Ερντογάν: «Θέλω χαμηλά επιτόκια» – Νέα κατρακύλα για τη λίρα

Μετά την άνοδο που παρουσίαζε τις τελευταίες ημέρες έναντι του δολαρίου, η τουρκική λίρα κατρακύλησε και πάλι σήμερα Παρασκευή, στο άκουσμα των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός.

Ο Ερντογάν επανέλαβε σήμερα σε ομιλία του προς επιχειρηματίες, παρά την πρακτική που εφαρμόζει τελευταία ο «αρεστός» του ο Κεντρικός Τραπεζίτης, ότι είναι ενάντια στα υψηλά επιτόκια «είτε ακούνε, είτε όχι».

Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε μείωση κατά 1,1% και η ισοτιμία επανήλθε στις 7,45 λίρες ανά δολάριο.

Σύντομα μεταρρυθμίσεις

«Η κύρια δουλειά είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό μειώνοντας το επιτόκιο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε ξανά ότι σύντομα θα ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις.

«Ένας από τους κύριους στόχους μας στην οικονομία φέτος θα είναι η επίτευξη σταθερότητας των τιμών», είπε  και υποσχέθηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,6% του εθνικού εισοδήματος.

«Να μας εμπιστευτείτε και στην επόμενη περίοδο», ζήτησε από τους επιχειρηματίες και το λαό του, στέλνοντας ίσως για κάποιους ακόμη και μήνυμα πρόωρων εκλογών.

Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων απέτυχε πέρυσι, με αποτέλεσμα η λίρα να χτυπήσει διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Αυτές οι απώλειες ώθησαν τον Ερντογάν να απολύσει και να αντικαταστήσει το διοικητή της κεντρικής τράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου, κι ο νέος έκτοτε αύξησε κατακόρυφα τα επιτόκια στο 17% από 10,25%.

«Χρειάζομαι επενδύσεις, χρειάζομαι απασχόληση, χρειάζομαι παραγωγή, χρειάζομαι εξαγωγές», είπε ο Ερντογάν. «Αν δεν έχω αυτά τα τέσσερα πράγματα, τότε δεν υπάρχει τίποτα».

Χθες, η μεγαλύτερη επιχειρηματική ένωση της Τουρκίας κατηγόρησε τις τράπεζες της χώρας για επιβολή υπερβολικά υψηλών επιτοκίων δανείων.

Οι τράπεζες στην Τουρκία αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο δικό τους υψηλό κόστος χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα.

Τα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες είναι «ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην παραγωγή και τις επενδύσεις», δήλωσε ο Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων και Ανταλλαγών Προϊόντων της Τουρκίας (TOBB).

Το αυξανόμενο κόστος του φαγητού και η κατακόρυφη πτώση της λίρας «τρώνε» την δημοτικότητα του Ερντογάν, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Ορισμένοι Τούρκοι έφτασαν να αποθηκεύουν βασικά τρόφιμα, όπως μπισκότα για τα μωρά, ρύζι και ζυμαρικά για να γλιτώσουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις.

Η τέχνη είναι… δύναμη, κατά Ερντογάν

Στα εγκαίνια μουσείου με έργα ζωγραφικής της οθωμανικής περιόδου, που βρέθηκαν στο παλάτι Τοπκαπί, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όποια χώρα διαθέτει τέχνη, έχει δύναμη. Εάν δεν έχετε πολιτισμό και τέχνη, δεν έχετε τίποτα», προσθέτοντας ότι ο πραγματικός πλούτος των κοινωνιών μετριέται από τη συμβολή τους στον πολιτισμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η τέχνη χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως ένας αόρατος στρατός για την κατοχή των χωρών και την κατάκτηση των κοινωνιών, αλλά όπως είπε:

«Ναι, το Γκιομπεκλίκ-τεπέ είναι δικό μας, η Έφεσος είναι δική μας, το Αχλάτ είναι δικό μας, το Σοούτ είναι δικό μας, η Κωνσταντινούπολη είναι δική μας, η Άγκυρα είναι δική μας! Θα τις υπερασπιστούμε, θα τα προστατεύσουμε και θα τις αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε μάλιστα ότι, όπως προστατεύει την Γαλάζια Πατρίδα, τον αέρα και την ξηρά της πατρίδας, με τον ίδιο τρόπο θα αμυνθεί εναντίον των κυβερνο-επιθέσεων του ψηφιακού κόσμου.

Κάνοντας, παράλληλα, και την αυτοκριτική του, είπε ότι «ένα από τα πράγματα για τα οποία λυπάμαι περισσότερο κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας είναι η αποτυχία να αναπτύξουμε τον πολιτισμό μας. Καθώς μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες της πολιτικής και οικονομικής ισχύος στον κόσμο αλλάζουν, τα πιο σημαντικά ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε είναι ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η οικογένεια».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.