«Πονοκέφαλος» για τον Μπάιντεν οι ηγέτες που δεν τον έχουν ακόμη συγχαρεί

Αν και ο Τζο Μπάιντεν έχει δεχθεί από το απόγευμα του Σαββάτου πλήθος συγχαρητηρίων μηνυμάτων, ορισμένοι ηγέτες επιλέγουν να μείνουν σιωπηλοί.

 

Και αυτή η σιωπή λέει πολλά για τις διπλωματικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, όπως σχολιάζει το Bloomberg. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί, που αποφεύγουν να συγχαρούν προς το παρόν Μπάιντεν; Οι… συνήθεις ύποπτοι θα μπορούσε να πει κανείς. Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για ηγέτες που είχαν να χάσουν από μία ήττα Τραμπ, αλλά στο κλαμπ ανήκει και ένας μεγάλος αντίπαλός του.

Ο αντίπαλος δεν είναι άλλος από τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος το 2016 είχε στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Τραμπ το 2016, την ημέρα της νικητήριας ομιλίας του. Αν και το Πεκίνο προσδοκά ότι μία κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει λιγότερο το όπλο των δασμών, δεν έχει αυταπάτες. Γνωρίζει πολύ καλά πως τα αγκάθια στις σχέσει των δύο χωρών επιμένουν.

Να μην βιαστεί να συγχαρεί τον Μπάιντεν επέλεξε ακόμη ένας πρόεδρος, ο οποίος είχε έρθει αρχικά σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Τραμπ. Πρόκειται για τον Μεξικανό, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ παρά την αρχική διαμάχη για το τείχος ανέπτυξε τελικά μία «απίθανη», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση στηριζόμενη στην προσωπική χημεία.

Η προσωπική χημεία κυριαρχούσε και στη σχέση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Είχαν μεταξύ τους τρεις συναντήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μεταξύ τους προσβολές και να αρχίσουν οι θερμές χειραψίες και επιστολές. παρόλα αυτά η Βόρεια Κορέα παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Το γεγονός ότι δεν έχουμε συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον Κιμ προς τον Μπάιντεν δεν πρέπει βεβαίως να εκπλήσσει. Σύμφωνα με το Bloomberg μία αναζήτηση στα αρχεία των κρατικών μέσων από το 1996 αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στον νικητή ύστερα από αμερικανικές εκλογές αναμετρήσεις.

Δεν ισχύει βεβαίως το ίδιο με τα ρωσικά μέσα που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία. Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επίσης αποφύγει προς το παρόν να συγχαρεί τον νέο ομόλογό του. Αν και οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας έρχονται σε σύγκρουση με τις αμερικανικές από την Ουκρανία έως τη Συρία, επί Τραμπ είχαν αποφευχθεί οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα περιμένει το οριστικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Στους ωφελημένους της διακυβέρνησης Τραμπ συγκαταλέσει το Bloomberg και τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας απλώς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να επισημάνει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ερντογάν προς το παρόν έχει αποφύγει τις κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400, ενώ έπεισε τον Τραμπ να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από κουρδικές περιοχές στη Βόρεια Συρία- μία κίνηση που σόκαρε στρατιωτικούς παρατηρητές και επέτρεψε στην Τουρκία να στείλει τις δικές της δυνάμεις. Ο Ερντογάν δεν θα πρέπει να περιμένει ανάλογη στάση από τον Μπάιντεν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.