Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανήκουν στη Glaxo;

Θεωρία συνωμοσίας για Pfizer, GlaxoSmithKline, BlackRock και Open Society Foundations

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που θα παράγει ένα από τα εμβόλια COVID-19 ανήκει στην εταιρεία Glaxo η οποία έχτισε το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan.

Συμπέρασμα:

Η σύνδεση των επιμέρους προτάσεων είναι αυθαίρετη. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan και η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer δεν ανήκουν στη Glaxo. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως οι εταιρείες που αναφέρονται στο κείμενο έχουν ενορχηστρώσει ένα σχέδιο που ξεκινάει με την κατασκευή του ιού και ολοκληρώνεται με τη δημιουργία του εμβολίου.

Τις τελευταίες ημέρες διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάρτηση η οποία περιέχει σωρεία ισχυρισμών σχετικά με το ότι το εργαστήριο ιολογίας της Wuhan ανήκει στην εταιρεία Glaxo, στην οποία ανήκει η εταιρεία Pfizer που παράγει ένα από τα εμβόλια COVID-19.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί που περιέχονται στην ανάρτηση είναι ψευδείς και η θεωρία που επιχειρούν να συνθέσουν καταρρίπτεται. Ούτε το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan ούτε η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανήκουν στη Glaxo.

Στα σχετικά δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Μία από τις αναρτήσεις που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό αλληλεπιδράσεων
Μερικά από τα σχόλια που συνοδεύουν τις κοινοποιήσεις της ανάρτησης

Μερικές μέρες αργότερα (24 Νοεμβρίου 2020) οι ίδιοι ισχυρισμοί χρησιμοποιήθηκαν σε άρθρο του κ. Ιωάννη Παπαζήση στην εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα”. Το δημοσίευμα μπορούμε να δούμε στις παρακάτω φωτογραφίες:

 

Η ιστορία της ανάρτησης

Το κείμενο δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά. Προσπαθώντας να εντοπίσουμε την αρχική του πηγή οδηγηθήκαμε σε άρθρα που καταρρίπτουν ένα σχεδόν πανομοιότυπο κείμενο, ή τμήματα αυτού [Πηγή 1][Πηγή 2].

Μία από τις αναρτήσεις μπορούμε να διαβάσουμε στην παρακάτω εικόνα:

Η παρόμοια ανάρτηση που έγινε viral στην Ιταλία [Πηγή]

Η μετάφραση της ανάρτησης:

Το κινέζικο εργαστήριο ανήκει στην πραγματικότητα στην Glaxo, η οποία τυχαίνει να είναι ο ιδιοκτήτης της Pfizer, η οποία τυχαίνει να έχει τη Black rock να διαχειρίζεται τα συμφέροντά της, η οποία τυχαίνει επίσης να διαχειρίζεται τα συμφέροντα της Open Foundation Society (Soros), η οποία φαίνεται να διαχειρίζεται τα συμφέροντα της Γαλλικής Axa, η οποία τυχαία έχει χτίσει το κινεζικό εργαστήριο μέσω του (Γερμανικού) Winthertour, το οποίο κατά σύμπτωση ελέγχει τις κεντρικές τράπεζες, η οποία τυχαίνει να είναι ο κύριος μέτοχος τόσο της Unipol όσο και της MPS, η οποία τυχαίνει να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Renzi, ο οποίος τυχαίνει να έχει ένα ίδρυμα που ονομάζεται Open, και συμπτωματικά τα γραφεία του Grillo βρίσκονται στο κτίριο του Soros στο Λονδίνο. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο, συνεχίστε το γιατί δημιουργήθηκε αυτός ο ιός.

Giuseppe Renda

Οι ομοιότητες των δύο αναρτήσεων είναι εμφανείς. Συγκρίνοντας τις όμως με προσοχή γίνεται αντιληπτό πως πολλά από τα αναφερόμενα δεδομένα έχουν αλλαχθεί κατά τη μεταφορά της είδησης στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, στην ιταλική ανάρτηση αναφέρεται η Γαλλική εταιρεία Axa και οι τράπεζες Unipol και MPS. Τα παραπάνω στοιχεία δεν αναφέρονται στην ελληνική ανάρτηση η οποία αντιθέτως κάνει λόγο για την Γερμανική εταιρεία Allianz, τον επενδυτικό όμιλο Vanguard, τη Microsoft και τoν επιχειρηματία Bill Gates.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το (γερμανικό) Winthertour που ελέγχει τις παγκόσμιες τράπεζες, το οποίο στην ελληνική ανάρτηση μεταφράζεται ως η εταιρεία Winterthur που έχτισε το κινέζικο εργαστήριο.

Επιπροσθέτως, στο δεύτερο μισό της ιταλικής ανάρτησης εμφανίζονται τα ονόματα των πολιτικών Matteo Renzi και Beppe Grillo, λεπτομέρειες που στην ελληνική εκδοχή έχουν αντικατασταθεί. Αντί των ονομάτων διαβάζουμε: “Ο κολοσσός Vanguard είναι μέτοχος της Black Rock που μαζεύει τα κόκκινα δάνεια, ελέγχει τις κεντρικές τράπεζες της Ελλάδας και διαχειρίζεται το 1/3 του παγκόσμιου επενδυτικού κεφαλαίου“.

