Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ποιος προηγείται στην κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγεί νέος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν ότι η διαδικασία εξελίσσεται σε ντέρμπι ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Ως προς τη μεθοδολογία της η έρευνα στηρίζεται σε δείγμα 1001 ατόμων. Στηρίζεται όμως και σε δύο κρίσιμα υποσύνολα, αυτά που αφορούν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που θα πάνε σίγουρα ή είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή. Δηλαδή, η έρευνα μετρά απήχηση των υποψηφίων στο γενικό κοινό, στο κοινό των ψηφοφόρων και στους ανθρώπους που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Η έρευνα μέτρησε τη δημοτικότητα των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το άθροισμα των θετικών και μάλλον θετικών γνωμών. Εδώ προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η Έφη Αχτσιόγλου έχει θετικές γνώμες σε όλες τις κατηγορίες. Με 48% προηγείται στο γενικό κοινό, έχει 72% αποδοχή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 66% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει 35% στο γενικό κοινό, 53% στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και 48% σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν. Ο Στέφανός Κασσελάκης μπορεί να μην έχει ακόμη πολύ μεγάλη θετική απήχηση στην κοινωνία (29%) όμως ήδη έχει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (58%) και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν (62%). Ο Νίκος Παππάς δεν έχει μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία όμως έχει εσωκομματικό κύρος. Πιο χαμηλά είναι ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ενδιαφέρον έχει πώς διαμορφώνεται η εικόνα των υποψηφίων ως προς συγκεκριμένα ερωτήματα. Η Έφη Αχτσιόγλου έχει κατοχυρώσει εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πιο ενωτική και ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του κόμματος. Επίσης ως ένα βαθμό, έχει πείσει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αντιμετωπίζεται γενικά ως «ενωτικός», όμως εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από αυτούς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, αντιμετωπίζεται ως κάποιος που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά, να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος και να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 39% πιστεύει ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, έναντι 37% της Έφης Αχτσιόγλου, το 35% πιστεύει ότι θα βελτιώσει την εικόνα του κόμματος, έναντι 39% της κ. Αχτσιόγλου, και το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντίστοιχα, σε αυτούς που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, το 43% πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 29% της Έφης Αχτσιόγλου, το 38% ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος, έναντι 32% της κ. Αχτσιόγλου, ενώ το 40% πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει στο μέλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Αχτσιόγλου 29%). Αντιθέτως, οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά, με την εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ποιον, όμως, θέλουν για πρόεδρο όσες και όσοι ρωτήθηκαν στην έρευνα; Εδώ βλέπει κανείς μια μετατόπιση των προτιμήσεων προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο πηγαίνουμε προς το κοινό που δηλώνει πως θα πάει να ψηφίσει στην εσωκομματική διαδικασία.
Στο σύνολο του δείγματος, που περιλαμβάνει και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, η Έφη Αχτσιόγλου έχει σαφές προβάδισμα με 35% έναντι 19% του Στέφανου Κασσελάκη και 12% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 4% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 3%. Όταν πάμε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πάλι προηγείται η Έφη Αχτσιόγλου με 41%, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 35%, και ακολουθούν ο Νίκος Παππάς με 8%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 7% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 1%.
Και όταν πάμε σε αυτούς που δηλώνουν ότι πρόκειται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που προηγείται με 39%, ακολουθεί η Έφη Αχτσιόγλου με 31%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13%, ο Στέφανος Τζουμάκας με 3% και ο Νίκος Παππάς με 3%.

 

Καθώς με αυτή την εικόνα είναι πιθανόν να υπάρξει και δεύτερο γύρος, η έρευνα κάνει και σχετική ερώτηση, η οποία βάζει στον δεύτερο γύρο την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη. Και πάλι τα ποσοστά μετατοπίζονται όσο πηγαίνουμε προς το εσωκομματικό δυναμικό που θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων σε έναν ενδεχόμενο γύρο το 52% θα προτιμούσε την Έφη Αχτσιόγλου έναντι 26% που θα προτιμούσε τον Στέφανο Κασσελάκη. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την Έφη Αχτσιόγλου θα προτιμούσε στο δεύτερο γύρο το 52% και το 39% τον Στέφανο Κασσελάκη. Όταν, όμως, δούμε αυτούς που σίγουρα/πιθανόν να συμμετάσχουν στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία τότε έχουμε ένα οριακό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη με 45% έναντι της Έφη Αχτσιόγλου που συγκεντρώνει το 44% των προτιμήσεων.

Εάν πάμε τώρα στην «παράσταση νίκης» των υποψηφίων, στο δείγμα των ερωτηθέντων παρατηρούμε ένα προβάδισμα της Έφης Αχτσιόγλου σε όλες τις κατηγορίες, που όμως είναι σαφώς μικρότερο μεταξύ εκείνων που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Έτσι στο σύνολο των ερωτηθέντων το 44% εκτιμά ότι θα κερδίσει η Έφη Αχτσιόγλου και το 23% ο Στέφανος Κασσελάκης. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 49% και 30% και ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία το 37% βλέπει νίκη Αχτσιόγλου και το 33% νίκη Κασσελάκη.
Ας σημειώσουμε ότι λόγω τη υφής της ερώτησης καταγράφονται και ποσοστά των υπολοίπων υποψηφίων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι τρίτος στο γενικό κοινό και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν και με τον Νίκο Παππά να έχει ισχυρότερη παράσταση νίκης από τον πρώην υπουργό Οικονομικών μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφίρροπη η μάχη

Τα αποτελέσματα παραπέμπουν σε αμφίρροπη μάχη. Είναι σαφές ότι η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη άλλαξε τα δεδομένα, παρότι ήταν σχετικά άγνωστος, ότι δεν προερχόταν από τον κομματικό κορμό και ότι δεν αποπνέει αρκετά από τα στοιχεία που έχουν συνηθίσει να συμπεριλαμβάνουμε στην αριστερή ταυτότητα. Έτσι από μια εκλογική μάχη όπου το προβάδισμα της Έφης Αχτσιόγλου ήταν παραπάνω από σαφές καταλήξαμε σε ένα ντέρμπι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα της έρευνας, το εσωκομματικό κοινό σκέφτεται διαφορετικά από το γενικό κοινό. Στο γενικό κοινό η Έφη Αχτσιόγλου φαντάζει μια πιο λογική υποψηφιότητα, άλλωστε είναι πιο γνωστή και έχει μια διαδρομή και ως υπουργός και ως βουλευτής.
Αντιθέτως, στο εσωκομματικό κοινό φαίνεται η εκλογική ήττα να «εσωτερικεύεται» ως ανάγκη για μια ηγεσία που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έτσι να κερδίσει εκλογές. Αυτό τροφοδοτεί την απήχηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πάμε για μια εκλογή τύπου «ντέρμπι», όπου οι διαφορές θα είναι μικρές όποια / όποιος και εάν κερδίσει την εκλογή. Μένει να δούμε εάν αυτό θα είναι αφετηρία μιας ανασυγκρότησης ή νέων διαιρέσεων και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.