Ανάλυση – πρόβλεψη για τις Αμερικανικές εκλογές

Ο Biden φαίνεται να έχει μειώσει τη διαφορά από τον Trump (σε σχέση με το 2016) στους «χαμένους της παγκοσμιοποίησης» οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι λευκοί διχως πτυχίο.

Στο σύνολο των λευκών ψηφοφόρων το 2016 ο Trump είχε +13% από την Χιλαρι, τώρα φαίνεται να έχει +5% από τον Biden. Οι λόγοι για αυτό πιστεύω πως είναι το ότι δεν Έκανε deliver τις υποσχέσεις και η χειροτέρευση της οικονομίας λόγω κορονοϊού.

Επίσης ο Biden φαίνεται να μειώνει την ψαλίδα στους senior citizens. Αυτό πιστεύω συμβαίνει για τρεις λογους: 1) βλέπουν στον Biden τον «καθρέφτη» τους 2) η διαχείριση της πανδημίας από τον Trump και η τοποθέτηση στο affordable healthcare των Δημοκρατικών 3) η διαχείριση της ασθενειας του από τον Trump. (Όταν το παίζεις Σούπερμαν το κοινό των seniors που φοβάται για την υγεία του απομακρύνεται).

Ήρθε και η τοποθέτηση Biden στο θέμα και έδεσε. Το πρόβλημα με τις γυναικες ψηφοφορους εξακολουθεί να υφίσταται. Από την άλλη ο Trump έχει ανεβεί στις μειονότητες. Από το 8% των μαύρων που πήρε το 2016 τώρα φαίνεται να παίρνει το 14% (κυρίως νεους ηλικιακά). Επίσης έχει πετύχει μείωση ψαλίδας και στους Hispanics.

Εκεί έχει πάρει πλούσιους χτυπώντας τον Biden στην οικονομική πολιτική (φόρους) καθως και νέους. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά: ο χάρτης που έχουμε διχως τα battleground states είναι αυτός:

D91AA78F C0DB 466A 9F92 3168FBE95454

Αυτές οι πολιτείες δε θεωρώ πως μπορούν να αλλάξουν. Πάμε τώρα στις 10 υπόλοιπες (τα 2 congressional districts δε θα τα αναλύσω). Έχουμε ουσιαστικά δυο μεγάλες ομάδες πολιτειών. Αυτές του Rust Belt (IA, WI, MI, PA, OH) και αυτες του Sun Belt (ΑΖ, ΤΧ, GA, FL, NC). Πάμε να τις δούμε. Στις πολιτειες του rust belt άνω του 83% των ψηφοφόρων (σε καποιες πολιτείες 90%) είναι λευκοί, με τους περισσότερους να μην έχουν πτυχίο.

Είναι δηλαδή ο πυρήνας του κοινού του Trump και το κοινό στο οποίο η διαφορά μειώνεται. Άρα ο Trump έχει (κυριως) να χάσει στις συγκεκριμένες πολιτείες. Είχε κερδίσει WI, MI, PA με <1% ενώ IA, OH με +8%+. Στην περίπτωση που έχουμε τόσο μεγάλη μείωση της διαφοράς στους λευκούς ψηφοφορους ώστε να απειληθούν οι IA, OH τότε πολύ πιθανό να γυρίσει και ολόκληρο το sun belt και να μιλάμε για landslide.

Σε εντελως αντίθετη περίπτωση (εάν η διαφορά δεν έχει μειωθεί τόσο ώστε να γυρίσει το triple crown – WI, MI, PA) τότε θα υπάρξει πρόβλημα για τον Biden καθως για να φτάσει τους 270 θα χρειαστεί το sun belt. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω κινητοποίησης των μειονοτήτων να ψηφίσουν (καθως εκεί υπάρχουν πολλοί Hispanics και black votes). Προφανώς κι αυτό δε μπορεί να γίνει για τον Biden – δεν εμπνέει – γι αυτό η καμπάνια του προσπάθησε να το κάνει μέσω anti-Trump vote.

