Η ΕΕ «στήνει» με Ρ.Τ.Ερντογάν τη συνδιάσκεψη τεμαχίσματος Ελλάδας & Κύπρου -Συνεννόηση πίσω από την πλάτη της Αθήνας

Τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ για την «εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου» δηλαδή την διάσκεψη των κρατών της ανατολικής Μεσογείου στην οποία θα μοιραστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. 

Από την τηλεδιάσκεψη απουσίαζαν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Λευκωσίας, παρόλο που το θέμα αφορούσε άμεσα και τις δύο χώρες, οι οποίες είναι και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε στο twitter πως είχε μία καλή συνδιάλεξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (τον οποίον έκανε και ταγκ καθώς σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν τον έχουν μπανάρει). Μάλιστα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως στις 21 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Ζοσέπ Μπορέλ στις Βρυξέλλες.

 

«Από εκεί και πέρα βέβαια όλα τα κράτη τα οποία θα προσκληθούν, θα πρέπει να σέβονται δυο βασικά κριτήρια τα οποία για μας είναι αυτονόητα. Το ένα είναι να αναγνωρίζουν το σύνολο των υπολοίπων συμμετεχόντων. Δεν δύναται δηλαδή κάποιο κράτος το οποίο θέλει να συμμετάσχει να μην αναγνωρίζει όλες τις άλλες συμμετέχουσες χώρες. Να σέβεται την εδαφική κυριαρχία όλων των άλλων κρατών. Αυτό είναι το ένα βασικό κριτήριο.

Το άλλο είναι βέβαια, επίσης αυτονόητο, είναι να σέβονται τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως του Δικαίου της Θάλασσας».

Τι θα συμβεί όμως αν δεν καλεστεί καθόλου η Κύπρος, η Ελλάδα θα συμμετάσχει; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανύποπτο χρόνο είχε απάντηση στον Γιάνη Βαρουφάκη ως η πολυμερής διάσκεψη σκοντάφτε στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπονοώντας πως η συμμετοχή της είναι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Όμως η ΕΕ και είναι σίγουρο πως θα πιέσει είτε για τη μη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε το πιο πιθανόν για τη συμμετοχή των Κατεχόμενων, κάτι που θα αποτελέσει έμμεση αναγνώρισή τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.