Stacey Abrams: Η αφανής ηρωίδα των Δημοκρατικών

Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν έχοντας έναν ξεκάθαρο νικητή και έναν αρκετά πικραμένο ηττημένο.

 

Του Κωνσταντίνου Χαρέμη,

Ο Donald Trump, κλεισμένος στον Λευκό Οίκο, αρνείται να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της κάλπης και αδυνατεί να διαγνώσει την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί από την έκφραση της βούλησης του λαού. Άνθρωποι που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον του Προέδρου αναφέρουν ότι ήττες σε πολιτείες που θεωρούνταν «ασφαλείς» για τους Ρεπουμπλικάνους έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την ψυχολογία του.

Μια από αυτές τις ήττες επήλθε στην Georgia, όπου οι Δημοκρατικοί επικράτησαν για πρώτη φορά έπειτα από 28 χρόνια ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας. Μάλιστα εχτές το βράδυ ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες επανακαταμετρήσεις, στα πλαίσια του πολιτειακού ελέγχου των ψήφων, επιβεβαιώνοντας το προβάδισμα και τη νίκη του Joe Biden στην Πολιτεία της Georgia. Αυτή η νίκη στη μεγαλύτερη πολιτεία του «παλιού νότου», της συμμαχίας δηλαδή πολιτειών που ήταν υπέρ της δουλείας κατά τη διάρκεια του εμφύλιου, είχε τη σφραγίδα και την υπογραφή μιας Αφροαμερικανίδας γυναίκας, της Stacey Abrams.

Η Stacey Abrams κατάφερε σιωπηρά και με εντατική προσπάθεια να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες στην πολιτεία της Georgia. Από το 2010, όταν και εκλέχτηκε επικεφαλής των Δημοκρατικών στην πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε βάλει στόχο να καταπολεμήσει τη συστηματική καταπίεση των ψηφοφόρων, κυρίως της αφροαμερικάνικης κοινότητας. Προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία, η χρόνια τακτική των Ρεπουμπλικάνων ήταν και είναι να βάζουν εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου. Mε νόμους που προσθέτουν γραφειοκρατία στη διαδικασία και στοχεύουν συγκεκριμένες μειονότητες, οι οποίες τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί αποθαρρύνουν το εκλογικό σώμα και επιδιώκουν χαμηλή εκλογική συμμετοχή.

Σε αυτήν τους, όμως, την πρακτική, οι Ρεπουμπλικάνοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια μαχήτρια και υπερασπίστρια της δημοκρατίας. Η Stacey Abrams ακούραστα την τελευταία δεκαετία εργάζεται, έτσι ώστε να εγγράψει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους. Το έργο της φάνηκε να αποδίδει καρπούς τα πρώτα χρόνια, αφού το 2016 η δημοκρατική Hillary Clinton έχασε την πολιτεία της Georgia από τον Donald Trump, με διαφορά 5% έναντί 8%, που είχε χάσει ο Obama το 2012 από τον τότε Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, Mitt Romney.

Λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, το 2018, η ηγέτης των Δημοκρατικών στην πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε γνωστή σε όλη την αμερικανική επικράτεια ως η πρώτη υποψήφια Αφροαμερικανίδα γυναίκα για το αξίωμα του κυβερνήτη στην πολιτεία της Georgia. Μαζί με την υποψηφιότητά της έγινε γνωστό και το έργο της κατά των νομοθετικών μέτρων που περιστέλλουν το δικαίωμα της ψήφου.

Η Stacey Abrams φρόντισε να φέρει στο προσκήνιο της τότε πολιτικής επικαιρότητας πρακτικές καταπίεσης των ψηφοφόρων. Μια εκτελεστική πράξη, που εκδόθηκε το 2017 από τον τότε γραμματέα της πολιτείας της Georgia και μετέπειτα αντίπαλο της Stacey Abrams στην κούρσα για τη θέση του κυβερνήτη, τον Ρεπουμπλικάνο Brian Kemp, η οποία απέβαλε από τους εκλογικούς καταλόγους λόγω ανακριβών προσωπικών στοιχείων 670.000 ψηφοφόρους, εκ των οποίων το 70% ανήκε σε μειονότητες, έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν και άλλες παρόμοιες αυθαίρετες ενέργειες που λάμβαναν χώρα σε άλλες πολιτείες. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν μια πρωτοφανή κινητοποίηση της αφροαμερικανικής κοινότητας και ενίσχυσαν την προεκλογική καμπάνια της Abrams.

Παρ’ όλη την προσπάθειά της, η Stacey Abrams, εν τέλει, έχασε στις εκλογές για τη θέση του κυβερνήτη από τον Brian Kemp, με διαφορά μόλις 1,5%, κερδίζοντας, όμως, ταυτόχρονα μια πρωτοφανή συμμετοχή των ψηφοφόρων η οποία αυξήθηκε κατά 24 μονάδες. Ορμώμενη από αυτό το γεγονός, η πρώην υποψήφια κυβερνήτης αποφάσισε να μην διεκδικήσει κανένα άλλο πολιτικό αξίωμα, αλλά να επικεντρωθεί στην ίδρυση ενός οργανισμού, του “Fair Fight 2020”, ο οποίος έχει στόχο την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων και την αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μέχρι τις εκλογές του 2020.

Μαζί με εκατοντάδες εργαζομένους και εθελοντές, η Stacey Abrams κατάφερε κάτι πρωτόγνωρο για την Αμερική, να εγγράψει πάνω από 800.000 νέους ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους. Μεθοδικά η πρώην υποψήφια κυβερνήτης προετοίμαζε επί δύο χρόνια την απάντησή της στις αντιδημοκρατικές πρακτικές των Ρεπουμπλικάνων και ενδεχομένως αυτή να ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Οι 800.000 νέοι ψηφοφόροι οδήγησαν τους Δημοκρατικούς σε μία ιστορική νίκη στην πολιτεία της Georgia, αλλάζοντας ραγδαία το πολιτικό σκηνικό στον βαθιά συντηρητικό νότο της Αμερικής.

H προσπάθεια της Stacey Abrams αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, εάν αναλογιστεί κανείς τον αγώνα δεκαετιών, που συνεχίζουν να δίνουν οι Αφροαμερικανίδες, για ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση, σε μια Αμερική που παραμένει, σε ορισμένα θέματα, βαθιά ρατσιστική. Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως, το μέλλον μιας τόσο σπουδαίας γυναίκας να μην επιφυλάσσει μόνο μνεία για το έργο της, αλλά και σπουδαιότερα πράγματα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.