Τούρκος ναύαρχος: «Εάν η Ελλάδα κάνει το λάθος και τραβήξει την σκανδάλη τότε θα πάει 100 και 200 χρόνια πίσω»

Η Τουρκία πρέπει να ενεργεί προληπτικά και να περάσει σε πράξεις κι όχι λόγια, υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Σχολιάζοντας στο πρακτορείο ειδήσεων DHA τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο (‘Θάλασσα των Νήσων’, όπως συνηθίζει να το αποκαλεί), τονίζει καταρχάς πως «η συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας αποτελεί σημείο καμπής για την Τουρκία. Η Τουρκία επέκτεινε το έδαφός της κατά ένα τέταρτο. Έβαλε ένα όριο μπροστά σε 189.000 τ.χλμ.

Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της Αντιόχειας (μέσα του προηγούμενου αιώνα), η Τουρκία επέκτεινε το έδαφός της. Σε αυτό το σημείο, κάθε κίνηση, που βλάπτει τη συμφωνία, θα πρέπει να αποφεύγεται. Στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να καθίσει με την Ελλάδα για τον καταμερισμό των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Μόλις καθίσει, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης καταργείται. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θα δώσουμε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η περιοχή 18,7 μιλίων θα εξαλειφθεί. Εάν αυτή η γραμμή εξαλειφθεί, η συμφωνία με την Λιβύη καταργείται, η πολιτική για τη Λιβύη καταρρέει, αμφισβητείται η παρουσία μας στη Λιβύη και η πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο επίσης καταρρέει».

«Οι χώρες δεν έχουν φίλους…»

Μιλώντας για συμφωνία περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με άλλες χώρες, ο Γιαϊτζί ανέφερε πως «δεν πρέπει να ενεργούμε ιδεαλιστικά.

Όταν λέμε ας κάνουμε συμφωνία με την Αίγυπτο, δεν λέμε ‘ας συμφωνήσουμε με τη νοοτροπία της Αιγύπτου’. Υπάρχει μια τέτοια αντίληψη. Πρέπει να συμφωνήσουμε για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Οι χώρες δεν έχουν φίλους, οι χώρες έχουν συμφέροντα. Έτσι πρέπει να το βλέπουμε».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «κατά το παρελθόν το Αιγαίο είχε ονομαστεί ‘Θάλασσα των Νήσων’ και ότι τα τοπωνύμια φέρουν το πνεύμα του παρελθόντος και υποδηλώνουν την ιδιοκτησία ενός έθνους. Μετά τις κατακτήσεις, τα ονόματα άλλαξαν.

Αν αυτό είναι το ελληνικό όνομα, είναι σαν να είναι εκείνοι οι αρχικοί ιδιοκτήτες. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε το τουρκικό όνομα για ένα μέρος της Ελλάδας, επειδή το αναγνωρίζουμε ως κυριαρχικό δικαίωμα αυτής της χώρας, αλλά οι Έλληνες δεν το βλέπουν έτσι».

 «Στην Κρήτη και τη Ρόδο δεν είναι Έλληνες»

Ο Γιαϊτζί συνέχισε υποστηρίζοντας πως «υπάρχει ένα σοβαρό θέμα διαχείρισης της αντίληψης του λαού μας. Είναι σαν οι πρόγονοί μας να έχουν πάρει αυτά τα νησιά από τους Έλληνες και να τα γύρισαν πίσω στους ιδιοκτήτες τους με τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Πήραμε αυτά τα νησιά από τους Βενετούς, από τους Γενοβέζους. Δεν τα πήραμε από τους Έλληνες. ‘Επειδή ήταν υπό την επιρροή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι άνθρωποι σε αυτό το νησί μιλούν ελληνικά’. Η πλειοψηφία της Κρήτης και της Ρόδου επίσης δεν είναι Έλληνες».

«Η Ελλάδα θέλει να εισβάλλει στην Τουρκία»

Ο Γιαϊτζί επεσήμανε δε ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών παραβιάστηκε από την Ελλάδα με απώτερο στόχο την… εισβολή στην Ανατολία.