Το άρθρο του κ. Παπαζήση που είδαμε προηγουμένως εμφανίζει σχεδόν όλους τους ισχυρισμούς της ελληνικής ανάρτησης αλλά διαφοροποιείται ως προς την αναφορά κάποιων εταιρειών που περιέχονται στην ιταλική ανάρτηση.

Στη συνέχεια του κειμένου θα αναλυθούν οι βασικοί ισχυρισμοί που περιέχoνται στην ανάρτηση που έγινε viral στην Ελλάδα, σε σύγκριση με αυτούς που εμφανίζονται στα υπόλοιπα τεκμήρια.

Τι ισχύει

Ελληνική ανάρτηση: Το κινέζικο βιολογικό εργαστήριο στη Wuhan ανήκει στη Glaxo

Ιταλική ανάρτηση: Το κινέζικο βιολογικό εργαστήριο στη Wuhan ανήκει στη Glaxo

Αρθρο κ. Παπαζήση: Το κινέζικο βιολογικό εργαστήριο στη Wuhan ανήκει στη Pfizer

Όχι, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan (Wuhan Institute of Virology) δεν ανήκει στην εταιρεία Glaxo, αλλά στην κινεζική κυβέρνηση.

Μελετώντας την επίσημη ιστοσελίδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan και άλλες δημοσιεύσεις εντοπίζουμε ότι προέκυψε από την συνεργασία της Κίνας και της Γαλλίας και πως καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει συμμετοχή στην ίδρυση του ή σταθερή συνεργασία με αυτό. [Πηγή 1] [Πηγή 2] [Πηγή 3]

Οι δύο εταιρείες (GlaxoSmithKline και Pfizer) έχουν παρουσία στην πόλη Wuhan, κάτι το οποίο είναι λογικό καθώς η πόλη σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2018 έχει 11.8 εκατομμύρια κατοίκους. Επιπλέον, η επαρχία του Hubei στην οποία ανήκει η Wuhan διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό πανεπιστήμιων και άρα εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτό, δίνει στην περιοχή ένα πλεονέκτημα ως προς την επιλογή της για τη δημιουργία εγκαταστάσεων. [Πηγή]

Συγκεκριμένα διαβάζουμε σε άρθρο του 2009 ότι η εταιρεία Pfizer είχε ξεκινήσει την κατασκευή εγκαταστάσεων για έρευνα και ανάπτυξη R&D (Research and Develpment) στη Wuhan. Επίσης βλέπουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας GlaxoSmithKline πως δραστηριοποιείται στην Κίνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια [Πηγή 1] [Πηγή 2]

Όμως καμία από τις παραπάνω εταιρείες δεν συνδέεται με το “κινέζικο βιολογικό εργαστήριο“. Έτσι, ο βασικός ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Η Glaxo είναι ιδιοκτήτρια της Pfizer

Όχι, η εταιρεία Pfizer δεν ανήκει στην εταιρεία Glaxo. Η πρώτη είναι μία αμερικάνικη πολυεθνική ενώ η δεύτερη, της οποίας η πλήρης ονομασία είναι GlaxoSmithKline, είναι μια βρετανική πολυεθνική. Πρόκειται για δύο ανταγωνίστριες εταιρείες που λειτουργούν στον ίδιο τομέα όμως δεν είναι η ίδια εταιρεία.

Διαβάζοντας την ιστορία της Pfizer, δεν υπάρχει αναφορά στην εταιρεία GlaxoSmithKline ως κύριο μέτοχο. Το παραπάνω επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που εντοπίζουμε σε σχετικούς ιστότοπους σε κανέναν εκ των οποίων δεν εντοπίζεται το όνομα της GlaxoSmithKline ανάμεσα στους μεγαλύτερους μετόχους της. [Πηγή 1] [Πηγή 2] [Πηγή 3].

Επιπλέον, σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Pfizer είναι $201.16 δισεκατομμύρια ενώ της GlaxoSmithKline $93.17 δισεκατομμύρια. Έτσι, θεωρείται οξύμωρο η πρώτη να ανήκει στη δεύτερη. [Πηγή 1] [Πηγή 2].

Συνεργασίες μεταξύ των δυο εταιρείων

Παρόλα αυτά, ερευνήσαμε ενδελεχώς τα διαθέσιμα στοιχεία και βρήκαμε κάποιες συνεργασίες μεταξύ τους. Έτσι, το 2009, ανάμεσα στις δύο εταιρείες και μία τρίτη τη Shionogi εντοπίζεται μία κοινοπραξία. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της εταιρείας ViiV Healthcare που δραστηριοποιείται στην έρευνα για την καταπολέμηση του ιού HIV.

Επιπλέον, η GlaxoSmithKline την 1η Αυγούστου 2019 δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ένα δελτίο τύπου. Σε αυτό αναφέρεται πως ολοκληρώνει τη συναλλαγή με τη Pfizer για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, της Consumer Healthcare. Τις ίδιες πληροφορίες αναφέρει και η εταιρεία Pfizer στην ιστοσελίδα της. [Πηγή 1] [Πηγή 2]

Η συνεργασία δύο πολυεθνικών για τη δημιουργία τρίτων εταιρειών, σε καμία των περιπτώσεων, δεν αποδεικνύει ότι η μία ανήκει στην άλλη.

