«Στα κρύα του λουτρού» οι μικρομεσαίοι της Θράκης και μια οσμή σκανδάλου

Αθετήθηκε, τελικά, στο μεγαλύτερο μέρος της, η μεγαλόστομη υπόσχεση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επιστροφή της επιδότησης 12% του κόστους εργασίας που οφείλει ο κράτος στις επιχειρήσεις της Θράκης  καθώς δεν καταβλήθηκε τα έτη 2010-2015.

Πρόκειται για επιδότηση που καταβαλλόταν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις της παραμεθόριας περιοχής, η οποία είχε χαρακτηριστεί παράνομη κρατική ενίσχυση από την ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια, όμως μετά την αναστολή των σχετικών περιορισμών λόγω πανδημίας και σχετική δικαίωση υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυβέρνηση είχε την ευχέρεια και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που το δικαιούνται μέσω του συμψηφισμού υφιστάμενων και μελλοντικών οφειλών σε Εφορία-ασφαλιστικά ταμεία.

Όμως, στις 18 Σεπτεμβρίου  όταν εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τους όρους, οι επιχειρήσεις της περιοχής διαπίστωσαν ότι εξαιρούνται από το μέτρο όσες δεν είχαν προσφύγει εναντίον του Δημοσίου διεκδικώντας τα χρήματα ! Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση εντάσσονται μόνο οι μεγάλες και πολύ μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις που είχαν τη δυνατότητα δαπανηρών προσφυγών εναντίον του δημοσίου και όχι φυσικά οι μικρομεσαίοι που αποτελούν το 85 με 90% των δικαιούχων ! Υπολογίζεται ότι περίπου 100 από τα 170 εκατ. ευρώ των οφειλών θα φτάσουν στις λίγες επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες.

Γιατί άλλαξε την τελευταία στιγμή η ρύθμιση;

Η υπόθεση όμως έχει ακόμη μεγαλύτερο βάθος καθώς σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκου Αγγελίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ΔΕΛΤΑ Θράκης, το αρχικό σχέδιο της ρύθμισης όριζε ανώτατο πλαφόν ενίσχυσης στις 200.000 ευρώ. Όμως ο όρος αυτός αφαιρέθηκε την παραμονή της υπογραφής της ΚΥΑ, όπως αναφέρει, με παρέμβαση των βουλευτών Ευριπίδη Στυλιανίδη και Δημήτρη Καιρίδη.

Αυτό, εφόσον ισχύει η δήλωση Αγγελίδη που γίνεται με θετική προαίρεση, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το γεγονός ότι οι βουλευτές φέρεται να έδρασαν υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλά δημιουργεί και την υπόνοια ότι σε περίπτωση που είχε διατηρηθεί το πλαφόν, δεν θα είχαν αποκλειστεί οι μικρομεσαίοι καθώς μερικές λίγες επιχειρήσεις με απαιτήσεις μερικών εκατ. ευρώ η κάθε μία, εξαντλούν τους διαθέσιμους πόρους.

Και μια οσμή σκανδάλου

Υπάρχει όμως και μια οσμή σκανδάλου. Για ποιο λόγο να εμπλακεί ένας βουλευτής της Αθήνας όπως ο Δημήτρης Καιρίδης σε μια υπόθεση που αφορά τις επιχειρήσεις της Θράκης. Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα του tvxs.gr, ο Καιρίδης συνδέεται οικογενειακά με μια από τις μεγάλες επιχειρήσεις της Θράκης, την εισηγμένη εταιρία ξύλου «Ακρίτας» με έδρα την Αλεξανδρούπολη, που είναι από τις πλέον ευνοημένες καθώς έχουν απαιτήσεις εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα, μέχρι την εκλογή του στη Βουλή ήταν και μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της εταιρίας ενώ η Πρόεδρος της εταιρίας Λουκία Σαράντη (συγγενής του Καιρίδη) τον είχε προλογίσει σε εκδήλωση που είχε γίνει όταν ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Αξίζει να σημειωθεί, η εταιρία, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της υπογραφής της σχετικής ΚΥΑ προέβη σε μια ανακοίνωση που ευχαριστεί  και επιβραβεύει πανηγυρικά την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά, ιδιαίτερα, τους δύο βουλευτές Δ. Καιρίδη και Ε. Στυλιανίδη!

Και αυτό σηκώνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση αλλά και ερωτηματικά που χρήζουν απαντήσεων. Η επιχείρηση των συγγενών του Δημήτρη Καιρίδη, θα πάρει ένα ποσό εκατομμυρίων αντί για 200.000 ευρώ, φαινομενικά με παρέμβαση του ίδιου, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Θράκης μένει εκτός της ρύθμισης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.