Το ισλαμικό δίκτυο Ερντογάν στην Ε.Ε.

H επιρροή του Ερντογάν στη Γερμανία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt»

Από τον Μιχάλη Ψύλο

«δημοκρατία»

«Το κήρυγμα που γίνεται στα περισσότερα τζαμιά στη Γερμανία αποφασίζεται έμμεσα από το τουρκικό κράτος» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Επισημαίνει μάλιστα ότι είναι «πολύ αμφισβητήσιμο αν οι λειτουργοί στα τεμένη θέλουν πραγματικά να είναι ανεξάρτητοι από την Αγκυρα». Η «Die Welt» δεν χαρίζεται ούτε στον πρόεδρο της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε υποστηρίξει την ύπαρξη ενός «γερμανικού Ισλάμ». «Ενα πραγματικό γερμανικό Ισλάμ, που είχε κατά νου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν υπάρχει».

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι «το μεγαλύτερο τέμενος στην Ευρώπη που κατασκευάζεται στο Στρασβούργο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, προκαλεί πονοκέφαλο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φοβάται την αύξηση της τουρκοϊσλαμικής επιρροής στη Γαλλία».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η νεοαποικιακή πολιτική Ερντογάν δεν αφορά απλά τη…μακρινή ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και τον Καύκασο, αλλά και την ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Ο τουρκοϊσλαμισμός είναι το συγκαλυμμένο με την προβιά της θρησκείας πολιτικό όπλο του Τούρκου προέδρου για να επεκτείνει την επιρροή του στη γηραιά ήπειρο ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος στα κρίσιμα θέματα. Εκμεταλλεύεται το Ισλάμ και τους φιλήσυχους μουσουλμάνους Ευρωπαίους πολίτες για να πολιτικοποιήσει τη θρησκεία τους. Φυσικά, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.

«Ο Ερντογάν έχει κάνει τη θρησκεία πολιτικό όπλο» γράφει η γαλλική «Le Figaro». Ο Τούρκος πρόεδρος αλλάζει ημέρα με την ημέρα τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας του και τη μετατρέπει σε μιας μορφής ισλαμικό χαλιφάτο. Με απώτερο σκοπό να επιβάλει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και καθοδηγητή του ισλαμικού κόσμου, ώστε να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια.

Η τρομοκρατία υπό τον μανδύα του Ισλάμ, αλλά και η πολιτική του Ερντογάν συζητήθηκαν στη μίνι τηλεδιάσκεψη κορυφής την Τρίτη με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι η ισλαμική τρομοκρατία «δεν πρόκειται για έναν αγώνα του Ισλάμ ενάντια στον χριστιανισμό. Απαιτείται όμως ένα μοντέλο δημοκρατικής κοινωνίας για να καταπολεμήσει την τρομοκρατική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά». Ο Αυστριακός καγκελάριος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τους «χιλιάδες αλλοδαπούς τρομοκράτες που είτε επέζησαν από τη μάχη στη Συρία, το Ιράκ και επέστρεψαν είτε δεν μπόρεσαν να φύγουν, εκ των οποίων πολλοί είναι στη φυλακή, έχουν εξέλθει ή θα είναι ελεύθεροι τα επόμενα χρόνια». Έκανε μάλιστα λόγο για «ωρολογιακές βόμβες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν επέμεινε στη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Σένγκεν και αναφέρθηκε στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει εναντίον της Γαλλίας ο Ερντογάν. Ο Γάλλος πρόεδρος και οι γαλλικές Αρχές -αναφέρει το Bloomberg- ανησυχούν για τον τρόπο χρησιμοποίησης του τεμένους Αγιούμπ Σουλτάν στο Στρασβούργο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βλέπει την τουρκική διασπορά ως έναν δυνάμει στρατό του στην Ευρώπη. H τουρκική επιρροή έχει εισβάλει και στη γαλλική πολιτική σκηνή μέσω της δημιουργίας ενός ισλαμοσυντηρητικού κόμματος που συνδέεται στενά με το AKP του Ερντογάν, το Parti Ιgalitι et Justice (PEJ), που ιδρύθηκε το 2015. Στις εκλογές του 2017 έλαβε μέρος σε επτά εκλογικές περιφέρειες, αλλά δεν έλαβε περισσότερο από το 1% των ψήφων. Η δράση του φιλοτουρκικού αυτού κόμματος έχει απασχολήσει επανειλημμένα τη γαλλική Βουλή, καθώς προωθεί την πολιτική Ερντογάν στη Γαλλία, όπως δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής Πιερ Ουζουλιά. Εκμεταλλευόμενος την τουρκική διασπορά, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να φτιάξει ένα δίκτυο για να προωθήσει την επιρροή του. Από τους 290 ξένους ιμάμηδες στη Γαλλία, οι 140 μάλιστα αποστέλλονται από την Τουρκία. Όπως γράφει η ιστοσελίδα Αtalayar, «η παρέμβαση της κυβέρνησης του Ερντογάν στους Γάλλους μουσουλμάνους προκαλεί μόνιμη ένταση μεταξύ των δύο χωρών».

