Γιατί οι χώρες με ρεκόρ εμβολιασμών καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων;

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στον τομέα των εμβολιασμών με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να προσπαθεί να λύσει ένα δύσκολο παζλ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς στις δύο χώρες – παγκόσμιες πρωταθλήτριες του εμβολιασμού, καταγράφονται αριθμοί – ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Παρά το ότι το ποσοστό εμβολιασμού αναφορικά με τον πληθυσμό, είναι ιλιγγιώδες. Μιλάμε συγκεκριμένα για το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντίστοιχα.

Ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως
Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους σε χρόνο ρεκόρ

Βλέπουμε από τον πίνακα ότι το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη το 38% το πληθυσμού του, ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πηγαίνουν πολύ καλά, με σχεδόν το 24% του πληθυσμού να έχει ήδη εμβολιαστεί. Ένα πραγματικό επίτευγμα, από δύο χώρες που έκαναν μεμονωμένες συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες και κατάφεραν αυτά τα ποσοστά εμβολιασμού που απέχουν πολύ από τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.

Ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο όμως έρχεται για να προβληματίσει τους επιστήμονες και όχι μόνο στις συγκεκριμένες χώρες, όπως είναι επόμενο. Μιλάμε για το γεγονός ότι και οι δύο χώρες, τόσο το Ισραήλ όσο και τα Εμιράτα, παρά τον υψηλό δείκτη εμβολιασμού, καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων!

Ισραήλ κρούσματα
Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφει το Ισραήλ, παρά το παγκόσμιο ρεκόρ εμβολιασμών.

Το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες καταγράφει ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, φτάνοντας και ξεπερνώντας μάλιστα τα 10.000 κρούσματα την ημέρα. Παρατώ ότι κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ εμβολιασμού.

Εμιράτα ρεκόρ κρουσμάτων
Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού και στα Εμιράτα, παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό εμβολιασμού

Το ίδιο ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων στα Εμιράτα, που έχουν ξεπεράσει τα 3000 ημερησίως, παρά το ότι σχεδόν 1 στους 4 πολίτες έχουν εμβολιαστεί.

Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Το Ισραήλ σίγουρα επιβαρύνεται από τον χειμώνα, όπου και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι αυξημένος. Δεν αρκεί όμως αυτό για να δικαιολογήσει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Στα Εμιράτα για παράδειγμα, ο καιρός είναι θαυμάσιος (αν εξαιρέσουμε το διήμερο ραγδαίας πτώσης της θερμοκρασίας), πράγμα που δεν δικαιολογεί αυξημένο συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Εκεί ο κόσμος συνωστίζεται περισσότερο το καλοκαίρι λόγω ζέστης, όταν αναζητά κλιματιζόμενους χώρους.

Ίσως να οφείλεται σε κάτι που έχουν τονίσει οι επιστήμονες, το γεγονός δηλαδή ότι ο εμβολιασμός μπορεί να δώσει μία επίπλαστη αφάλειας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χαλαρώνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Το γεγονός ότι στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί 12,500 χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε ανθρώπους που ήδη έχουν εμβολιαστεί, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, καθώς ο αριθμός αυτός δεν έχει μεγάλη απόκλιση από τις κλινικές δοκιμές για το ποσοστό ανοσίας που επιτυγχάνεται από το εμβόλιο.

Εάν πάντως δεν υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι απολύτως λογικό οι επιστήμονες να αρχίσουν να διερευνούν και άλλα ακόμα πιο ανησυχητικά σενάρια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.