Η απόφαση είναι ότι κανείς δεν θα επιβεβαιώνει τίποτα. Και ειδικά ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ), θα διαψεύδει τα πάντα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Γιατί το αν η κίνηση θα γίνει κόμμα εξαρτάται από πολλά: από τον χρόνο των εκλογών, από την πίεση που θα ασκήσει η ΝΔ στα πρώην στελέχη της που εμπλέκονται στο εγχείρημα, από τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα.

Είναι αλήθεια ότι μετά το πρώτο αποκλειστικό ρεπορτάζ του TVXS για τους «Δημοκράτες» υπήρξε μεγάλη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου και οι περισσότεροι πολιτικοί από αυτούς που αναφέρονταν στο δημοσίευμα βρέθηκαν στο στόχαστρο. Έτσι, συμφωνήθηκε ότι θα τηρείται απόλυτη εχεμύθεια και όλοι θα είναι ελεύθεροι να αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την προσπάθεια να δημιουργηθεί κόμμα που θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές με το όνομα «Δημοκράτες», που έχει κατοχυρωθεί, ή κάτι ανάλογο.

Στο παρασκήνιο, οι ζυμώσεις εξελίσσονται και εντείνονται.  Την Τρίτη, στο αθηναϊκό κανάλι Alter θα ξεκινήσει εκπομπή των Αργύρη Ντινόπουλου και Νίκου Καραχάλιου, πρώην υπουργός ο ένας, πρώην γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού επί ηγεσίας Καραμανλή ο άλλος, με σκοπό να τη στέλνουν σε πανελλαδικό δίκτυο τοπικών καναλιών. Την ίδια μέρα θα αρχίσει να λειτουργεί η ιστοσελίδα D-ebate.gr με ηλεκτρονική δημοσκόπηση για το μέλλον της κεντροδεξιάς.

Στο διαδίκτυο κάνει αισθητή την παρουσία του ως πρωταγωνιστής ενός νέου πειράματος στο χώρο της κεντροδεξιάς ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος έχοντας λανσάρει και το σήμα «Ακριβώς Κέντρο». Ομως, όπως γνωρίζει το TVXS, δεν είναι αυτός το κεντρικό πρόσωπο.

Είναι διψήφιος ο αριθμός των πρώην καραμανλικών υπουργών που «ψάχνονται» και, χωρίς την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού αλλά εν γνώσει του, προσπαθούν να βρουν τρόπο να συγκροτήσουν κόμμα, το οποίο δεν θα περάσει αμέσως στο περιθώριο ως γραφικό μέσα στην προπαγανδιστική θύελλα που θα προκαλέσει η ΝΔ.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν πολλές συναντήσεις σε όλη την επικράτεια με βασικό αντικείμενο συζήτησης την προοπτική αυτονόμησης και χειραφέτησης των δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση κεντροδεξιών.

Από τον Γερ. Γιακουμάτο μέχρι τον Χρ. Ζώη, από τον Ν. Νικολόπουλο μέχρι την Κ. Παπακώστα, από τον Γ. Λαμπρόπουλο μέχρι τον Αρ. Σπηλιωτόπουλο είναι πολλά τα «ορφανά» της μεγάλης δεξιάς που βρίσκονται σήμερα σε μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ.

Προφανώς, πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να οργανωθούν ως τάση μέσα στο κυβερνών κόμμα αλλά δεν υπάρχει ανοιχτός δρόμος για κάτι τέτοιο. Γι αυτό στρέφουν αλλού τις αναζητήσεις τους, θεωρώντας δεδομένο ότι η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση τελείωσε και το ξεφούσκωμα ξεκίνησε.