ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE: 9,5% ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ στην Νέα Δημοκρατία

Προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Pulse, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.359 ενηλίκων πολιτών και σύμφωνα με τα στοιχεία η Νέα Δημοκρατία αύξησε κατά μία μονάδα το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, επαναφέροντας την διαφορά σε διψήφιο επίπεδο.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 33,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 10,5 μονάδες πιο πίσω, με 23%. Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν ενισχυμένες τις δυνάμεις τους ενώ στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7%. Πέμπτη δύναμη είναι το ΚΚΕ με 6%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στην Βουλή, σύμφωνα με την δημοσκόπηση καθώς ΑΝΕΛ και Το Ποτάμι φτάνουν στο 1,5%. Πιο κοντά στο όριο του 3% βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Ένωση Κεντρώων, που αποσπούν το 2%.

Παράγοντας-κλειδί για την ΝΔ είναι η συσπείρωση, η οποία υπολογίζεται στο 83%, 30 μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει διαρροή του 16% των υποστηρικτών στις τελευταίες εκλογές του 2015 να έχουν στραφεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμα 16% έχει διαρρεύσει στην «γκρίζα ζώνη» των λευκών/αποχή και των αναποφάσιστων.

 

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ποσοστό της τάξης του 46% κρίνουν πως κυρίαρχη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία.

Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα» ενώ ακολουθεί η Παιδεία με 11%.

Ενδεικτικό είναι ότι ποσοστό της τάξης του 53% εκτιμά ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν αφού κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα το 28% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα διαλυθεί πριν από την επίλυση του ονοματολογικού.

 

Παράλληλα, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα, ενώ το 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση σε σχέση με την οικονομία της χώρας, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ επικρατεί με διαφορά 32 μονάδων,  σημειώνοντας ποσοστό 57% έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμά της όμως έχει «ψαλιδιστεί» κατά τρεις μονάδες σε διάστημα ενός μηνός, κατά τον οποίο η κυβέρνηση διασφάλισε την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

 

Οι ερωτηθέντες δίνουν προβάδισμα στο πρόσωπο που είναι πιο κατάλληλο για πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται 11 μονάδων μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση κατά μία μονάδα ο καθένας στα ποσοστά τους.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.