Το 2021 θα είναι η αρχή που θα νεκρωθεί το ένστικτο της ελευθερίας;

Απόστολος Αποστόλου

«Να ενοχλείτε να είστε η άμμος και όχι το λάδι στα γρανάζια του κόσμου.» Οδυσσέας Ελύτης.

Φαίνεται πως είμαστε στο κατώφλι της νέας ιστορίας. Το 2021 θα γίνει η αρχή της μεταμόρφωσης, στη διακυβέρνηση, στον πολιτισμό, και της ανθρωπολογικής μεταβολής  στη σωματική υπαρξιακή εμπειρία.

Σήμερα μιλάνε για το Great Reset, αλλά το Great Reset (η Μεγάλη Επαναφορά) αποτελεί ληγμένο στοίχημα της ιστορίας του γνωστικισμού και του διεθνισμού.

Ο Χανς Γιόνας, μας είχε προειδοποιήσει ο γνωστικισμός δεν βγήκε από την ιστορία, θα έρθει πιο δυνατός. Στα ίδια χνάρια του Χανς Γιόνας και ο «μαθητής» του, Μάρτιν Χάιντεγκερ που μας καλούσε να είμαστε υποψιασμένοι με την τεχνολογία που θα έρθει και θα καλύψει τη ζωή μας.

Οι γνωστικιστές πίστευαν ότι είχαν πρόσβαση σε μια εμπειρία πέρα από τη τρέχουσα κατανόηση. Σήμερα οι νέο-γνωστικιστές έχουν ένα όπλο που τους χαρίζει αυτή την εμπειρία, και είναι η τεχνολογία.

Οι πρώτοι που πίστεψαν στη δύναμη του γνωστικισμού ήταν οι Ιακωβίνοι και οι λοιπές επαναστατικές δυνάμεις. Είναι οι ίδιοι που σήμερα κατέχουν την εξουσία τηρουμένων των αναλογιών.

Είναι εκείνοι που εμμένουν στην ιδέα της νέας σωτηρία που θα επιτευχθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των νέων μυαλών.Υπόσχονται ότι όλες οι συγκρούσεις θα ατονήσουν σε όλα τα επίπεδα. Οι αξίες θα μετατραπούν σε εμπράγματα δικαιώματα χαμηλής στάθμης. Και στο εξής οι επιστημονικές κατακτήσεις θα σχεδιάζουν το μέλλον. Οι πολιτικές αντιθέσεις θα γίνονται τεχνητές διαφοροποιημένες απόψειςκαι θα  ενσωματώνονται σε ένα κοινό πρόγραμμα κατ’ εντολή της αθέατης διακυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή ο διεθνισμός που θα καταργεί κάθε διαφορετικότητα θα βάζει τη σφραγίδα του στα όνειρα του νέου ανθρώπου, του νέου κόσμου, του νέου ορίζοντα.

Ο Μαρξ ήταν ο πρώτος που κατανόησε την εξέλιξη της νέας εποχής η οποία θα φρόντιζε να καταστήσει κάθε παραδοσιακή αξία ξεπερασμένη, κάθε εθνική οικονομία ακυρωμένη, κάθε αστική συνήθεια συμβιβασμένη στον εαυτό της, και κάθε επαναστατική διεκδίκηση ομογενοποιημένη σε ένα σκοπό, εκείνο της δικτατορίας του προλεταριάτου. Το μέλλον το έβλεπε στη διεθνοποιημένη κοινωνία.

Η τροφαντή αγκαλιά της διεθνοποίησης θα παρέχει τάξη, ασφάλεια, και απαλλαγή από έγνοιες. Διεθνοποίηση παντού, ακόμη και στην φιλανθρωπία. Ο Γκέιτς αναγνωρίζεται σήμερα ως διεθνοποιημένος φιλάνθρωπος.

Και την ίδια στιγμή η ομογενοποίηση του πολιτικού, πολιτιστικού,παγκόσμιου μοντέλου,θα φέρνει το εργαλείο της νέας τρομοκρατίας που θα ακούει στο όνομα «δικτατορία έκτακτης ανάγκης» για τη σωτηρία από πιθανές  απειλές.