Η επιρροή των Τούρκων στη Γαλλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, προέρχεται από την ισλαμική οργάνωση Milli Gorus (Εθνικό Οραμα) που ιδρύθηκε από την τουρκική διασπορά στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η Milli Gorus είναι ένα θρησκευτικό-πολιτικό κίνημα και έχει χαρακτηριστεί «κορυφαίος θεσμός της τουρκικής διασποράς στην Ευρώπη». Η οργάνωση αυτή απέκτησε μεγάλη επιρροή στην περιοχή της Αλσατίας, όπου κατοικούν πάνω από 120.000 Γάλλοι υπήκοοι τουρκικής καταγωγής. Η γαλλική εφημερίδα «LΘxpress» χαρακτηρίζει μάλιστα το Στρασβούργο «γαλλική πρωτεύουσα του τουρκικού Ισλάμ»!

«Το τέμενος στο Στρασβούργο είναι το πιο ξεχωριστό παράδειγμα του αυξανόμενου αποτυπώματος που αφήνει η Τουρκία στη χώρα του Μακρόν» αναφέρει το Βloomberg. Το οθωμανικού στιλ τέμενος θα μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 πιστούς σε μια αίθουσα προσευχής 900 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει ένα αίθριο 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάζεται το τέμενος έχει αγοραστεί από την ισλαμική κοινότητα Milli Gorus, που συνδέεται άρρηκτα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και η κατασκευή του τζαμιού χρηματοδοτείται από πιστούς του Ισλάμ και μέλη της κοινότητας σε όλη την Ευρώπη. Στόχος της Αγκυρας είναι το τέμενος του Στρασβούργου να είναι ανάλογων διαστάσεων με εκείνο της Κολονίας που εγκαινίασε ο Ερντογάν πριν από δύο χρόνια.

Στην ανέγερση του τεμένους βοηθάει η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Τουρκίας που αποτελεί τον κύριο φορέα της τουρκοϊσλαμικής δραστηριότητας στο εξωτερικό. Η Diyanet έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά από το 2002 που ανέβηκε το κόμμα του Ερντογάν στην εξουσία. Για πολλά χρόνια η Γαλλία έβλεπε θετικά τις δύο αυτές ισλαμικές οργανώσεις και υπήρχε συνεργασία σε θέματα πίστης και ενσωμάτωσης, αλλά τελευταία -μετά και την αντιγαλλική υστερία της Αγκυρας- έχει αλλάξει στάση και οι γαλλικές Αρχές επιτηρούν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου όπου κατασκευάζεται το τζαμί βρίσκεται το νέο τουρκικό προξενείο. Ενα επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα στο οποίο συστεγάζονται επίσης η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά και η «εκπροσώπηση» του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου. Τα πέντε κτίρια του προξενικού συγκροτήματος εκτείνονται σε 8.900 τετραγωνικά μέτρα και είναι μεγαλύτερα από τα προξενεία της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. «Με το μέγεθός του το γιγάντιο τουρκικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Αλσατίας μαρτυρεί την επιθυμία να επηρεάσει το τοπικό τοπίο. Και ίσως ακόμη περισσότερα πράγματα» γράφει το γαλλικό περιοδικό «Marianne». Προσθέτει μάλιστα ότι «σύμφωνα με ορισμένες πηγές στο Στρασβούργο, θα στεγάζεται επίσης και στην πραγματικότητα και έδρα της διαβόητης ΜΙΤ (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) στην Ευρώπη».

Στη δυτική πλευρά του τεμένους είναι το παράρτημα της ισλαμικής οργάνωσης Ditib, που είναι ο βραχίονας της Diyanet στη Γερμανία και ελέγχει 270 τεμένη στη Γαλλία. «Πρόκειται για τον δούρειο ίππο του ισλαμικού δικτύου του Ερντογάν στην Ευρώπη» γράφει το γαλλικό περιοδικό «Marianne». Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε μάλιστα τους στενούς δεσμούς της Milli Gorus με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα του AKP. Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Σεβίμ Νταγκντελέν από το κόμμα Die Linke (Αριστερά), τόνισε ότι «ο Ερντογάν έχει “τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες” στο κίνημα Milli-Gφrus».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.