Μάσκες -φιάσκο: Την ΚΕΔΕ «δείχνουν» Χαρδαλιάς, Κοντοζαμάνης -Παπαστεργίου: Ευθύνες στο υπ.Υγείας

Στο αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σε ερώτηση αν υπήρξε έλεγχος των μασκών αυτών πριν φτάσουν στους μαθητές, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι το υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού -«δείχνοντας» την ΚΕΔΕ- και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών.

Οι προδιαγραφές, όπως εξήγησε, βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, υπήρξε όμως «μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών. Αυτό θα διορθωθεί. Άλλωστε η επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών».

Όπως τόνισε «οι προδιαγραφές θα είναι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνει ο υπόλοιπες κόσμος. Οι επόμενες μάσκες θα είναι οι σωστές», πρόσθεσε.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και οι διαστάσεις που επιλέχθηκαν συγκρίθηκαν με αυτές από το αμερικανικό CDC και ήταν πανομοιότυπες.

«Διευκρινίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν από τη συρραφή διότι αυτό καθορίζει και την ποιότητα της μάσκας», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως «έτσι δίνονται οι διαστάσεις διεθνώς, αν ο κατασκευαστής είχε κάποια διαφορά θα έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε ότι την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών την είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Παπαστεργίου: «Έδειξε» ως υπεύθυνο το υπ. Υγείας

Αντιθέτως, το υπουργείο Υγείας «έδειξε» για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ως υπεύθυνο για το λάθος μέγεθος στις μάσκες των μαθητών, μιλώντας στο δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ.

Υποστήριξε ότι το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή των γιατρών που λειτουργεί στο υπουργείο, είχαν την ευθύνη για τις προδιαγραφές και τα μεγέθη των μασκών για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, οπότε και έδωσαν οδηγίες στις εταιρίες που ανέλαβαν την κατασκευή.

Τόνισε δε ότι έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη του κατασκευαστή, που δεν ήταν μία εταιρία αλλά δέκα, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου στον σχετικό διαγωνισμό την ευθύνη του οποίου είχε η ΚΕΔΕ συμμετείχαν πάνω από 90 εταιρίες.

 

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.