η Βρετανία (8,62%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (5,3%%).

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην πρώτη θέση της κούρσας των εμβολιασμών βρίσκεται η Μάλτα με 3,74%, ενώ συνολικά τα ποσοστά κάλυψης του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά – γεγονός που, μάλλον, επιβεβαιώνει και το ναυάγιο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης της ομάδας φον ντερ Λάιεν με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα οι παραδόσεις από την Pfizer ήταν ήδη μειωμένες την περασμένη εβδομάδα κατά 19%, ενώ το ακόμη χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση έχει ποντάρει τον κύριο όγκο των παραγγελιών της στα εμβόλια της AstraZenecca και της Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι από το σύνολο των 25 εκατομμυρίων δόσεων που της αναλογούν η Ελλάδα θα πάρει 4,7 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατομμύρια από την AstraZeneca (Oxford), 4,7 εκατομμύρια από την Johnson & Johnson και μόλις 1,8 εκατομμύριο δόσεις από την Moderna.

Αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερη καθυστέρηση στον εμβολιασμό του πληθυσμού καθώς η μεν AstraZenecca – που αναμένεται να πάρει την ευρωπαϊκή έγκριση στις 29 Ιανουαρίου – μειώνει τις παραδόσεις έως και 60%, η δε Johnson & Johnson, με βάση τις τελευταίες χθεσινές πληροφορίες, δεν αναμένεται να πάρει έγκριση για το δικό της εμβόλιο πριν από τον Μάρτιο.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση – σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – δεν εξετάζει εναλλακτικές και επιμένει ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κι έως τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 25% του πληθυσμού.

Το πώς ακριβώς θα το πετύχει είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.