Μπορεί ο Μπάιντεν να αυξήσει ξανά την επιρροή των ΗΠΑ στη Συρία;

Ο Ερντογάν καθιέρωσε και ενίσχυσε τις σχέσεις με τον Τζορτζ Μπους, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ που “εμβολιάστηκαν” σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν από τις συνέπειες των ενεργειών του.  

Αυτό το σερί τελείωσε με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βλέπει τον πραγματικό Ερντογάν και δεν είναι πρόθυμος να επηρεαστεί από “γλυκά” λόγια ή την υποκριτική προσέγγιση του Ισραήλ. Το πιο σημαντικό είναι, πως όχι μόνο η Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό συμπάθεια στο Κογκρέσο, το Πεντάγωνο και την κοινότητα πληροφοριών, αλλά πως οι Κούρδοι έχουν κερδίσει συμπάθεια.

Οι Σύριοι Κούρδοι θεωρούνται ευρέως στην Ουάσιγκτον ως ηρωικοί και προοδευτικοί, ενώ ο Ερντογάν πιστεύεται ότι είναι διεφθαρμένος και αντιδραστικός. Επιπλέον διπλωμάτες όπως ο Τζέιμς Τζέφρι έχουν αποχωρήσει. Οι περιφερειακοί αξιωματούχοι συχνά παρατήρησαν ότι ο Τζέφρι ήταν πιο φιλο-τουρκικός και λιγότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί κατά της γραμμής της Τουρκίας από ότι ακόμη και Τούρκοι διπλωμάτες. Με την αναχώρηση του Τζέφρι, το τουρκικό λόμπι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαλύεται.

Ο διορισμός του Brett McGurk υπογραμμίζει απλώς την αλλαγή στάσης. Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον, η ζημιά που προκλήθηκε από το «πράσινο φως» του Τζέφρι και η πολιτική του Τραμπ θα διαρκέσει για πολύ ακόμα για την προεδρία Μπάιντεν. Δεν μπορεί εύκολα να αναιρεθεί. Ο δεύτερος είναι ο χαρακτηρισμός ως τρομοκρατικού του PKK. Ανεξάρτητα από το αν ο ορισμός αυτός ήταν βάσιμος πριν από 25 χρόνια, είναι σαφές ότι δεν είναι πλέον σήμερα.

Αντί να άρει απλώς τον χαρακτηρισμό, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα προσπαθήσει να κινηθεί με δύο τρόπους: να ευχαριστήσει την Τουρκία με τον χαρακτηρισμό του PKK , αλλά στη συνέχεια να αντιμετωπίζει το SDF ως κάτι εντελώς ξεχωριστό. Αυτό μπορεί να φαίνεται έξυπνο στις αίθουσες του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά οποιοσδήποτε εκτός της διπλωματικής υπηρεσίας το αναγνωρίζει ως ηλίθιο. Δυστυχώς, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα προσπαθήσει να συνεχίσει το status quo, που θα χρησιμεύσει μόνο για τη συνέχιση της στρατηγικής σύγχυσης που τώρα καλύπτει την Ουάσιγκτον.

Michael Rubin

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.