Το Ισραήλ «βάζει» τη Σαουδική Αραβία στην Ιερουσαλήμ για να διώξει την Τουρκία

Το Ισραήλ «βάζει» τη Σαουδική Αραβία στην Ιερουσαλήμ για να διώξει την Τουρκία

Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να λειτουργήσει φιλανθρωπικές οργανώσεις και να αναπτύξει δράση ως προς τη συντήρηση των μουσουλμανικών μνημείων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια προσπάθεια να καμφθεί η επιρροή της Τουρκίας στην πόλη.

Η Τουρκία έχει στήσει ολόκληρο παρακράτος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιχειρεί μέσω αυτού να θέσει υπό τον έλεγχό της την ιερή πόλη των αβρααμικών θρησκειών και πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της μυστικής συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Πρίγκηπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, και οι δυο ηγέτες λέγεται ότι συζήτησαν τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την Τουρκία και διάφορες τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται πέριξ του Όρους του Ναού στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.

Η Τουρκία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην Παλαιστινιακή Αρχή, με την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA) να έχει ολοκληρώσει περισσότερα από 600 πρότζεκτ σε παλαιστινιακά εδάφη από το 2005 μέχρι σήμερα.

Μια άλλη τουρκική πρωτοβουλία με την επωνυμία «Η Κληρονομιά μας» έχει στόχο να διατηρήσει την Οθωμανική Κληρονομιά στην Ιερουσαλήμ και να αποκαταστήσει τζαμιά, σπίτια, συντριβάνια και πηγές, αγορές κλπ.

Επίσης αναλαμβάνει πλήθος άλλων πρωτοβουλιών διανέμοντας τρόφιμα στους ευάλωτους και πραγματοποιώντας συσσίτια στο Όρος του Ναού.

Το Ισραήλ επίσης θα υποστηρίξει τον διορισμό Σαουδαράβων απεσταλμένων στην Επιτροπή που επιβλέπει το Όρος του Ναού, καταλήγει η εφημερίδα.

Την ευθύνη των προσκυνημάτων έχει η Ιορδανία, επειδή η Ανατολική Ιερουσαλήμ όπως και η Δυτική Όχθη ήταν ιορδανικά εδάφη πριν τον πόλεμο των Έξι Ημερών (1967).

Ερντογάν και Ισλαμικό Κράτος έχουν κηρύξει τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ

Σε ιερό πόλεμο («τζιχάντ») για την «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ» και την «καταστροφή του Ισραήλ» κάλεσαν φέτος, στις αρχές του έτους, ο νέος ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και γνωστός φιλότουρκος, Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, και ο πρόεδρος της διαβόητης τουρκικής ισλαμιστικής ΜΚΟ «Humanitarian Relief Foundation (IHH)», Μπουλέντ Γιλντιρίμ, πρωτοπαλίκαρο του καθεστώτος Ερντογάν.

Τον ρυθμό στα τύμπανα του ιερού πολέμου έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, διακηρύσσοντας ότι καταδικάζει το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ, που τη χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία, στην «ισραηλινή κατοχή».

Στην εύλογη απορία γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί το Ισραήλ, διεκδικώντας τον ρόλο του προστάτη της Ιερουσαλήμ, ενώ έχει ήδη αρκετά ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, η απάντηση είναι ότι θεωρεί πώς ένας «τζιχάντ» κατά του Ισραήλ θα είναι η διαφυγή του προς τα εμπρός και προς τη δόξα που τόσο λαχταρά, δηλαδή στη δημόσια ανακήρυξή του σε χαλίφη του Ισλάμ, ένα «στέμμα» που του αναγνωρίζει ήδη η Μουσουλμανική Αδελφότητα κρυφίως.

Ο Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι διαδέχτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 τον φονευμένο από τους Αμερικανούς ψευδοχαλίφη Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Στην εθνότητα είναι Τουρκμένος (Τούρκος) και στην ιθαγένεια (υπηκοότητα) Ιρακινός.

Οι Τουρκμένοι ήταν τα παλιά χρόνια μια νομαδική φυλή.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον κατακερματισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα εδάφη στα οποία ζούσαν δόθηκαν στα νέα αραβικά κράτη Συρία και Ιράκ που προέκυψαν εκεί που κάποτε ήταν οθωμανικά βιλαέτια (επαρχίες).

