Τουρκία: Ο γαμπρός του Προέδρου και ο Τιτανικός

Ο Αλμπαϊράκ, 42 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών, συνέταξε την επιστολή παραίτησής του στις 8 Νοεμβρίου, αλλά κανένα κυβερνητικό μέσο δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει την ανακοίνωση. Αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το Instagram, για να εκφραστεί. Ο διεθνής Τύπος, καθώς και τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί και ορισμένες ανεξάρτητες ημερήσιες εφημερίδες και ειδησεογραφικοί ιστότοποι στην Τουρκία αναφέρθηκαν επιγραμματικά στο σπουδαίο νέο. Όλα τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, που αποτελούν το 95% των εθνικών ΜΜΕ, καθώς και όλοι οι κυβερνητικοί πολιτικοί αξιωματούχοι τήρησαν σιγή ιχθύος επί 27 -ακριβώς- ώρες. Ουδεμία επίσημη επιβεβαίωση της δήλωσης δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από το γραφείο Τύπου της Προεδρίας, το γραφείο του τοπικού Γιόζεφ Γκαίμπελς. Επιπλέον, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου, ο Υπουργός δεν παραιτήθηκε, αλλά «ζήτησε την άδεια να αποχωρήσει από τη θέση του». Στην Ερντογανία, ουδείς μπορεί να παραιτηθεί, καθώς η παραίτηση ενέχει κίνδυνο να θεωρηθεί ως ένδειξης αντιπολίτευσης και ασυμφωνίας – απαράδεκτες στάσεις.

Η άθλια κατάσταση των κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης καταγγέλθηκε από αυτή καθ’εαυτή την πρακτική της. Ενώ πράγματι ένα αυθεντικό κείμενο κυκλοφόρησε στον προσωπικό λογαριασμό του Υπουργού, οι «εγγράμματοι μισθοφόροι» του Ερντογάν δεν μπόρεσαν, ούτε να επιβεβαιώσουν, ούτε να διαψεύσουν την πληροφορία. Διότι ο Πρόεδρός τους δεν είχε ακόμη εκφέρει ούτε μία λέξη για αυτήν την υπόθεση. Όλα εξαρτώνται από αυτόν. «Όλοι κρέμονται από τα χείλη» του Προέδρου.

Γιατί λοιπόν ο κ. γαμπρός άφησε τη θέση του; Πολλές εξηγήσεις παρατίθενται:

– Ο Πρόεδρος Ερντογάν διόρισε το νέο κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς να προειδοποιήσει το γαμπρό του ή να ζητήσει τη γνώμη του.

– Ο αφέντης του παλατιού, δυσαρεστημένος από τις επικρίσεις κατά της οικονομικής του πολιτικής και της διαχείρισής του περί των χρηματοοικονομικών υποθέσεων, προτίμησε να θυσιάσει το γαμπρό του. Έτσι, η ευθύνη για την οικονομική κρίση και, ειδικά, για τη δραματική πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, στο γαμπρό θα επιρριπτόταν. Είχε τολμήσει να δηλώσει σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη «Η ανταλλαγή γνώσεων δεν με ενδιαφέρει. Δεν παρακολουθώ καν την υπόθεση. Λαμβάνετε το μισθό σας σε δολάρια ΗΠΑ; Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτήση, είμαστε μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο». Δεν σταματούσε να παρουσιάζει μία εξαιρετικά ρόδινη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας με αλλοιωμένα στοιχεία.

– Μία έντονη μάχη συνεχίστηκε μεταξύ του γαμπρού και του φίλα προσκείμενου στους Γκρίζους Λύκους και το «Βαθύ Κράτος» Υπουργού Εσωτερικών. Ο «υπ’αρ. 1 αστυνομικός» είχε σαφέστατα χτυπήσει με τον ώμο του τον αντίπαλό του ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών κατά τη διάρκεια μίας επίσημης τελετής. Ο Ερντογάν είχε αρνηθεί, τον περασμένο Απρίλιο, την παραίτηση του Υπουργού Σόγλου, ενώ, σήμερα, κάνει αποδεκτή αυτήν του γαμπρού του. «Πολύ καλύτερα, παλιά οι Σουλτάνοι αποκεφάλιζαν τους βεζίρηδές τους σε τέτοιου είδους συγκρούσεις», λένε οι ιστορικοί.