‘Έτσι και αλλιώς η νέου τύπου δικτατορία έχει επιβληθεί, το ζούμε σήμερα.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα της νέας εφαρμοσμένης δικτατορίαςτου σήμερα.

Η δικτατορία του προλεταριάτου άλλαξε όνομα και έγινε η δικτατορία των χρηματοπιστωτικών funds.

Τα δελτία με τα συσσίτια της κομμουνιστικής σοβιετικό-κινεζικής, κοινωνίας, αποκαλούνται πλέον φιλανθρωπικά γεύματα.

Η σοβιετική προπαγάνδα – αγκιτάτσια, άλλαξε όνομα και καλείται μετα-αλήθεια ή φεικ νιούς.

Η άλλοτε κομμουνιστική υπο-αξιοποίηση της εργασίας  και η αλλαγή εργοστασιακού περιβάλλοντος των μπολσεβίκων  ανάλογα με τις ανάγκες της σοβιετίας,  γίνεται σήμερα κινητικότητα εργασίας  ή σε πιο προχωρημένη εκδοχή άυλη εργασία.

Πολιτισμός, παραδόσεις, θρησκείες, γίνονται κενοί τόποι μιας ξεχασμένης κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Το στοίχημα σήμερα είναι να κατακτηθεί ο νέος περφεξιονισμός, δηλαδή το μοντέλο ενός ανθρώπου που θα προσκυνά τις νέα θρησκείες. Δηλαδή τον πράσινο πανθεϊσμό, και τον τεχνολογικό μετα-ανθρωπισμό.

Η αόρατη διακυβέρνηση των διεθνοποιημένων γνωστικιστών εισάγει δυνητικές απειλές ώστε να επιτύχει το καθεστώς των εκτάκτων αναγκών. Αυτό το βιώνουμε ήδη. Έτσι ώστε οι βιολογικές, οιεπισιτιστικές, οι κλιματολογικές, απειλές να εργαλειοποιούνται έτσιώστε να επιτευχθεί περαιτέρω έλεγχος, υποταγή, καταπίεση.

Το παιχνίδι ξεκίνησε ήδη στην Ισπανία, που θα λειτουργήσει ως μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το φακέλωμα επανέρχεται. Οι πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή, εκείνοι με περισσότερες ελευθερίες και εκείνοι με τις λιγότερες φαίνεται να υλοποιείται. Η αρχή γίνεται με τους εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, η Ισπανία ανοίγει την πόρτα για να εισβάλει η κάρτα του νέου Ευρωπαίου που θα θυμίζει τους Εβραίους στη ναζιστική Γερμανία. Η ανθρωπολογία της κωδικοποίησης είναι εδώ. Η ναζιστική συσκευή Hollerith ξαναεμφανίζεται στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Οι νέες σχέσεις υποταγής είναι εδώ και διεκδικούν τον άνθρωπο και την ιστορία του. Κάνουν όμως ένα μεγάλο λάθος εκείνο που ο  Michael Oakeshott το περιγράφει εξαιρετικά. «Το βασικό λάθος του νέου ορθολογισμού θα είναι η πίστη σε αρχές διακυβέρνησης που μπορούν να εκφραστούν σε μια και μόνη ιδεολογία και να εφαρμοστούν παντού. Μια ιδεολογία η οποία δεν θα έχει κατακτημένη ιστορική εμπειρία και επίσης δεν θα διαθέτει οικουμενικό κύρος.»

Ο κόσμος ωστόσο είναι δύσκολο να πεισθεί για τη λειτουργικότητα αυτών των μεταβλητών και αυτό γιατί κατέχεται από μια θέση συνήθειας στις προηγούμενες σχέσεις υποταγής του, έτσι όπως του είχαν επιβληθεί. Ως εκ τούτου τα διευθυντήρια του διεθνοποιημένου γνωστικισμού δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν.

Απόστολος Αποστόλου. Δρ. Φιλοσοφίας

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.