Ισως το πετύχει σε κάποιο βαθμό αλλά αμφιβάλλω εάν Θα μπορέσει να το κάνει σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλύψει τη διαφορά που θα υπάρχει στην πλειοψηφία των λευκών ψηφοφόρων σε ένα τέτοιο σενάριο. Προσωπικά θεωρώ πως η διαφορά θα είναι τέτοια που θα δίνει στον Biden WI, MI, PA (και θα κλειδώνει τη νίκη) αλλά όχι ΙΑ, ΟΗ.

Έτσι ο χάρτης γίνεται ως εξής: (για συντομία δίνω το 2ο congressional district της NE στον Biden και αυτό του ME στον Trump – υπάρχει βέβαια περίπτωση να τα πάρει και τα δυο ο Biden αλλά δε θα το αναλύσω). Πάμε τώρα στο Sun Belt που είναι και πιο περίπλοκο.

42F5360A BD88 4FFE B918 8182958E86EF

Για να πάρει το ΤΧ χρειάζεται συνδυασμό μεγάλης μείωσης της διαφοράς στους λευκούς ψηφοφόρους με υψηλό turnout σε μειονότητες (το 2016 είχαμε 24% Hispanics και 11% σε black votes). Εάν φτάσουμε εκεί θα έχει μαζέψει πρώτα όλη την υπόλοιπη sun belt και είναι το πιο ευνοϊκό σενάριο για Biden. Θεωρώ πως δε θα πάμε σε ότι πιο ευνοϊκό για Biden (διχως να το αποκλείω) κι έτσι το TX θα πάει στον Trump. Έτσι έχουμε τον παρακάτω χάρτη:

BA8A33EB 1807 4513 BFA4 668ABE97E939

Πάμε τώρα στις υπόλοιπες πολιτείες. Αυτές «σπάνε» σε δυο κατηγορίες. Αυτές στις οποίες το εκλογικό σώμα έχει σε μεγάλο ποσοστό μαύρους ψηφοφορους (NC, GA) και αυτές στις οποίες έχουμε μεγάλο ποσοστό Hispanics αλλά και senior voters (FL,AZ).

Με βάση το τελευταίο, και στο ενδεχόμενο της μη πολύ υψηλής αύξηση turnout στους μαύρους ψηφοφορους, θεωρώ πιο κοντά στο Biden τις FL, AZ (21% και 25% αντίστοιχα σε 65+ ψηφοφορους το 2016). Προφανώς δεν είναι σίγουρο καθώς εξαρτάται και από το ποσό θα μειώσει τη διαφορά στους Hispanics ο Trump (και στους μαύρους ψηφοφόρους για την FL) αλλά εάν πάρουμε μετριοπαθή σενάρια οι δυο αυτές πολιτειες είναι πιο κοντά στον Biden (κυρίως η ΑΖ).

Ο χάρτης λοιπόν γίνεται έτσι:

63524779 48BF 43C4 88C2 9BEBCEEFC3AC(θα μπορούσα να βάλω πιο ανοιχτό χρωμα στην FL για παίζεται περισσότερο αλλά βάζω το ίδιο με AZ γιατί θεωρώ παίζεται λιγότερο από τις δυο τελευταιες (GA, NC). Αυτές έχουν μεγάλο ποσοστό μαύρων ψηφοφόρων (31% και 22% το 2016) και σχεδόν καθόλου Hispanics.

Εδώ ο Trump είχε κερδίσει τους λευκούς διχως πτυχίο με πολύ υψηλά ποσοστά. Στη GA μάλιστα είχε κερδίσει και τους λευκούς με πτυχίο με μεγάλα ποσοστά (23,5% έναντι -4% στη NC, 1% στην AZ και 7% στην FL). Στους λευκούς διχως πτυχίο έχουμε +62% έναντι +50% +26% και +30% αντίστοιχα).

