Υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι

Της Άννας Κανδύλη

Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2008-2010, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι δικαστές υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, έκριναν ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης που αποδίδονταν στον πρώην πρόεδρο του Ιδρύματος Άγγελο Φιλιππίδη, στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, στον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή επενδυτικής τραπεζικής και θυγατρικών εταιρειών του ΤΤ Μάριο Βαρότση και στους συνεργάτες του επιχειρηματία, Ιωάννη Ρόρρη και Αλεξάνδρα Λιακόπουλου.

Όπως σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της, δεν παραπλανήθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Τ. που ενέκριναν τα δάνεια καθώς γνώριζαν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ του κ. Κοντομηνά και του πιστωτικού ιδρύματος ενώ ούτε ο επιχειρηματίας παρουσίασε (είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του), ψευδή στοιχεία στα μέλη του ΔΣ. Κατά την εισαγγελέα η έκθεση της Deloitte που αφορούσε στην αξία της εταιρείας Bestline συμφερόντων Κοντομηνά ήταν σωστή, δεν αντικρούστηκε από αντίθετη έκθεση και καλώς στηρίχθηκε το ΤΤ σε αυτήν. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αντιμετώπιζαν κάποιοι εκ των συνολικά 35 κατηγορούμενων, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκλεισε αυτό το σκέλος τον περασμένο Ιούλιο. Όπως απεφάνθη, με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη. Κι αυτό γιατί η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Από τη στιγμή λοιπόν που έφυγε το βασικό αδίκημα της απιστίας συμπαρέσυρε και τη νομιμοποίηση κι έτσι έπαυσε η ποινική δίωξη των κατηγορουμένων. Όπως δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Κοντομηνά, Άρης Τζανετής, Γρηγόρης Τσόλιας και Δημήτρης Κούρεντας: «Με την απαλλακτική απόφαση, σε μια υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 με την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, αποδείχθηκε σήμερα ότι όχι μόνο δεν τέλεσε ο κ. Δ. Κοντομηνάς τις αποδιδόμενες πράξεις, αλλά κυρίως ότι ουδέποτε είχε τελεσθεί οιαδήποτε αξιόποινη πράξη.»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Στεφανάκης, συνήγορος υπεράσπισης του Μάριου Βαρότση επισήμανε ότι: «Σήμερα είχαμε την έκδοση της απόφασης του Γ´ τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για το αδίκημα της απάτης ο εντολέας μου, Μάριος Βαρότσης, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής και Θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος για την απόφαση, έστω μετά σχεδόν 7 έτη, χωρίς όμως να ξεχνάμε τις τόσες αστοχίες και πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος.»

Άγγελος Φιλιππίδης: “Η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετριάζεται ακόμη και η χαρά”

«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, κατά την διάρκεια της οποίας ποτέ δεν κλητεύθηκα για να δώσω εξηγήσεις, σήμερα, με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών αθωώθηκα, όπως και όλοι όσοι κατηγορηθήκαν για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αποδόθηκε δηλαδή δικαιοσύνη μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή διαδικασία, αφού η κατηγορία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ενώπιον των φυσικών μας δικαστών και μετά από απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας. Η προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική καταστροφή, που προκλήθηκε σε όλους μας από εξωφρενικό, ανεύθυνο και ανυποστήρικτο πόρισμα κατά τα λοιπά «υπεύθυνων προσώπων», είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετριάζεται ακόμη και η χαρά και ανακούφιση που μας διακατέχει για την δικαίωσή μας.
Το 2007 μου ανατέθηκε η διοίκηση του ΤΤ. Εργασθήκαμε όλοι με ενάργεια, πίστη και μας διακατείχε το πάθος που απαιτούσε η περίσταση και ο σκοπός που υπηρετούσαμε. Παραλάβαμε μια τράπεζα με σοβαρές παθογένειες και την παραδώσαμε, δύο χρόνια αργότερα, πρώτη σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και τρίτη στην Ευρώπη. Το ΤΤ στην δεκαετή λειτουργία του ως εταιρεία απέδωσε καθαρά στο Ελληνικό δημόσιο πάνω από 3 δις Ευρώ. Η απόφαση της μη κεφαλαιοποίησης του, μετά το κούρεμα των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε, δυστυχώς συνοδεύθηκε με προσπάθεια ενοχοποίησης όλων των προηγουμένων διοικήσεών του και ιδίως εμού.
Από την θέση του αθώου πλέον της κατηγορίας που μου αποδόθηκε, θέλω να απευθύνω έκκληση για την προστασία των τραπεζικών στελεχών, που καλούνται με το βάρος της υπογραφής τους να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις εν μέσω κρίσεων, είτε οικονομικών, όπως από το 2008, είτε και υγειονομικών όπως βιώνουμε σήμερα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δίνουν ώθηση στην αγορά και εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Θυμίζω την δήλωση κατά την εμφάνιση μου στον ανακριτή, ότι δίνω την μάχη του αυτονόητου. Εφ’ όσον χάσω, κανείς τραπεζικός δεν θα θέτει την υπογραφή του σε δάνειο παρά μόνον με τη σύμπραξη του εισαγγελέως. Οι εξελίξεις με δικαίωσαν πλήρως.
Εύχομαι, εφ’ εξής να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα ακροάσεως του ελεγχομένου σε επίκαιρο χρόνο, με τις εγγυήσεις ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους και να μην φαλκιδεύεται η προσωπικότητα αθώων.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μου συμπαραστάθηκαν στον επταετή αγώνα μου, που είναι πολλοί για να τους αναφέρω όλους. Ιδιαίτερη όμως αναφορά οφείλω να κάνω, τόσο στους μικρομετόχους και τους πρώην εργαζόμενους στο ΤΤ, που σε όλη την διάρκεια των επτά ετών στάθηκαν στο πλευρό μου, όσο και στους συνηγόρους μου Αθανάσιο Βαρλάμη και Σπύρο Κλαδά».
Ο συνήγορος του Άγγελου Φιλιππίδη, Αθανάσιος Βαρλάμης, μόλις εξήλθε από την αίθουσα του Δικαστηρίου, δήλωσε «η σημερινή αθώωση του Άγγελου Φιλιππίδη και για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ως Προέδρου του ΤΤ, μετά από επτά χρόνια δικαστικού αγώνα για την ανάδειξη του διάτρητου της κατηγορίας, αναδεικνύει την επισφάλεια των ποινικών διώξεων, που στηρίζονται άνευ ετέρου σε πορίσματα «αρμοδίων», που εξυπηρετούν συγκυρίες ή σκοπιμότητες. Δεν μπορώ να ξεπεράσω και να ξεχάσω τη σύλληψη του Α.Φ. στην Τουρκία και την παραμονή του για 22 ημέρες στις φυλακές του Μάλτεπε, χωρίς καν να έχει προηγουμένως κληθεί στην προκαταρκτική εξέταση τότε. Αν είχε κληθεί (γεγονός το οποίο επιδιώκαμε και ζητούσαμε με αυτοπρόσωπες παραστάσεις) δεν θα επικρεμόταν επί επτά έτη η τόσο βαριά και απαξιωτική αυτή κατηγορία, που αποδομήθηκε πλήρως ενώπιον του Τρ/λους Εφετείου Κακ/των Αθηνών και δεν θα έκριναν οι Τούρκοι δικαστές ως παράνομο το ένταλμα σύλληψης του Α.Φ., διότι είχε παραβιασθεί στην Ελλάδα η προηγουμένη ακρόαση του φερομένου ως κατηγορουμένου.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.