Βρετανία: «Η αρχή της εθνικής ανάτασης»;

«Έχουμε συμφωνία» ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ στο twitter ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Στο Λονδίνο ώρα για επινίκια, αλλά και πρώτες εκτιμήσεις για διαρροές ευρωσκεπτικιστών στη βουλή.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου και με 660 δισ. στερλίνες είναι η μεγαλύτερη σε εμπορικό μέγεθος που έχει ποτέ υπογραφεί μεταξύ δύο εμπορικών εταίρων. Το κείμενο εκτείνεται σε 1.246 σελίδες, είναι κατηγοριοποιημένο σε επτά μέρη και χαρακτηρίστηκε από τον Βρετανό διαπραγματευτή λόρδο Φροστ ως «η αρχή της εθνικής ανάτασης».

Το κεφάλαιο για την Αλιεία, που έθετε με τόση εμμονή η γαλλική κυβέρνηση, καταλαμβάνει μόνο μια περιληπτική παράγραφο 24 γραμμών στο όλο προσχέδιο της Συμφωνίας. Πρόκειται για μεγάλη υποχώρηση του Παρισιού στις υπερβολικές απαιτήσεις που έθετε έως την ύστατη ώρα, προτού η Συμφωνία περάσει σε πολιτικό επίπεδο.΄

Θετικές αποτιμήσεις

Σε άρθρο του στους TIMES του Σαββάτου ο Μάικλ Γκόουβ, Βρετανός Υπουργός Αρμόδιος για την Εφαρμογή της Συμφωνίας, αναφέρεται στα θετικά της στοιχεία και για τις δύο πλευρές, επισημαίνει δε ότι ως την πλήρη εφαρμογή της οι δύο πλευρές θα τρέχουν όλα τα προγράμματά τους με το σημερινό καθεστώς.

Ο κ. Γκόουβ επισημαίνει επίσης πως στη Συμφωνία αναφέρεται εξάμηνη παράταση για περιπτώσεις που θα χρειαστούν μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Ο πολιτικός του προϊστάμενος, Μπόρις Τζόνσον, σε ανακοίνωσή του εκφράζεται θετικός ως προς τις ταξιδιωτικές εταιρίες καθώς και τους τομείς της καταπολέμησης του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της ασφάλειας. Κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται να φέρει το θέμα της υπερψήφισης στη Βουλή των Κοινοτήτων την 30ή Δεκεμβρίου.

Ο Κέιρ Στάρμερ τέλος, ηγέτης των Εργατικών, επανέλαβε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της, όποια κι αν είναι αυτή.

Το μόνο που απομένει για τον Πρωθυπουργό είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια ψήφων από τους σκληρούς ευρωσκεπτικιστές του Eurosceptic Reshearch Group, της Ομάδας 60 ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Κυβερνώντος Κόμματος.

Πηγή: dw.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.