Μίνι σειρά: Τα ροζ πρόβατα και οι κοκκινόγκριζοι λύκοι (#1 «Είμαστε τελικά όλοι πρόβατα;»)

Τις προάλλες είχα μια συζήτηση με μια παρέα φίλων μου. Δύο άνδρες, ένας ηλεκτρολόγος και ένας φυσικός, δύο γυναίκες, μια δασκάλα και μια ιδιοκτήτρια μπουτίκ ρούχων (typical greek). Αποτελούν το focus group της εβδομάδας. Πρώτη παρατήρηση: το ενδιαφέρον της μέσης κοινής γνώμης είχε μετατοπιστεί ελαφρά τις τελευταίες ημέρες από το άνοιγμα των σχολείων και τις συνέπειες του Covid-19, στη «διάτρηση» των συνόρων μας και τα ανεμπόδιστα «σουλάτσα» του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Ήταν η πρώτη φορά που «ο μέσος πολίτης» είχε βάλει στην ατζέντα του το εθνικό θέμα. «Πάλι καλά μετά από ένα μήνα Oruc Reis», σκέφθηκα.

Το κακό είναι πως τα ραντάρ της κοινωνίας είναι συνήθως πολύ πιο αργά από αυτά των πολιτικών, αλλά όταν «λοκάρουν» σε ένα θέμα χρειάζονται πολλές 20άρες εκατομμύρια για να στρέψουν την προσοχή τους κάπου αλλού.

Η μία κοπέλα ήταν γύρω στα 35, όμορφη, προσεγμένη, δυναμική, ενημερωμένη (σχετικά) και σίγουρα θυμωμένη. Πρώην (πλέον) ψηφοφόρος της ΝΔ, δήλωνε αγανακτισμένη με την κυβέρνηση, γιατί «μας κορόιδεψαν και αυτοί!».

Όταν αποτόλμησα να ρωτήσω «γιατί;» ξέσπασε ένας χείμαρρος «αποδείξεων», που περιελάμβανε από Ελληνικό (καθυστέρηση) και «χάϊδεμα των Δημοσίων» (μη απολύσεις), μέχρι πισωγυρίσματα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και βέβαια NAVTEX…!

Η επωδός της: «Εμάς βρήκε;». «Τί του φταίξαμε;». «Εμείς τον στηρίζουμε να φύγει ο άλλος»…

Και η απορία της έκλεισε με τη ρητορική ερώτηση που δίνει τίτλο και στο άρθρο αυτό. «Έχουν βρει τον τρόπο να μανιπουλάρουν τα πρόβατα;». «Δηλαδή όλους εμάς;».

«Μάλλον ναι», απαντούν με μια φωνή κουνώντας τα κεφάλια τους και όλοι οι άλλοι.

«Δηλαδή;» ρωτάω αφελώς: «θεωρείτε τους εαυτούς σας πρόβατα;». «Ναι» απαντούν… ως χορωδία υποτακτικού τετράποδου με μια φωνή.

Ενδιαφέρον για νεοελληνική παρέα να υπάρχει μειωτική παραδοχή. Το κρατάμε για τη συνέχεια.

Την ίδια ημέρα η τρίτη είδηση στα ελληνικά media ήταν μια δημοπρασία… Εν μέσω 3πλής κρίσης.

Εντελώς συμπτωματικά αφορούσε ένα πρόβατο. Μάλιστα ήταν πρόβατο με ονοματεπώνυμο και όχι απλή ονομασία προέλευσης. Grande DOUBLE DIAMOND (Διπλό Διαμάντι). Ανήκε στη ράτσα των texels που είχε χαρίσει ένα ακόμη ρεκόρ πώλησης παλαιότερα με το HEXEL DIANG (68.000 ευρώ).

Όμως το Διπλό Διαμάντι ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πιάνοντας 408.000 ευρώ με το δεύτερο προβατάκι της δημοπρασίας να φτάνει τις 365.000 ευρώ! Ουάου. Τί μας λέει αυτό;

Μήπως είμαστε τελικά πρόβατα, αλλά τα κανονικά πιάνουν και καλύτερη τιμή στις αγορές της Δύσης, στο ανατολίτικο παζάρι, απ’ ότι εμείς;

Μήπως είμαστε τελικά μια χώρα που ενώ διέρχεται το μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσεων στη σύγχρονη ιστορία της, τριτοκοσμική θεωρητικά και ποιοτικά, οι ειδησεογραφικοί της ταγοί (όχι τράγοι αν και θα μπορούσαν άνετα να είναι), αξιολογούν με τέτοιο χυδαίο τρόπο τις ειδήσεις;

Πώς είναι δυνατόν τα ελληνοτουρκικά να έπονται της ημερομηνίας ανοίγματος των σχολείων, εν κατακλείδι μιας σημαντικής για την οικογένεια, αλλά τελικά απλής διοικητικής απόφασης και της επιβεβλημένης για τη δημόσια Υγεία ενημέρωσης (ρουτίνας πια) για τον Covid-19;

Αλλά όταν στα sites των 20 εκ. ευρώ τα εθνικά θέματα έπονται και του Double Diamond (που δεν είναι αμερικανικό αεροπλανοφόρο), τότε υπάρχει πρόβλημα, και μάλιστα σοβαρό.

Και αν δεν αντιδράσουμε συμβολικά άμεσα και δυναμικά, δεν θα είμαστε απλώς «ροζ πρόβατα». Οι κόκκινοι και οι γκρίζοι λύκοι δεν θα μας θεωρούν και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν «ως πρόβατα», αλλά θα καθορίσουν και την τύχη μας «σαν πρόβατα προς σφαγή»!

Και να φανταστείτε πως δεν ήρθε ακόμη το Πάσχα…

Νίκος Καραχάλιος

Πρόεδρος FORUM2020.GR

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.