Οι Αζέροι Τούρκοι εκτέλεσαν Αρμένιους αιχμαλώτους – Βίντεο σοκ της τουρκικής βαρβαρότητας

Αποτροπιασμό προκαλούν βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας γύρω από την αμφισβητούμενη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, βίντεο που δημοσιεύτηκε σε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φέρεται να καταγράφει δύο Αρμένιους με στρατιωτικές στολές που συλλαμβάνονται από στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν, ενώ ένα δεύτερο δείχνει τους δύο άνδρες με τα χέρια πίσω από την πλάτη να εκτελούνται.

Οι αρμένικες Αρχές ταυτοποίησαν τους άνδρες, με το Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του να υποστηρίζει ότι τα βίντεο είναι ψεύτικα.

Πρόκειται για τον 73χρονο Μπενίκ Χακομπιάν (Benik Hakobyan) και τον 25χρονο Γιούρι Ανταμιάν (Yuri Adamyan).

Το Συμβούλιο της Ευρώπης -ο κορυφαίος παρατηρητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων- δήλωσε ότι έχει λάβει τα βίντεο και θα διερευνήσει όλες τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε στις 10 Οκτωβρίου και ξανά στις 18 Οκτωβρίου δεν τηρήθηκε και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν.

Η κατάρρευση των δύο συμφωνιών για κατάπαυση του πυρός έχει μειώσει τις ελπίδες για άμεσο τέλος των εμπόλεμων συγκρούσεων στην περιοχή.

Μάλιστα, λέγεται ότι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει και οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει άμαχους τόσο στην Αρμενία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα επίμαχα βίντεο

Το πρώτο βίντεο δείχνει τους δύο Αρμένιους που κρατούνται αιχμάλωτοι.

Κάποιος που μιλά ρωσικά με βαριά αζέρικη προφορά διατάζει τους άντρες να περπατήσουν προς τα εμπρός, να παραδώσουν τα όπλα τους και να σηκώσουν ψηλά τα χέρια τους.

Ο ίδιος ακούγεται να μιλάει στους άλλους Αζέρους στρατιώτες, λέγοντάς τους να μην χτυπήσουν τους αιχμαλώτους.

Ο νεότερος κρατούμενος βγάζει το κράνος και το τζάκετ του πριν σηκώσει τα χέρια του στον αέρα.

Αν και ο μεγαλύτερος άνδρας φοράει τζάκετ με καμουφλάζ στρατιωτικού τύπου, δεν είναι σαφές αν είναι στρατιώτης.

Σπρώχνεται στο έδαφος και φαίνεται να κλαίει από τον πόνο.

Σύμφωνα πάντα με το BBC, το πρώτο βίντεο διαδέχτηκε ένα δεύτερο που δείχνει την εκτέλεση των δύο ανδρών.

Οι κρατούμενοι φαίνεται να έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω και να είναι ντυμένοι με τις σημαίες της Αρμενίας και της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Κάθονται σε ένα μικρό πεζούλι και κινούνται ελαφρώς.

Τότε, κάποιος δίνει το φρικιαστικό παράγγελμα «Στοχεύστε στα κεφάλια τους».

Ακολουθούν βολές κατά ριπάς και οι κρατούμενοι πέφτουν στο έδαφος.

Είναι γνήσια;

Το βρετανικό δίκτυο επιβεβαίωσε ότι το άτομο που δίνει εντολές και στα δύο βίντεο έχει μητρική γλώσσα τα αζέρικα και μάλιστα έχει τοπική προφορά.

Οι κρατούμενοι από το πρώτο βίντεο φαίνεται επίσης να είναι οι ίδιοι άντρες που εκτελούνται στο δεύτερο, καθώς φορούν τα ίδια ρούχα.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε ότι αυτά ήταν στρατεύματά τους και χαρακτήρισε τα βίντεο πρόκληση. Μάλιστα, τα κλιπ διαγράφηκαν λίγο αργότερα.

Την επόμενη μέρα, ο γενικός εισαγγελέας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βίντεο ήταν πλαστά.

Το BBC έχει μελετήσει τα βίντεο και επιβεβαίωσε ότι έχουν καταγραφεί στο Χαντρούτ, μια πόλη στο νότιο Ναγκόρνο Καραμπάχ που δοκιμάζεται από σφοδρές μάχες.

Είναι πιθανό τα βίντεο να έχουν εγγραφεί κάποια στιγμή μεταξύ 9-15 Οκτωβρίου.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι το Χαντρούτ κατελήφθη στις 9 Οκτωβρίου, αν και αργότερα προέκυψε ότι, ενώ είχαν πάρει κάποια στρατηγικά σημεία γύρω από την πόλη, οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης συνεχίστηκαν τουλάχιστον έως τις 12 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τα κράνη και τα τουφέκια που φαίνονται να κρατούν οι στρατιώτες ταιριάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούνται τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις από στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν.

Στο Αζερμπαϊτζάν αμφισβητούν την αυθεντικότητα των βίντεο, επισημαίνοντας την φαινομενική έλλειψη αίματος μετά τους πυροβολισμούς, ωστόσο στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο BBC λένε ότι το βίντεο φαίνεται γνήσιο.

«Το Χόλιγουντ δείχνει μια κακή αντανάκλαση του πώς μοιάζουν οι πληγές από τους πυροβολισμούς» επισήμανε γλαφυρά ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King’s College London.

«Πρόκειται για πραγματικές σφαίρες, πρόκειται για πραγματική δολοφονία.

»Αυτό είναι γνήσιο και δεν βλέπω κανένα λόγο να υποθέσω ότι είναι σκηνοθετημένο» συμπλήρωσε Βρετανός πρώην αξιωματικός μυστικών υπηρεσιών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.