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα που διαθέτει η εταιρεία GlaxoSmithKline λόγω της παρουσίας της στην Ελλάδα [Πηγή]

Με βάση όλα τα παραπάνω, καταρρίπτεται και το δεύτερο στοιχείο του κειμένου, ότι δηλαδή “Η Glaxo είναι ιδιοκτήτρια της Pfizer”.

Η Black Rock διαχειρίζεται τα οικονομικά της Pfizer

Η BlackRock είναι μία επενδυτική εταιρεία και συνδέεται με την Pfizer. Η Blackrock Inc. όμως είναι μία απο τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο και δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι συνεργάζεται με πάρα πολλούς πελάτες και οργανισμούς συμπεριλαμβανομένης της Pfizer.

Επιπλέον, εφόσον οι προηγούμενοι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί η BlackRock δεν συνδέεται με το “κινέζικο βιολογικό εργαστήριο στη Wuhan”.

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Pfizer [Πηγή]

H Black Rock μαζεύει τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων

Η BlackRock έχει αμέτρητους πελάτες σε όλο τον κόσμο. Αυτό αποδεικνύεται στην ιστοσελίδα της Blackrock Global impact (μτφ: παγκόσμιος αντίκτυπος). Εκεί αναφέρονται τα πολλά είδη των πελατών της. Στο συγκεκριμένο τμήμα εντοπίζουμε και την αναφερόμενη σύνδεση με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) όπου ξεκαθαρίζεται πως η εταιρεία έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Τμήμα του ιστοτόπου της BlackRock (Global impact, Clients and partners) [Πηγή]

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω διαβάζουμε σχετικές πληροφορίες σε άρθρα του 2015:

Την Blackrock Solutions, εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών του αμερικανικού ομίλου Blackrock, επέλεξε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ως εξωτερικό σύμβουλο για την εκπόνηση στρατηγικής για την διαχείριση των προβληματικών δανείων.” [Πηγή]

Όπως δήλωσε τραπεζικό στέλεχος στην ΕΡΤ, «Η Blackrock θα κάνει μια χαρτογράφηση των δανείων, δημιουργώντας ένα σύστημα MIS που θα κατηγοριοποιεί τα δάνεια με βάση κάποια κριτήρια, π.χ. ανά κλάδο, τράπεζα». [Πηγή]

Το ότι μία εταιρεία προσλήφθηκε από την ΤτΕ ώστε να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες δεν μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως “μαζεύει τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων”.

Η επόμενη ομάδα ισχυρισμών συνδέει αυθαίρετα όλα τα προηγούμενα με τον επιχειρηματία George Soros, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο αναφέρεται συχνά ως εμπλεκόμενος σε θεωρίες συνωμοσίας. Επιπλέον επιχειρείται σύνδεση με τον όμιλο επιχειρήσεων The Vanguard Group.

H Black Rock διαχειρίζεται τα οικονομικά της Open Foundation Society του Σόρος.

Από την έρευνα μας δεν προκύπτει κάποια σχέση ανάμεσα στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του George Soros Open Society Foundations και της BlackRock.

Αυτό που ισχύει είναι ότι η επενδυτική εταιρεία Soros Fund Management (και αυτή από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως) κατείχε ένα μερίδιο μετοχών της BlackRock. Όμως πλέον δεν κατέχει καμία. Άλλωστε, όπως βλέπουμε στην εικόνα που παρουσιάζει τους μεγαλύτερους μετόχους της BlackRock, η Soros Fund Management δεν εντοπίζεται ανάμεσα σε αυτούς. [Πηγή]

Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της BlackRock [Πηγή]

Με βάση τα ανωτέρω λοιπόν και ο ισχυρισμός πως “H Black Rock διαχειρίζεται τα οικονομικά της Open Foundation Society του Σόρος” καταρρίπτεται.

Συμπεράσματα

Οι βασικοί ισχυρισμοί του κειμένου είναι ψευδείς.

  1. Η εταιρεία GlaxoSmithKline ΔΕΝ ιδιοκτήτρια της εταιρείας Pfizer
  2. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan ΔΕΝ ανήκει ούτε στην GlaxoSmithKline ούτε στην Pfizer, αλλά στην κυβέρνηση της Κίνας.
  3. Η εταιρεία BlackRock ΔΕΝ συνδέται με τον επιχειρηματία George Soros.

Με κανέναν τρόπο δεν συνάγεται το συμπέρασμα πως όλες οι εταιρείες που αναφέρονται στο κείμενο έχουν ενορχηστρώσει ένα σχέδιο που ξεκινάει με την κατασκευή του ιού και ολοκληρώνεται με τη δημιουργία του εμβολίου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο ιός SARS-CoV-2 είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενα άρθρα μας. [Πηγή 1] [Πηγή 2] [Πηγή 3]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.