Ερωτήματα από ομιλία Ν.Χαρδαλιά στη Βουλή ότι ειδοποίησαν «δυόμιση ώρες πριν την καταστροφή στην Καρδίτσα»

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η σημερινή τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αναφορικά με την καταστροφή στην Καρδίτσα.

Όπως είπε ο ίδιος σήμερα στην Βουλή η Πολιτική Προστασία έστειλε το περιβόητο SMS στους κατοίκους  για μέτρα αυτοπροστασίας δυόμιση ώρες πριν την έναρξη των καιρικών φαινομένων.

Με τη διαφορά όμως ότι τα καιρικά φαινόμενα δεν ξεκίνησαν τα… ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά το πρωί της Παρασκευής και αυτό γιατί το περίφημο SMS εστάλη στις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής…

Όταν όλα είχαν τελειώσει!

Δηλαδή ενώ περί τις 11.30 και πρωί της Παρασκευής αναφερόταν στον επικείμενο όλεθρο στην Θεσσαλία με την φράση «ενδέχεται να πληγούν οι νομοί Καρδίτσας, Μαγνησίας, Βοιωτίας και Φθιώτιδα και πιθανότατα η Φωκίδα και ίσως η Βόρεια Εύβοια από ένα άλλο κύμα κακοκαιρίας», μόνο δώδεκα ώρες μετά έφυγε το μήνυμα από το «112»!

 

Είπε ο Ν.Χαρδαλιάς:

«Στην Καρδίτσα που είχαμε ακριβή πρόβλεψη, στείλαμε προειδοποίηση μέσω του 112, δυόμισι ώρες πριν ξεκινήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δεν μέμφομαι το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου, του ευρωπαϊκού μηχανισμού και της ΕΜΥ, που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την έκταση του φαινομένου γιατί η κλιματική αλλαγή προκαλεί τέτοιες δυσλειτουργίες.

Εγώ μέμφομαι όσους μετά το συμβάν προσπάθησαν να πουν ότι είχαμε ειδοποιηθεί για την έκτασή του.

Όσα λέγονται είναι για να θολώσουν τα νερά. Τα πραγματικά γεγονότα όμως είναι αμείλικτα και αδιαμφισβήτητα. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά και θα δοθούν απαντήσεις, όχι πάντως σε εμένα».

Απατώντας  στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση για τις πρόσφατες πλημμύρες σε Εύβοια, Καρδίτσα και Ιόνια νησιά, ο Ν.Χαρδαλίας σημείωσε:

«Ειδικά αυτές τις ώρες της πανελλήνιας θλίψης για τα αθώα θύματα από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, μόνο αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι σημερινές κυβερνητικές ψευτοδικαιολογίες», είχε δηλώσει, συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε ένα ακραίο φαινόμενο που οι τόνοι νερού ανά στρέμμα ξεπέρασαν τους 250, η μεν Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανήρτησε πρόβλεψη βροχόπτωσης 72 χιλ., το δε Αστεροσκοπείο Αθηνών προέβλεπε 63 χιλ. βροχής», απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους βρέθηκε η κακοκαιρία που σημειώθηκε στην Εύβοια, με τον κ. Ραγκούση να θέτει θέμα «γιατί η πολιτική προστασία δεν ενημέρωσε τους πολίτες με αποστολή μηνυμάτων από τη γραμμή 112».

«Δεν χρησιμοποιήσαμε το 112 στην Εύβοια προληπτικά, γιατί ποτέ δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση ή προειδοποίηση για ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο.

Ουδείς το πρόβλεψε αυτό.

Ποτέ μα ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ επικίνδυνο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων παρά ένα απλό δελτίο τύπου για επιδείνωση του καιρού», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε γιατί ήταν επικίνδυνο να σταλεί μήνυμα 112 στην Εύβοια, όπως ισχυρίζεται ότι έγινε αντίστοιχα στην Καρδίτσα, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες ήταν τέτοιες (διακοπή ηλεκτροδότησης, κομμένα ηλεκτροφόρα καλώδια, ανεξέλεγκτοι χείμαρροι, κατοικίες υπόγειες, ημιυπόγειες και ισόγειες στις κοίτες των ρεμάτων και κάτω από την στάθμη της θάλασσας) που μια ειδοποίηση εκκένωσης όχι μόνο δεν θα έσωζε ζωές, αλλά θα δημιουργούσε πανικό με απρόβλεπτες συνέπειες.

“Δεν στείλαμε την ώρα της εξέλιξης του φαινομένου προειδοποίηση με το 112, γιατί νύχτα, σε μια περιοχή χωρίς ρεύμα, με ανεξέλεγκτους χείμαρρους θα δημιουργούσε πανικό και θα οδηγούσε τους ανθρώπους σε πνιγμό, σε θάνατο”, πρόσθεσε. .

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.