Η πλειονότητα των Αμερικανών θα δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Κόντρα στις κραυγές του Ντόναλντ Τραμπ που έχει αφήσει σαφείς αιχμές ότι ενδέχεται να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, κινείται η πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos poll (που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 20 Οκτωβρίου), το 79% των Αμερικανών θα δεχθούν τυχόν νίκη του Τζο Μπάιντεν, ακόμη κι αν δεν υποστηρίζουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενώ το 73% θα αποδεχθούν πιθανή επικράτηση του Τραμπ, ακόμη και δεν υποστηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο.

Το 16% των υποστηρικτών του Τραμπ που δήλωσε ότι δεν θα δεχτούν τη νίκη του Μπάιντεν, υποστήριξε ότι θα αντιδρούσε με μια δημόσια διαμαρτυρία ή με προσφυγή στη βία.

Υπενθυμίζεται ότι οι φετινές εκλογές στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια σειρά προκλήσεων, που έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την εμπιστοσύνη του κοινού στο αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων, κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία και το Ιράν εισβάλλουν στα συστήματα ψηφοφορίας των ΗΠΑ και αναζητούν τρόπους υπονόμευσης των εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει επίσης αμφισβητήσει επανειλημμένα την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία «νοθεύεται» εναντίον του, ενώ ισχυρίζεται –χωρίς όμως αποδείξεις– ότι η αύξηση της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου θα αυξήσει παράλληλα την πιθανότητα «απάτης» των ψηφοφόρων. Επίσης, αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας εάν η καταμέτρηση των ψήφων δείχνει ότι έχει χάσει τη μάχη από τον Μπάιντεν.

Σημειώνεται επίσης ότι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos δείχνει ότι ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 8% έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο (51% έναντι 43%, αντίστοιχα).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.