Έτσι, από Οθωμανοί και Τούρκοι, έγιναν πολίτες είτε της Συρίας, είτε του Ιράκ.

Ωστόσο δεν λησμόνησαν ποτέ την τουρκική τους ταυτότητα και φρόντισε και η Τουρκία για αυτό.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 2011 στη Συρία και το 2014 επεκτάθηκε στο Ιράκ, η Τουρκία έστειλε όπλα και εκπαιδευτές στους Τουρκμένους και στις δύο αραβικές χώρες για να συγκροτήσουν πολιτοφυλακές, δηλαδή άτακτους στρατούς, με πρόσχημα την προστασία τους, αλλά στην πραγματικότητα για να οργανωθούν, συγκροτηθούν και να αποσχίστούν την κατάλληλη στιγμή από τη Συρία και το Ιράκ, να ιδρύσουν ψευδοκράτη στα εδάφη τους και να τεθούν υπό την ηγεμονία της «μητέρας πατρίδας».

Στη Συρία αυτό το σενάριο προχωρά. Ήδη στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη στα βόρεια της χώρας έχει ιδρυθεί ψευδοκράτος Τουρκμένων υπό τη λεγόμενη «Συριακή Μεταβατική Κυβέρνηση».

Στο Ιράκ δεν του επιτράπηκε του Ερντογάν να πράξει το ίδιο, αν και ήταν έτοιμος και για αυτό ζητούσε να συμμετάσχει στην απελευθέρωση της Μοσούλης (2016-2017).

Οι Τουρκμένοι του Ιράκ ζούνε στα βορειοδυτικά της χώρας, δυτικά της Μοσούλης, εκεί δηλαδή που ήταν και τα ισχυρότερα προπύργια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στη Συρία επίσης ζούνε στα βορειοδυτικά. Μεταξύ των Τουρκμένων της Συρίας και του Ιράκ παρεμβάλλονται οι Κούρδοι.

Το Ισλαμικό Κράτος, που προηγουμένως ονομαζόταν «Αλ Κάιντα του Ιράκ», ήταν εξαρχής ένας στρατός ατάκτων που τελούσε υπό τουρκικές εντολές, ενώ η στρατιωτική του διοίκηση αποτελούνταν από Ιρακινούς πρώην αξιωματικούς του Σαντάμ Χουσεΐν κυρίως τουρκμενικής καταγωγής.

Με απλά λόγια και δίχως πολλούς «φερετζέδες», το Ισλαμικό Κράτος ήταν εξαρχής ένας τουρκικός στρατός.

Το σχέδιο ήταν να λειτουργήσει ως η εμπροσθοφυλακή του «χάους» και αφού κυρίευε τη Μεσοποταμία να την παρέδιδε στον πραγματικό χαλίφη και ηγέτη, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα σχέδιο που απέτυχε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσο υφίσταται η οργάνωση, έστω και ηττημένη εδαφικά, ότι έπαψε να αποτελεί ένα χρήσιμο βραχίονα της Τουρκίας.

Ο προηγούμενος αρχηγός του ISIS, ο Μπαγκντάντι, είχε επικριθεί διότι δεν είχε καταφερθεί ούτε μια φορά κατά του Ισραήλ.

Πολλοί μάλιστα επικαλέστηκαν αυτή την «ένοχη σιωπή» του ως απόδειξη ότι ήταν «πράκτορας των Ισραηλινών».

Βεβαίως η αλήθεια ήταν στρατηγική. Ο Μπαγκντάντι ήθελε να αφήσει το Ισραήλ για το τέλος, αφού πρώτα κυριαρχούσε σε Συρία και Ιράκ.

Ο τωρινός αρχηγός, ο Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, έχει να διαχειριστεί μια άλλη πραγματικότητα.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει σχεδόν όλα τα εδάφη που κατείχε, εκτός από κάποιους μικρούς «αντάρτικους» θύλακες στην έρημο, οπότε μπορεί να λειτουργήσει καθαρά ως τρομοκρατική οντότητα, που σημαίνει ότι δεν του «κοστίζει» τίποτα να μιλήσει ανοιχτά για πόλεμο κατά του Ισραήλ. Όπως και το έκανε.

