Τουρκία: Δεν αναμένουμε κυρώσεις για τους S-400 επί Μπάιντεν

Τουρκία: Δεν αναμένουμε κυρώσεις για τους S-400 επί Μπάιντεν

 

Η Τουρκία δεν αναμένει πως οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενταθούν, όταν αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και δεν περιμένει κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, στην οποία έχει προβεί, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον έχουν ενταθεί εξαιτίας θεμάτων που κυμαίνονται από την πολιτική έναντι της Συρίας εώς την άρνηση των ΗΠΑ να εκδώσουν έναν ιερωμένο τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Τουρκία βασιζόταν στις καλές προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να εξομαλύνει τις διενέξεις, όμως ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα είναι πιο σκληρός με την Τουρκία όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την αμυντική πολιτική, καθώς και αναφορικά με τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η αγορά πέρυσι από την Άγκυρα των S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, δημιούργησε την προοπτική να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στις αρχές της επόμενης χρονιάς, αν το Κογκρέσο, στο πλαίσιο της έγκρισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενός νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες, ζητήσει από τον πρόεδρο να τιμωρήσει την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο αντιπρόεδρος του κόμματος AK Νουμάν Κουρτουλμούς υποβάθμισε αυτή την προοπτική.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανότατα θα δει πολύ προσεκτικά την ισορροπία στη Μέση Ανατολή για τα αμερικανικά συμφέροντα και δεν θα θελήσει να συνεχίσει την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

«… Πιστεύω ότι θα κάνουν θετικά βήματα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Κουρτουλμούς επανέλαβε πως η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην πίεση να επιστρέψει τα ρωσικά συστήματα ή να τα αφήσει αχρησιμοποίητα.

«Λυπάμαι, αλλά δεν τα προμηθευτήκαμε για να τα κρύψουμε. Τα αποκτήσαμε για να καλύψουμε ανάγκες της ασφάλειας της Τουρκίας», δήλωσε.

Ενώ ο Ερντογάν έχει υποβαθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις από τέτοιες κυρώσεις, έχει επίσης υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς αν οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να χαλαρώσουν τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εξετάσει επίσης τον ερχόμενο μήνα την πιθανή επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, ο Κουρτουλμούς δήλωσε πως η κυβέρνηση ενεργεί μόνο για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Ενεργούμε σκεπτόμενοι ποιες μεταρρυθμίσεις χρειαζόμαστε, ποια βήματα εκδημοκρατισμού θα ωφελούσαν τον λαό μας, και κινούμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο, όχι σκεπτόμενοι ποιες πράξεις ή λόγια θα τον ευχαριστούσαν», δήλωσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.