Εθνική στρατηγική ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρωτοβουλία του Γενς Στόλτενμπεργκ για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και οι διευκρινίσεις που έδωσε χθες πως καμία συμφωνία επί του μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής δεν έχει επιτευχθεί και ότι «οι δύο σύμμαχοι έχουν ήδη συναντηθεί για τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ» δεν ήταν αρκετές για να πείσουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Αγκυρα στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα.

Σε υψηλούς τόνους, αναφέροντας το χρονικό των γεγονότων, επισημαίνουν πως «η κυβέρνηση άφηνε να  διαρρεύσει ότι “πληροφορίες… σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”. Μετά μίλησε για “μονομερή εγχείριση εγγράφου από τον γ.γ. ΝΑΤΟ”. Σήμερα ο γ.γ. ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται ήδη “τεχνικές συνομιλίες” (“technical talks”) και μάλιστα επανέλαβε ότι αυτό έγινε “μετά από επαφή του με τους ηγέτες Τουρκίας – Ελλάδας”. Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση διαρρέεται και πάλι ότι υφίσταται “μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για μείωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία”, η οποία “δεν μπορεί να βαφτιστεί συνομιλίες (από τον Τούρκο ΥΠΕΞ)”».

Με αυτά ως δεδομένα από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως «ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η Τουρκία και η προπαγάνδα της είναι με σοβαρότητα και εθνική στρατηγική». Συνεχίζοντας την επίθεση η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί το Μαξίμου για επιπόλαιες λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης πολύ σοβαρών ζητημάτων που εκθέτουν τη χώρα και αποδυναμώνουν τη θέση της: «“Συνομιλίες επί εγγράφων, που δεν είναι συνομιλίες”, “θόρυβοι που αποτρέπουν έρευνες υδρογονανθράκων”, “πλοία που παρασύρονται από αέρηδες σε ξένες υφαλοκρηπίδες”, “επεκτάσεις χωρικών υδάτων και μερικές οριοθετήσεις ΑΟΖ που είναι θρίαμβος ή καταστροφή για τη χώρα, ανάλογα με το ποια κυβέρνηση τις αποφασίζει”, “γεωτρήσεις σε ΑΟΖ που αποτελούν σκάψιμο στη λάσπη”, “Τούρκοι στρατιώτες που μπαίνουν λίγα μέτρα στη χώρα, αλλά δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα”».

Σε πιο ήπιους τόνους και στοχεύοντας τον Γενς Στόλτενμπεργκ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε «πως γνωρίζουμε πολύ καλά τις αρμοδιότητες του γ.γ. του ΝΑΤΟ, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η προσπάθεια να φέρει σε συνδιαλλαγή δύο μέλη του. Αυτό, όμως, που δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει, είναι να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των κρατών-μελών του Συμφώνου». Ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα δεν νοείται να ξεκινήσει διάλογο, από τη στιγμή που επί ένα μήνα η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Η αναγγελία του γ.γ. του ΝΑΤΟ για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουν τεχνικές συζητήσεις, σημαίνει υποχρεωτικά ένα από τα δύο: Ή η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εν κρυπτώ σε κάτι τέτοιο ή το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εκβιάσει καταστάσεις, εν γνώσει της κυβέρνησης, που για μια ακόμη φορά είναι εκτεθειμένη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.