Χρυσοφόρες μπίζνες τουρκικής εταιρείας με τη γερμανική Siemens στη Λιβύη

Χρυσοφόρα συμβόλαια για την κατασκευή δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη, απέσπασε η τουρκική εταιρεία ENKA σε συνεργασία με τον γερμανικό κολοσσό, Siemens. Αυτό ανακοίνωσε η ΕΝΚΑ, η οποία έχει την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, γράφει ο Θανάσης Αργυράκης στο Law And Order.

Όπως όλα δείχνουν, η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, στο πλευρό της «κυβέρνησης» – μαριονέτα της Τρίπολης, δεν περιορίζεται μόνον στην αύξηση της πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής της Άγκυρας, αλλά και σε χρυσοφόρες μπίζνες για λογαριασμό μεγάλων τουρκικών εταιρειών.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι, μαζί με τις τουρκικές εταιρείες, δυναμικό come back στη Λιβύη, κάνουν και οι γερμανικές.

Όπως η Siemens, ένας οικονομικός κολοσσός, με εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας.

Κάτι, άλλωστε, που φάνηκε και από τον τρόπο που χειρίστηκε το Βερολίνο το σκάνδαλο Siemens, το οποίο εκτός των άλλων «άγγιξε» άμεσα και την Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα μας κατά τη Μεταπολίτευση.

Οι γερμανο-τουκρικές «κολεγιές», λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, δεν περιορίζονται μόνον στους «δισταγμούς» του Βερολίνου για να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, εξαιτίας της άκρως επιθετικής συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού, αλλά και σε ιδιαίτερα στενές οικονομικές δοσοληψίες.

Ακόμα και σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Λιβύη.

Μια χώρα, όμως, η οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα, που καλοβλέπουν τόσο η Τουρκία, όσο και πολλές άλλες μεγάλες χώρες στην ΕΕ και γενικότερα.

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής ΕΝΚΑ, θα κατασκευαστούν στην πόλη Μισράτα.

Πρόκειται για την πόλη – στενότερο σύμμαχο της Τρίπολης, η οποία, μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, το 2011, έχει μετατραπεί σε πόλη – κράτος.

Διαθέτει μεγάλες και οργανωμένες ένοπλες πολιτοφυλακές.

Χρηματοδοτείται, εδώ και χρόνια, συστηματικά από το Κατάρ, ενώ στρατιωτικά στηρίζεται από την Τουρκία.

Το λιμάνι της πόλης χρησιμοποιείται εκτεταμένα ως βάση για τα τουρκικά πολεμικά πλοία που πλέουν στην θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής εταιρείας, «η ENKA σε κοινοπραξία με τη Siemens, πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή των fast track έργων στη Μισράτα».

Ειδικότερα, αναφέρεται, «θα κατασκευαστούν δύο μονάδες συνολικής δύναμης, 650 MW και 671 MW, προκειμένου να καλυφθεί «η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Λιβύης».

Ήδη, «οι συμβάσεις για έργα έχουν υπογραφεί με την General Electricity Company of Libya (GECOL – κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Λιβύης).

»Θα εγκατασταθούν δύο μονάδες SGT5-PAC 4000F και SGT5-PAC 2000E, της Siemens.

»Οι τουρμπίνες των εργοστασίων θα τροφοδοτούνται με διπλό καύσιμο, με ελαφρύ καύσιμο και φυσικό αέριο.

»Και τα δύο έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2022».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.