Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού το είπε αυτό; Άλλο το Oruc Reis και άλλο το Barbaros στην Κύπρο; (Βίντεο)

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επεσήμανε πως η αποκλιμάκωση της έντασης επισημοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Εκτίμησε παράλληλα πως δύσκολα θα υπάρξει κλιμάκωση στο προσεχές μέλλον.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αποστολή του Barbaros στην Κύπρο, ενώ συμφωνήθηκε ο ελληνοτουρκικός διάλογος, δήλωσε τα εξής …εκπληκτικά:

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά (Σ.Σ.: εννοεί το Oruc Reis στο Καστελόριζο και το Barbaros στην Κύπρο). Το καταλαβαίνετε αυτό. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια την βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας, που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Aλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, στον απόηχο της του «παγώματος» των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας, η οποία πάντως απέτυχε, να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό δυσμενείς όρους.

Ο κ. Διακόπουλος επεσήμανε πως η αποκλιμάκωση της έντασης επισημοποιήθηκε μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, εκτιμώντας παράλληλα πως δύσκολα θα υπάρξει κλιμάκωση στο προσεχές μέλλον.

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, την οποία χαρακτήρισε ως συνέχεια των διερευνητικών επαφών με τη γείτονα που είχαν διακοπεί το 2016, και επανέλαβε πως «το μόνο θέμα που υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Θα κρατήσει τον λόγο του ο Ερντογάν

Ειδικότερα, μετά τις ανακοινώσεις ότι η Τουρκία θα διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, ο κ. Διακόπουλος μίλησε στο MEGA για επισημοποίηση της αποκλιμάκωσης, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις» τόνισε, εκτιμώντας πάντως πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον κλιμάκωση. «Κατά τη γνώμη μου ο Ερντογάν θα κρατήσει τον λόγο του».

Συνέχεια των επαφών του 2016 το Βερολίνο

Μιλώντας για την τριμερή Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας στο Βερολίνο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο για συνέχεια των διερευνητικών επαφών που διεκόπησαν το 2016.

«Η συνάντηση δεν ήταν επί της ουσίας. Όταν συνομίλησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν, συμφώνησαν να αφήσουν ως σημείο επαφής την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, για να συζητήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ξαναφέρουν τις δύο χώρες στις συζητήσεις των διερευνητικών επαφών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ακολούθησε πολύ σταθερή και συνεπή γραμμή η οποία είχε το διεθνές δίκαιο ως τρόπο λειτουργίας, ενέργειας και αντίληψης των πραγμάτων.

Δεν διαπραγματευόμαστε υπό πίεση

Παράλληλα, ο κ. Διακόπουλος έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται υπό πίεση, διαμηνύοντας ότι «αν γίνει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων -ειδικά στη βάση ενός παράνομου μνημονίου- θα αντιδράσουμε».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «από πέρυσι τον Ιούλιο υπήρχε συνεχής πίεση και ένταση για να μας σύρει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό δυσμενείς όρους, κάτι το οποίο δεν αποδεχτήκαμε και αντιτάξαμε τις διεθνείς συμμαχίες, την εμβάθυνση σχέσεων με χώρες της περιοχής και το διεθνές δίκαιο».

«Δημιουργήσαμε αυτό το φράγμα σε συνδυασμό με την αποτρεπτική μας ισχύ, το οποίο έδειξε και τα όρια της πολιτικής πίεσης και καταναγκασμού που ακολουθούσε η Τουρκία» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αναγκάστηκε να γυρίσει το διακόπτη και να επιχειρήσει άλλο τρόπο προσέγγισης του θέματος.

Διάλογος μόνο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ατζέντα διαλόγου με την γείτονα ο κ. Διακόπουλος ξεκαθάρισε πως το μόνο θέμα που υπάρχει στο τραπέζι και συζητάμε είναι το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Όπως επεσήμανε δε, οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν είναι καινούριες, ωστόσο προς στιγμήν «δεν τέθηκε σε οποιαδήποτε συζήτηση θέμα που να αγγίζει τα ελληνικά νησιά και ενδεχόμενη αποστρατιωτικοποίησή τους».

Πληροφορίες από: TO BHMA

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.