Πέτσας «αδειάζει» Γεωργιάδη: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει [Βίντεο]

Ανατρεπτικά… ήταν τα όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης ως καλεσμένος σε εκπομπή του Αlpha, αφού παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ρητά ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκείνος ισχυρίστηκε ότι θα την ανατρέψει όταν δοθεί η ευκαιρία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης – στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία φέρει τη δική του υπογραφή – υποστήριξε μάλιστα ότι μία τέτοια ευκαιρία θα δινόταν αν το εθνικιστικό κόμμα VMRO είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές αφού έτσι θα άλλαζε η συμφωνία. Δεν εξήγησε πάντως πως ακριβώς θα άλλαζε αφού είναι γνωστό ότι το VMRO επιδίωκε μία συμφωνία με σκέτο το όνομα Μακεδονία.

«Εμείς είχαμε πει προεκλογικά, μέσα στα συλλαλητήρια, την ώρα που δινόταν αυτή η μάχη, ότι αν κυρωθεί αυτή η συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων και είμαστε η επόμενη κυβέρνηση θα τη σεβαστούμε. Φυσικά αυτό δεν τη καθιστά ιστορική ή καλή, την καθιστά όμως υποχρεωτική», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία είναι ωφέλιμη για τη χώρα μας ο υπουργός απάντησε: «Είναι κακή συμφωνία, όταν μας δοθεί η ευκαιρία για την αλλαγή στα δύο κρίσιμα σημεία που είναι η εθνικότητα και η γλώσσα θα την αλλάξουμε. Όμως για να φτάσουμε στο σημείο να την αλλάξουμε, θα πρέπει να μη χρεωθεί η Ελλάδα το κόστος της καταπάτησής της».

Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πει στους Αμερικάνους ότι θέλει να αλλάξει τη συμφωνία και αυτοί απάντησαν ότι «δεν θα σας δοθεί η ευκαιρία γιατί οι Σκοπιανοί θα την τηρήσουν κατά γράμμα».

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών επαναβεβαίωσε ο Στέλιος Πέτσας, «αδειάζοντας» επισήμως τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος προ ημερών είχε ισχυριστεί ότι θα την ανατρέψει όταν δοθεί η ευκαιρία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι πως αφού έχει κυρωθεί η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει και παράγει αποτελέσματα. Εμείς κοιτάζουμε να έχουμε τη συνεπή εφαρμογή της συμφωνίας».  

Με υπογραφή Γεωργιάδη το μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Ανάμεσα στις εφαρμοστικές ρυθμίσεις είναι και το μνημόνιο για την «Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία». Αυτό υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τον Μάιο του 2019 δήλωνε: «Δεν μπορείς να καταψηφίζεις την κυρία συμφωνία γιατί είναι επιζήμια για την Ελλάδα και μετά να υπογράφεις τις εφαρμοστικές της συνθήκες… είμαστε καθολοκληρία αντίθετοι με την συμφωνία, δεν θέλουμε να συνεχιστεί ομαλά η εφαρμογή της… θέλουμε να καταλάβουν οι Σκοπιανοί ότι έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις και ότι εμείς δεν θα τους πούμε Μακεδόνες ποτέ».

Τα τρία συνολικά μνημόνια κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, όπου θα αποτελέσουν crash test για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το κόμμα της ΝΔ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν η στάση των «Μακεδονομάχων» της ΝΔ – μεταξύ αυτών και του Αντώνη Σαμαρά – που χαρακτήριζαν την Συμφωνία των Πρεσπών μειοδοτική.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.