«Λέγεται ότι ‘έχουμε εξοπλίσει αυτό το μέρος για αυτοάμυνα’. Από την ίδρυση του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία επίθεση ή κατάληψη κανενός νησιού στην Ελλάδα. Επομένως, αυτή η δικαιολογία περί αυτοάμυνας είναι αβάσιμη. Δεν έχουν ακτές στη Θάλασσα των Νήσων με άλλη χώρα παρά μόνο με την Τουρκία.

Σημαίνει ότι εξοπλίζονται εναντίον της Τουρκίας. Και εφόσον η Τουρκία δεν επιτίθεται, τότε δεν είναι για αμυντικούς σκοπούς αλλά για επιθετικούς. Είναι μια προετοιμασία για εισβολή στη Δυτική Ανατολία σε μια αδύναμη στιγμή της Τουρκίας. Ως τέτοια κίνηση θα πρέπει όλοι να την διακηρύξουν. Ο σκοπός του εξοπλισμού των νησιών από την Ελλάδα είναι να εισβάλει στη Δυτική Ανατολία».

Θα συμβεί θερμό επεισόδιο, κατά τους αρχιτέκτονες της Γαλάζιας Πατρίδας;

Όχι, απαντούν τόσο ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, όσο και ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» σε συνέντευξή τους στην τουρκική υπηρεσία του BBC.

O Τζεμ Γκιουρντενίζ υποστηρίζει

«δεν νομίζω ότι θα συμβεί θερμό επεισόδιο. Γιατί; Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των όπλων, είναι δύο πολιτισμένες χώρες. Πρέπει να διευθετηθούν όλα, πριν τραβηχτεί η σκανδάλη. Η Τουρκία δεν θα το έκανε ποτέ, επιτρέψτε μου να το πω εξαρχής. Η Τουρκία -αν το κάνει- θα είναι λόγω αυτοάμυνας.

Εάν η Ελλάδα όμως εμπιστεύεται τη Δύση και κυρίως τις προκλήσεις των Γάλλων και των ΗΠΑ και τραβήξει τη σκανδάλη, θα χάσει πολλές από τις θέσεις που έχει αποκτήσει άδικα και θα χρειαστούν 100-200 χρόνια για να επιστρέψει στην ίδια κατάσταση».

Αντίστοιχα ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έχει τέτοια υπεροχή που η Ελλάδα δεν θα τολμήσει.

«Δεν βλέπω κίνδυνο σύρραξης. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά άδικες αξιώσεις εδώ. Η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και σε οποιαδήποτε άλλη θάλασσα ενεργεί σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές: 1. Αρχή της δικαιοσύνης. 2. Της αναλογικότητας, 3. Του μη αποκλεισμού της και 4. Της υπεροχής της σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, 5. Της υπεροχής της στην ηπειρωτική χώρα και παράλληλα 6. Στη Δημογραφία. (Η Τουρκία) κινείται με βάση τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ καλεί ωστόσο την κυβέρνηση της Τουρκίας να συστήσει έναν ειδικό οργανισμό που να ασχολείται με τις θάλασσες της χώρας, αξιοποιώντας πολιτικά και εμπορικά τους καρπούς της.

«Δεν υπάρχει στην Τουρκία ένα σώμα που να διαχειρίζεται τη ναυτιλία, δεν υπάρχει κάποιος θεσμός. Ακόμη και η έννοια της διαχείρισης των θαλάσσιων ζωνών είναι άγνωστη. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα έναν οργανισμό που θα έχει ως κέντρο βάρους του τη ναυτιλία και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες σχετικά με τη ναυτιλία. Σήμερα τη ναυτιλία ποιος την κατευθύνει στην Τουρκία γνωρίζετε; Μια γενική διεύθυνση στο Υπουργείο Μεταφορών. Μία χώρα 85 εκατομμυρίων, με σοβαρές προβληματικές περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και στην Τουρκία δεν υπάρχει καμία αρχή για να διαχειριστεί συνολικά τις θάλασσές μας».

Πηγή: ethnos.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.