Οι τακτικισμοί Ερντογάν και οι κινήσεις Μητσοτάκη με «φόντο» τη Σύνοδο Κορυφής

Mία εβδομάδα απομένει για τη Σύνοδο Κορυφής και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά αξιολογώντας τις κινήσεις της Τουρκίας, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η απόσυρση του Oruc Reis από το Αιγαίο, όπως και το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ζητά «αμοιβαίο σεβασμό και ισότιμες λύσεις στα προβλήματα» από τη μία πλευρά ικανοποιούν την Αθήνα, από την άλλη όμως δημιουργούν σκέψεις για κινήσεις τακτισμού από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων που θα βρεθούν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν εφησυχάζουν από την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αλλά θεωρούν πολύ πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να ρίχνει τους τόνους προσωρινά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής να εντείνει εκ νέου την προκλητικότητα, βγάζοντας και πάλι το Oruc Reis στο Αιγαίο.

Ίσως ο Ερντογάν θέλει να δείξει πως είναι ανοιχτός στο διάλογο και να επιρρίψει τις ευθύνες στην Ελλάδα, εάν τελικά ναυαγήσουν οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για συνομιλίες.

Το ότι μάλιστα έθεσε χρονικό όριο ενός μήνα για τη θετική έκβαση των συνομιλιών, ίσως αυτό να αποτελεί μήνυμα πως μετά το πέρας του συγκεκριμένου διαστήματος η Τουρκία θα επανέλθει δριμύτερη.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η συμπεριφορά του Ερντογάν τα τελευταία 24ώρα δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οι φίλιες προς την Τουρκία δυνάμεις στους κόλπους της ΕΕ είναι πιθανό να «πατήσουν» πάνω στην αποκλιμάκωση, υποστηρίζονται τη μη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Όλα τα παραπάνω «ζυγίζουν» στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει σε όλες τις συναντήσεις και συνομιλίες του με ευρωπαίους αξιωματούχους πως οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι και πως η Ελλάδα δεν θα ξεκινήσει συνομιλίες, είναι ξεκάθαρα το μήνυμα στον Ερντογάν πως δεν αλωνίζει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Ενόψει του ενδεχόμενου να εξεταστούν στη Σύνοδο και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η Γερμανία, σπεύδει να πιέσει για την έναρξη διαλόγου, ώστε να αποφευχθεί η υιοθέτηση μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

O Τούρκος πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, τονίζοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα της στην περιοχή και πως οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων αρκεί να υπάρχει δίκαιη προσέγγιση στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη, είπε στην καγκελάριο πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να είναι «δίκαια» προς το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, εκφράζοντας έτσι την ενόχληση του για χώρες, όπως η Γαλλία, που έχουν δείξει την στήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα Φον ντελ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε πάντως «θετικό βήμα» την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονάς μας.Όμως, παρ’ όλο που είμαστε κοντά στον χάρτη, η μεταξύ μας απόστασή μεγαλώνει.Ναι, η Τουρκία είναι ένας προβληματικός γείτονας. Και ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων για τους οποίους εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά.Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογεί την προσπάθεια τον εκφοβισμό των γειτόνων της. Οι χώρες-μέλη της Ένωσής μας, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης στην προάσπιση των νόμιμων κυριαρχικών τους δικαιωμάτων», ανέφερε.

Αλλά και ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στην Αθήνα, έκανε αναφορά στην αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ΗΠΑ – ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως αν για μία ακόμη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν πίσω, τότε ο Ταγίπ Ερντογάν θα θεωρήσει ότι ελέγχει το παιχνίδι και θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Γι’ αυτό προκρίνουν τη λύση να θεσπιστεί ένας κατάλογος με αυτόματη επιβολή κυρώσεων κάθε φορά που η Άγκυρα θα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους μία τέτοια εξέλιξη θα… στριμώξει τον Ερντογάν και θα τον αναγκάσει να βάλει νερό στο κρασί του. Εν τω μεταξύ η… αφωνία του Τούρκου Προέδρο τα τελευταία 24ωρα συμπίπτει με την καταβαράθρωση της λίρας και το μπαράζ υποβαθμίσεων.

Η Moody’s μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, υποβάθμισε τις τράπεζες και την πόλη της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Τα «χαστούκια» από τη Μoody’s oδήγησαν σε νέα «βουτιά», την τουρκική λίρα η οποία έχασε το «οχυρό» του 7,5 έναντι του δολαρίου, κατρακυλώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό χθες στο 7,5049.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.