“Κάποιος να εξηγήσει στον κ.Μητσοτάκη ποια είναι η διαφορά μας με την Τουρκία”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβληματίσει ιδιαίτερα με όσα είπε για τα ελληνοτουρκικά στη Θεσσαλονίκη. Επίμονα μας είπε για “μείζονα διαφορά” με την Τουρκία αλλά και όταν προσπάθησε να το “μαζέψει” , επέμεινε να λέει ότι “διαφορά μας είναι οι θαλάσσιες ζώνες”. Όχι δεν είναι όλες οι θαλάσσιες ζώνες οι διαφορά μας και αυτό του υπενθυμίζει ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εξηγεί:

“Κάποιος να εξηγήσει στον Μητσοτάκη ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία :ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι όπως είπε “όλες οι θαλάσσιες ζώνες”. Το κλείσιμο των κόλπων/”εσωτερικά ύδατα” (το “μη ξηρό έδαφος” όπως τα αποκαλεί το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης) και τα χωρικά μας ύδατα/Αιγιαλίτιδα ζώνη, είναι, βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης επίσης θαλάσσιες ζώνες, χαράσσονται από την Ελλάδα, είναι μονομερές δικαίωμα, άρα όχι υπό διαπραγμάτευση. Να του το εξηγήσει κάποιος, διότι αυτά που λέει θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία, τον διεθνή παράγοντα σε τυχόν προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια και διεθνείς διαιτησίες.
Γενικά οι της ΝΔ πρέπει να μάθουν να μιλάνε προσεκτικά και με ακρίβεια όταν αναφέρονται σε διεθνείς συνθήκες και σχέσεις. Διότι, ενώ με αυτά που λένε μπορεί να βολεύονται στο εσωτερικό της χώρας, στο διεθνές σύστημα αδυνατίζουν τις θέσεις της χώρας”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.