Ο Αλμπαϊράκ, τρεις φορές -από τον Ιούνιο του 2015-  εκλεγμένος βουλευτής στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε ο πρώτος γαμπρός-Υπουργός μετά το Φερίντ Πασά, το Μεγάλο Βεζίρη, γαμπρό του Οθωμανού Σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ το 1919, κατά τη διάρκεια της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εταιρίας Çalik, ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ομίλου Τύπου, ο Αλμπαϊράκ ήταν, αρχικά, Υπουργός Ενέργειας και, στη συνέχεια, Υπουργός Οικονομικών, αν και χωρίς καμία εκπαίδευση και εμπειρία σε αυτούς τους τομείς. Ήθελε να έχει, επίσης, κάποια πολιτική επιρροή ακόμη και εντός του κυβερνητικού κόμματος. «Ηγείται τουλάχιστον 30 βουλευτών», έλεγαν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα, ήταν ο υπ΄αρ. 2 του καθεστώτος.

Το όνομα του Υπουργού-γαμπρού είναι εγγεγραμμένο στα έγγραφα του ΟΗΕ και της κυβέρνησης της Μόσχας σχετικά με «το αθέμιτο και παράνομο εμπόριο πετρελαίου μεταξύ της Τουρκίας και του Ισλαμικού Κράτους», υπενθυμίζουν οι ειδικοί.

Το περιοδικό «people» είχε, επίσης, δημοσιεύσει τον Ιούλιο του 2019 φήμες ως προς την ιδιωτική σχέση του Υπουργού με δευτεροκλασάτη ηθοποιό. Μιλούσαμε, ακόμη, και για διαζύγιο εκείνη την εποχή. Ο γαμπρός ξυλοκοπήθηκε σοβαρά από τους δύο γιους του Ερντογάν, σύμφωνα με μάρτυρες.

Ενώ ο Αλμπαϊράκ στην πρόσφατη επιστολή παραίτησής του αναφέρει «λόγους υγείας», κανένας αξιωματούχος, συμπεριλαμβανομένου του πεθερού του, δεν του ευχήθηκε καλύτερη υγεία στις δηλώσεις του. Ένα ιδιαιτέρως πολιτικό, λοιπόν, πρόβλημα υγείας!

Έκπληξη … Την επόμενη ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης της αποχώρησης του Υπουργού Οικονομικών, η τουρκική λίρα ανέκαμψε και κέρδισε ακόμη και 7% περισσότερο της αξίας της, ενώ βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση έναντι των ξένων νομισμάτων επί, τουλάχιστον, δύο εβδομάδες. «Μία παγκόσμια αποκλειστικότητα!», δηλώνουν οι κύκλοι των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Μία άλλη έκπληξη, αυτή τη φορά υπό τη μορφή ενός διπλωματικού αστείου: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στον Αλμπαϊράκ, στην οποία αυτός και η ομάδα του τού προτείνουν μία θέση στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. «Είναι λογικό, πρόκειται για το μοναδικό Υπουργό στον κόσμο που αύξησε την τιμή του αμερικανικού δολαρίου σε υψηλό ρεκόρ», σχολιάζουν, χαμογελώντας πονηρά, οι οικονομολόγοι.

Η αποχώρηση του Αλμπαϊράκ απέδειξε για άλλη μία φορά το οικονομικό-πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται το παλάτι του Ερντογάν. «Εάν δεν συμφωνεί ακόμη και ο γαμπρός του με τον Πρόεδρο, φανταστείτε, τότε, τα υπόλοιπα. Είναι χειρότερο από τις τελευταίες στιγμές του Τιτανικού!», πιστεύει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.  

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.