Στις αρχές του 2020 κάλεσε τους τζιχαντιστές του να αρχίσουν μια εκστρατεία τρόμου ενάντια στο Ισραήλ και τους Εβραίους και συγκεκριμένα έδωσε εντολή στους άνδρες του που διεξάγουν συμμοριτοπόλεμο στη χερσόνησο του Σινά ενάντια στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, όπως και όσους κρύβονται σε μυστικούς πυρήνες στη Συρία, να στραφούν προς τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και να μεταφέρουν εκεί τον πόλεμο.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει εισακουστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι η απειλή δεν υφίσταται.

Μπουλέντ Γιλντιρίμ, ο καπουδάν πασάς των στολίσκων για τη Γάζα

Τρεις εβδομάδες μετά, τη σκυτάλη του «ιερού πολέμου» για την «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ πήρε ο πρόεδρος της «Humanitarian Relief Foundation (IHH)», Μπουλέντ Γιλντιρίμ.

Η συγκεκριμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση είναι που έστελνε τους στολίσκους της «Ελευθερίας» στη Γάζα, μετέφερε όπλα στους τζιχαντιστές στη Συρία κρυμμένα ως δήθεν «ανθρωπιστική βοήθεια», διοργάνωνε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ξανά ως τζαμί και θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, μιλώντας σε συνέδριο νεολαίων οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη, διακήρυξε με τη σειρά του την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ.

«Η Ιερουσαλήμ θα απελευθερωθεί και το Ισραήλ θα καταστραφεί», είπε.

Οι «μάρτυρες στη Συρία», συνέχισε, δηλαδή οι τζιχαντιστές, αλλά και οι «μάρτυρες» στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά (σ.σ. σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς κομάντος το 2010) και οι «μάρτυρες» της Παλαιστίνης θα ανοίξουν τον δρόμο για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και την καταστροφή του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της «IHH», που συνεργάζεται με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών MIT, εξήγγειλε ότι η οργάνωσή του θα συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο νεολαίους μάρτυρες, έτοιμους να πεθάνουν για την Παλαιστίνη στον πόλεμο ενάντια στο Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία δεν φοβίζουν τους «μάρτυρες» και υποσχέθηκε μεγάλες νίκες στη Συρία.

Ο «εγκέφαλος»

Πίσω από όλους αυτούς, πάνω ακόμα και από τον Ερντογάν, ο πραγματικός αρχηγός, είναι ο υπέργηρος, 93 ετών σήμερα, πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Γιουσούφ αλ Καραντάουι.

Ο Γιουσούφ αλ Καραντάουι γεννήθηκε στην Αίγυπτο στις 9 Σεπτεμβρίου 1926.

Η έδρα του είναι εδώ και δεκαετίες στη Ντόχα του Κατάρ.

Στη μακρά ζωή του έγραψε και δημοσίευσε 120 βιβλία και παρουσίαζε θρησκευτική εκπομπή από το «Al Jazeera» με κοινό 40 με 60 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως.

Τον Νοέμβριο του 2018 ο Καραντάουι, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, κατηγόρησε τη Δύση ότι συνωμοτεί ενάντια στην άνοδο της Τουρκίας.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει συνωμοσίες από εκείνους που δεν τους αρέσει να βλέπουν αυτό το έθνος να ανεβαίνει και από τη Δύση», είχε υποστηρίξει μιλώντας στη γενική συνέλευση της Διεθνούς Ενώσεως Μουσουλμάνων Θεολόγων (IUMS) στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα το είχαν κατορθώσει», συνέχισε, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε «την υποστήριξη του Αλλάχ».

Το 2013 είχε καλέσει τον τουρκικό λαό να υποστηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ενάντια στις ξένες συνωμοσίες» και τον εξυμνούσε για την ισλαμοποίηση της Τουρκίας και τις πολιτικές του ενάντια στο Ισραήλ.

Τον Αύγουστο του 2014, πάλι με δημόσιο μήνυμα, εξέφρασε την υποστήριξή του στην εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αξίωμα του προέδρου της Τουρκίας.

«Υποστηρίζω την ειλικρινή και ισχυρή ηγεσία του Ερντογάν και καλώ τον τουρκικό λαό να τον υποστηρίξει επίσης».

