Σεθ Φράντζμαν: Μια ευρύτερη συμμαχία που ξεκινά από την Ελλάδα έως την Ινδία

Άρθρο γνώμης του Seth. J. Frantzman (εκτελεστικού Διευθυντή στο Think Tank «Middle East Center for reporting and analysis» – MECRA με έδρα το Maryland, αρθρογράφου της «Jerusalem Post») που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού Newsweek, αναφέρεται στην γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, δίνοντας έμφαση στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με Αραβικές χώρες.

Εισαγωγικά ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το πρωτοφανές ταξίδι του ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία, αποδεικνύει την τεράστια ταχύτητα εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με μια σειρά Αραβικών χωρών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμμαχίας που περιλαμβάνει από την Ελλάδα έως την Ινδία, για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και την επίτευξη κοινών στρατηγικών στόχων.

Ο αρθρογράφος σημειώνει στη συνέχεια, ότι το Ιράν είναι ο ένας λόγος της προσέγγισης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, ενώ η απειλή της Τεχεράνης αφορά επίσης το Μπαχρέϊν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Άλλοι λόγοι είναι η υποστήριξη της Τουρκίας προς το Κατάρ, οι διασυνδέσεις της Άγκυρας με την Χαμάς καθώς και ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη, που σήμαναν συναγερμό από την Ιερουσαλήμ έως το Αμπού Ντάμπι και το Κάϊρο.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας της στενής συνεργασίας των χωρών αυτών, είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από μέρη όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, εξέλιξη που υποχρεώνει πλέον τις συμμάχους των ΗΠΑ να δράσουν μόνες τους.

Για αυτό το σκοπό, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ προχώρησαν σε κοινές ασκήσεις με τη συμμετοχή αεροσκαφών F-16 και συνεργάζονται στενότερα με το Ισραήλ.

Επίσης το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος, δημιούργησαν το «East Mediterranean Gas Forum».

Αυτή η «αψίδα συμμαχιών» από την Ελλάδα έως την Ινδία, περιλαμβάνει εκτός από τη γεωστρατηγική και οικονομική συνεργασία, την προώθηση κοινών συμφερόντων (και) σε θέματα ασφαλείας, τη σταθεροποίηση της περιοχής από τις απειλές της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας.

Το Ισραήλ με τα ΗΑΕ είναι ο κόμβος (hub) αυτών των συνεργασιών, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.