Τελειώνετε με την Τουρκία, οι λαοί μας θέλουν ανάπτυξη

Γράφει ο Γιώργος Βενετσανος

H Τουρκία αρνείται στην Ελλάδα το κυριαρχικό δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ. Και μας απειλούν με «casus belli», «αιτία πολέμου»!. Για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μας τρώει χρόνο, χρήμα και φθείρει προσωπικό και μέσα, να κάνει η Ελληνική πολιτική ηγεσία ας αφήσει στην άκρη αυτό το περιβόητο «φοβικό σύνδρομο», που δεν μας τιμά ως Έλληνες και να κάνει το αυτονόητο, (που είναι κατοχυρωμένο μονομερές δικαίωμα) επέκταση των χωρικών υδάτων παντού, πλην του σημείου που τα νησιά μας συνορεύουν με την Τουρκία.

Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS, 1982 περιέχει διατάξεις που εκφράζουν το πρότερο εθιμικό δίκαιο( καθεστώς αιγιαλίτιδας ζώνης, ελευθερίες της ανοιχτής θάλασσας, καθεστώς της υφαλοκρηπίδας) και εισάγει νέους θεσμούς του δικαίου της Θάλασσας με πιο σημαντικό από όλα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), που εκτείνεται ως τα 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης και αποτελεί μια θαλάσσια ζώνη στην οποία το παράκτιο κράτος ασκεί εκτεταμένες οικονομικής φύσεως αρμοδιότητες. Επίσης εξασφαλίζει την ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων μέσα από τα χωρικά ύδατα στην UNCLOS (ΙΙΙ) περί:

«Θαλασσίων διαδρόμων και σχεδίων διαχωρισμού κυκλοφορίας στην Χωρική Θάλασσα» Εις το Άρθρο 22, παρ. 1 «…δύναται, όπου παρίσταται αναγκαίο, και λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, να ζητά από τα ξένα πλοία που ασκούν το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης από τη χωρική του θάλασσα, να χρησιμοποιούν εκείνους τους θαλάσσιους διαδρόμους και τους κανόνες διαχωρισμού της θαλάσσιας κυκλοφορίας τους οποίους τούτο δύναται να καθορίσει ή υποδείξει για την ρύθμιση της διέλευσης των πλοίων». Εις δε την παρ. 4 αναφέρει ότι: «Το παράκτιο κράτος προσδιορίζει με σαφήνεια τους θαλάσσιους αυτούς διαύλους και τα σχέδια διαχωρισμού της κυκλοφορίας σε χάρτες στους οποίους δίνει την δέουσα δημοσιότητα.».

Παρατηρούμε εδώ ότι καταρρίπτονται τα επιχειρήματα της γείτονας περί «Ελληνικής λίμνης», μιας και εξασφαλίζει ελεύθερη διέλευση για όλα τα πλοία του πλανήτη. Βέβαια οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι θα στενοχωρηθούν, γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν τις NAVTEX δίπλα στα ελληνικά νησιά, ούτε να περνούν κάτω από την θάλασσα τα υποβρύχια τους με ανοικτά όλα τα συστήματα τους, (θα περνούν από επιφάνεια ελεύθερα με αβλαβή διέλευση) και εκεί κλείνει η ιστορία μια και έξω και ο κάθε ένας στο μέρος του, για να μπορέσουν επιτέλους οι γειτονικοί λαοί μας να συνεργαστούν ειρηνικά και να αναπτυχθούν αμφότεροι, επειδη περισσότερα ενώνουν, παρά χωρίζουν τους απλούς πολίτες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.