Ολοι ήθελαν αλλαγή για τους Κώδικες, αλλά ψηφίστηκαν από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι

Σε ζήτημα πολιτικό, που υπερβαίνει κατά πολύ τη νομική διάσταση, αναδεικνύονται οι Ποινικοί Κώδικες που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονές εκλογών και τους οποίους σήμερα ο Σταύρος Κοντονής και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος -πλην της αξιωματικής αντιπολίτευσης- καταγγέλλει, αν και επί της ουσίας άπαντες συμφωνούσαν με αυτούς.

Οι Ποινικοί Κώδικες που ψηφίστηκαν ερήμην της αντιπολίτευσης από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 ήταν αποτέλεσμα δεκαετούς επεξεργασίας της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Μάλιστα, όλα τα κόμματα συμφωνούσαν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Κωδίκων, και κατά τη διάρκεια της ανάρτησής τους στη διαβούλευση δεν είχαν διατυπώσει ενστάσεις. Τουναντίον, δεκάδες στελέχη της αντιπολίτευσης τάσσονταν αναφανδόν υπέρ και ζητούσαν να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή. Μάλιστα, στο κίνημα αυτό είχε πρωτοστατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως την ψήφισή τους άμεσα, και στάθηκε ίσως για πρώτη και τελευταία φορά στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της κατάθεσής τους στη Βουλή προς ψήφιση, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μόνος του, καθώς τους ψήφισε με τις ψήφους του Ποταμιού, ενώ η Ν.Δ. και η υπόλοιπη αντιπολίτευση απείχαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε τότε αξιομνημόνευτη σπουδή στην ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, με τον Αλέξη Τσίπρα να φτάνει στο σημείο να καθυστερήσει να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τη διάλυση της Βουλής, μόνο και μόνο για να προλάβουν να ψηφιστούν οι αλλαγές!

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά τις αλλαγές αυτές, ο πολιτικός κόσμος διαπίστωσε όψιμα ότι ίσως δεν επιβληθούν κάποιες ποινές στους καταδικασμένους για τη δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς και ότι δεν θα αποστερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Ν.Δ. έκανε δύο τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες και δεν φρόντισε να επαναφέρει τις επίμαχες διατάξεις, για τις οποίες σήμερα στηλιτεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί δε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή παραμένει ίδια από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε τη σύστασή της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.