Η δημοσκόπηση του Zougla.gr για την ιχνηλάτηση των τάσεων που κυριαρχούν στην κοινωνία μετά το lockdown και την υγειονομική κρίση και εν μέσω οικονομικής ανασφάλειας λόγω παγκόσμιας ύφεσης διήρκεσε έξι εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαν ψηφίζοντας με έγκυρη ψήφο στην ψηφιακή κάλπη 4.498 πολίτες-ψηφοφόροι.
Το αποτέλεσμα σταθμίστηκε σύμφωνα με τα επίσημα δημογραφικά δεδομένα και ζυγίστηκε με βάση το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2019. Στη δημοσκοπική έρευνα συμμετείχαν πολίτες, άνδρες και γυναίκες από 17 ετών και άνω. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την ταυτότητα της δημοσκοπικής έρευνας.
Πώς σκέπτονται οι πολίτες για τον πρωθυπουργό
Στο ερώτημα κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την έως σήμερα θητεία του είναι πετυχημένος ή αποτυχημένος, το 41,6% των ερωτηθέντων απαντά θετικά και θεωρεί πετυχημένη την πορεία του πρωθυπουργού. Το 30,2% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτυχημένο, ενώ ένα αξιοσημείωτο 26,3% θεωρεί πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ούτε πετυχημένος ούτε και αποτυχημένος. Θεωρεί δηλαδή πως η μέχρι σήμερα θητεία του ανήκει στη φάση του πολιτικού λυκόφωτος.
Τα πράγματα δεν είναι ιδιαιτέρως θετικά και μάλλον εξελίχθηκαν αρνητικά για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού το 52% των πολιτών κρίνουν πως αν ήταν ακόμη πρωθυπουργός θα διαχειριζόταν χειρότερα την κρίση του κορωνοϊού. Μόλις το 17% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα ήταν καλύτερος διαχειριστής της κρίσης. Το 21% κρίνει πως το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και το αυτό. Διαπιστώνεται δηλαδή ένα έλλειμμα αξιοπιστίας ως προς τη διαχείριση με αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα μεγάλων και σημαντικών κρίσεων. Πρόκειται για ένα πολιτικό ντεζαβαντάζ το οποίο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατόπιν όλων των προηγουμένων καταλήγουμε στο πάγιο ερώτημα περί καταλληλότητας πρωθυπουργού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με καθαρή διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο σημερινός πρωθυπουργός προηγείται με ένα 41,5% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συγκεντρώνει ένα 25,6%. Το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί πως κανένας από τους δύο δεν είναι ο καταλληλότερος περιορίζεται στο 29,9% .
Πρόθεση ψήφου
Το «κρίσιμο» μέγεθος σε κάθε δημοσκόπηση είναι η πρόθεση ψήφου. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμπληρώσει -τυπικά τουλάχιστον- ένα έτος θητείας. Ωστόσο η πανδημία, η μεταναστευτική κρίση, καθώς και οι σοβαρότατες και αναπόφευκτες διεθνείς υφεσιακές πιέσεις δικαιολογούν την προσφυγή στη δημοσκοπική έρευνα για να ιχνηλατηθούν οι βασικές τάσεις της κοινωνίας.
Έτσι και στη βάση ενός πολύ καλού δείγματος που αγγίζει τους 4.500 συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Ζούγκλας, αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία θα ερχόταν πρώτη με 34% και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 26%, με τη μεταξύ τους διαφορά να ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με ένα 5%, που σημαίνει πως διατηρεί απλώς το μίνιμουμ των δυνάμεών του χωρίς να καταφέρνει να συγκεντρώσει έστω και ένα μικρό ποσοστό δυσαρεστημένων από τα δύο μεγάλα κόμματα. Παρατηρείται πως το ΚΙΝΑΛ έναν χρόνο μετά τις εκλογές δεν βρίσκει βηματισμό και εξαντλείται από την ασφυκτική πίεση που του ασκείται από τα δεξιά και από τα αριστερά του.
Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με ένα 4,4%, βρίσκεται δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στο κατώτερο ποσοστό που παραδοσιακά συγκεντρώνει. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου δεν δείχνει δυναμική και ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του έχει ήδη μεταναστεύσει προς το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, όπως δείχνουν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων. Με 2,1% η Ελληνική Λύση δεν θα κατάφερνε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο αν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.
Αντιθέτως στα ίδια οριακά ποσοστά που του επιτρέπουν την είσοδο στη Βουλή κινείται το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Συγκεντρώνει το 3,1% των προτιμήσεων σε αυτή τη δημοσκόπηση.
Από τα υπόλοιπα εκτός Βουλής κόμματα αξιοσημείωτο ποσοστό που του επιτρέπει την είσοδο στο Κοινοβούλιο συγκεντρώνει το νεοϊδρυθέν κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος με το 5,4% που επιτυγχάνει αθροίζει παλαιούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που τον ακολουθούν, καθώς και περίπου το 25% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο Ηλίας Κασιδιάρης αναδεικνύεται δηλαδή κυρίαρχος εκπρόσωπος της ελληνικής Άκρας Δεξιάς.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος συγκεντρώνει συνολικά ένα 16,5%, πολύ χαμηλό ποσοστό αν σκεφτεί κανείς πως οι εκλογές είναι ακόμη αρκετά μακριά ως προοπτική. Πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό της αποχής.
Υψηλό ποσοστό συσπείρωσης επιτυγχάνει η Νέα Δημοκρατία, που συγκεντρώνει ένα 77,6%. Το κυβερνητικό κόμμα παρουσιάζει διαρροές προς τα ακροδεξιά και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη της τάξης του 6,4% και προς τον ΣΥΡΙΖΑ (7,7%). Μία πολύ μικρή διαρροή παρατηρείται από τη ΝΔ προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, που δεν ξεπερνά το 1,2% και το οποίο δεν προσδίδει τίποτε στην Ελληνική Λύση, που τροφοδοτεί με το 25% των ψηφοφόρων της το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (δείτε το παρακάτω γράφημα).
Σε ικανοποιητικό επίπεδο κινείται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι πολύ ισχυρότερη από εκείνη που σημείωνε λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Με 70,7% η Κουμουνδούρου δείχνει να έχει διαρροή ψηφοφόρων της τάξης του 3,1% προς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη και πως ο μεγαλύτερος «εχθρός» του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μη επιστράτευση αριστερών ψηφοφόρων (13,1% απαντούν «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», που είναι αν μη τι άλλο δυσεξήγητο).