Ο Γιουσούφ αλ Καραντάουι είναι που έχει χρίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «χαλίφη» του Ισλάμ και πολιτικό ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το σχέδιό τους είναι η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Χαλιφάτου όχι μόνο στα εδάφη που κατείχε κάποτε, στη βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, αλλά η κατάληψη και ισλαμοποίηση όλης της Ευρώπης.

Προφανώς και εδώ δεν κρίνουμε εάν είναι ικανοί να το καταφέρουν, λέμε τι έχουν στα μυαλά τους.

Στοχοποιώντας το Ισραήλ, ως κατακτητή της Ιερουσαλήμ, που για τους μουσουλμάνους θεωρείται η τρίτη ιερότερη πόλη της θρησκείας τους, θεωρούν ότι έτσι συσπειρώνουν δυνάμεις και συμμάχους στον μουσουλμανικό κόσμο.

Από το 2004 ο Ερντογάν προσπαθεί να ελέγξει την Ιερουσαλήμ

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί πολύ εμφατικά είναι ότι ο «ιερός πόλεμος» του Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ δεν είναι κάτι νέο.

Τον προετοιμάζει εδώ και πολλά χρόνια.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, που σύμφωνα με τον πρώην Ισραηλινό υπ. Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, θέλει να επιβάλει «την ηγεμονία του εγκαθιδρύοντας, όχι μόνο στην Τουρκία, μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία με την ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων», ξεκίνησε τη διείσδυσή του στην ιερή πόλη των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών το 2004, δηλαδή ένα χρόνο μετά την άνοδό του στην εξουσία.

Από τότε μέχρι το 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Israel Hayom» πριν τρία χρόνια, περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν από τουρκικές ΜΚΟ και την τουρκική κυβέρνηση σε παλαιστινιακές οργανώσεις για την «υπεράσπιση και ενίσχυση της μουσουλμανικής κληρονομιάς και του μουσουλμανικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ», προκειμένου να εδραιωθεί η τουρκική παρουσία στην πόλη και, όπως προσθέτει η ιστοσελίδα «Arutz Sheva», να υποδαυλίσει εντάσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά προέβαλε ανοιχτά τις αξιώσεις στην Ιερουσαλήμ και συγκεκριμένα επί του Όρους του Ναού, εκεί που στην αρχαιότητα υψωνόταν ο Ναός των Εβραίων και σήμερα στη θέση του τα μουσουλμανικά τεμένη Θόλος του Βράχου και Αλ Άκσα, στις αρχές Οκτωβρίου του 2016, όταν επί ένα τετραήμερο 50 ισλαμιστικές οργανώσεις, όλες συνδεδεμένες με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τον «κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται το [σ.σ. τέμενος] Αλ Άκσα» από το Ισραήλ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Israel Hayom» στις 21 Ιουνίου 2017, «Τουρκικά ιδρύματα και οργανώσεις διοχετεύουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την περιοχή του Όρους του Ναού, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας ως κορυφαίου μουσουλμανικού στοιχείου στην Ιερουσαλήμ».

Το ίδιο δημοσίευμα αποκάλυπτε επίσης ότι, η τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει δεσμούς με εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία εντός του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Πτέρυγας του Ισλαμικού Κινήματος στο Ισραήλ, υπό την ηγεσία του υποστηρικτή της Χαμάς, Ραέντ Σαλάχ, και του εξτρεμιστή πρώην μουφτή της Ιερουσαλήμ, Ίκριμα Σαΐντ Σάμπρι.

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Ναντάβ Σραγκάι, σε άρθρο γνώμης του την ίδια περίοδο στην «Israel Hayom» με τίτλο «Εξουδετέρωση της τουρκικής επιρροής», αναφερόταν στην «ανίερη τριάδα» των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σεΐχη Ραέντ Σαλάχ και πρώην μεγάλου μουφτή Ίκριμα Σάμπρι, που φαντασιώνεται τη δημιουργία ενός περιφερειακού ισλαμικού χαλιφάτου με κέντρο του την Ιερουσαλήμ και αναφερόταν ευθέως στο όραμα του Ερντογάν για αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ιερουσαλήμ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.