Δημοσκόπηση Alco: Πρώτη αλλά με απώλειες η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Η εκτίμηση ψήφου, η πρόταση δυσπιστίας και τα Τέμπη

Πρώτη αλλά με φθορές η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στον Alpha.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 13,3 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 25,6% έναντι 12,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται στην τρίτη θέση, με μικρή διαφορά από την δεύτερη, και ποσοστό 11,4%.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 8,2%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 8%. Η Νίκη εμφανίζεται με 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά με 2,5%, ενώ οι Σπαρτιάτες μένουν στο 2,2%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 14,8%

Στην εκτίμηση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών, τα ποσοστά κυμαίνονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία από 29% έως 33%

ΣΥΡΙΖΑ από 14% έως 16%

ΠΑΣΟΚ από 12% έως 14%

ΚΚΕ από 8% έως 10%

Ελληνική Λύση από 9% έως 11%

Νίκη από 3% έως 5%

Πλεύση Ελευθερίας από 3% έως 5

Σπαρτιάτες από 2% έως 4%

Νέα Αριστερά από 2% έως 3,4%

 

Αναφορικά με την συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και κατά πόσον έχει επηρεάσει την απόφαση τους για το κόμμα που θα επιλέξουν στις ευρωεκλογές, το 37% απαντά «καθόλου», το 20% «αρκετά», το 19% «λίγο», το 11% «πολύ».

Οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση έκριναν ότι το ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 23%) βγήκε πιο κερδισμένο από την διαδικασία και την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ (20%), η Νέα Δημοκρατία (16%), η Πλεύση Ελευθερίας (10%), το ΚΚΕ (7%), η Ελληνική Λύση (7%) και η Νέα Αριστερά (5%).

Αντίθετα, στην ερώτηση ποια κόμματα θεωρείτε ότι έχασαν, η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με ποσοστό 42%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 27% και το ΠΑΣΟΚ με 22%.

Το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πείστηκε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης στο δυστύχημα των Τεμπών. Το 14% λέει πως πείστηκε.

Σε ερώτηση εάν «σας έπεισαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι ισχυρά συμφέροντα θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την πορεία της χώρας», το 63% απαντά «όχι», ενώ το 22% λέει πως «ναι».

Το 57% δηλώνει πως διαφωνεί με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να γίνουν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ενώ το 26% απαντά πως συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το 49% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση λέει πως οι ευρωεκλογές θα είναι μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, έναντι 47% που απαντά «όχι».

Σε άλλο ερώτημα, εάν πιστεύουν ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει πως «όχι», ενώ το 24% λέει «ναι».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.