Όσο μικραίνει η διαφορά τόσο πιο κοντά θα είναι και οι δυο στον Biden με πρώτη να φλιπάρει, εάν γίνει, την NC. Για να Φλιπάρει η GA μόνη της θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλο turnout στους μαύρους ψηφοφόρους ενώ η διαφορά στους λευκούς να μην είναι τόσο υψηλή. Εάν έπρεπε να επιλέξω να φλιπάρει μόνο μια (μπορεί και οι δυο ή και καμία) αυτή θα είναι η NC. Πολύ δύσκολο να τις προβλέψεις αυτές Τις δυο καθώς δεν έχω αρκετά στοιχεία. Τις σπάω στους δυο υποψήφιους και ο χάρτης γίνεται έτσι: 53179DBC B398 4151 936C 1DAF3AF50373
Τι λέω με αυτό; Πως η νίκη Biden περνάει πολύ περισσότερο μέσα από τη μείωση διαφοράς στους λευκους ψηφοφορους (χωρις πτυχίο – σε αυτους με πτυχίο η Clinton ήταν ήδη μπροστά το 2016) από ότι από ένα υψηλό turnout στις μειονοτητες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο Sun Belt.

Είναι ο πιο εύκολος δρόμος. Σε ένα τέτοιο σενάριο λοιπόν βλέπω, όπως φαίνεται στο χάρτη (278+1) με 350 για τον Biden με αρκετές πιθανότητες να είναι στα ψηλά (319-334). Μπορεί βέβαια να έχουμε υψηλή συμμετοχή μειονοτήτων και να οδηγηθούμε σε landslide (400+) ή μικρή μείωση διαφοράς στους λευκούς και να πάμε στο 278+1. Αλλά θεωρώ πως αυτό δεν απειλείται.

Δηλαδή θεωρώ πως θα κερδίσει ο Biden. Αυτή η ανάλυση δεν περιλαμβάνει state specific issues δηλαδή εάν πχ στο ΤΧ έχουμε υψηλή turnout Hispanics που δε θα υπάρχει σε όλη τη χώρα. Να πω επίσης εδώ πως δεν έχω δει, ποτέ, κάποιον να κερδίζει το πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας και να χάνει τις εκλογές. Θα εκπλαγώ, πολύ, εάν κερδίσει ο Trump (το 2016 ειχα δώσει οριακή νίκη Trump) και τότε όπως υποσχέθηκα θα παραγγείλω καπέλο MAGA και θα ανεβάσω φωτό Φορώντας το.

Δεν είναι καβαλα σε κύμα, δεν έχει την αντιπαθή Χιλαρι απέναντι, δεν υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι οπως τότε. Πάμε να δούμε λίγο πότε να περιμένουμε αποτελέσματα.
Όπως φαίνεται η FL θα βγάλει το βράδυ των εκλογών αποτελέσματα. Εάν βγει μπλε βάζουμε πιζαμες και κοιμόμαστε. Εάν βγει κόκκινη φτιάχνουμε καφέ.

675789EB 42D4 487F A57C EAC19695639BΝα μην παρασυρθούμε από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων Αυτό γιατί πχ στην FL που επιτρέπεται να ανοίξουν από πριν τα early votes είναι πιθανό να δούμε μεγάλη διαφορά υπέρ Biden, η οποία μετά θα μειώνεται ο όταν μπαίνουν οι ψήφοι από όσους ψήφισαν την ημέρα των εκλογών (η διαφορά μεταξύ Biden – Trump στους early voters φαίνεται να είναι χαοτική.

Από την ανάποδη η διαφορά σε όσους ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών είναι μεγάλη υπέρ Trump). Στην PA θα συμβαίνει το ανάποδο (επειδή δεν επιτρέπεται να ανοίξουν οι φάκελοι των early voters πριν την ημέρα των εκλογών). Έτσι πιθανό να ανοίξει με προβάδισμα Trump το οποίο θα μειώνεται όσο έρχονται οι ψήφοι των early voters. Στο σενάριο της μη μεγάλης διαφοράς στους λευκούς δίχως πτυχίο (και άρα των 279 εκλεκτόρων για Biden- 259 χωρίς την PA) ο Trump μπορεί να κάνει ένα early claim victory στην πολιτεία και ύστερα να λέει πως του έκλεψαν την εκλογή (όταν βγει ο Biden μπροστά με την καταμέτρηση των early voters). Εκεί θα γίνει μύλος.

Πηγη κειμένου: @appistol

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.