Εξαπάτηση των συνταξιούχων με τα αναδρομικα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης. Αντί για 3.9 δις η κυβέρνηση θα δώσει μόνο 1.4 δις και θα καμαρώνει κιόλας

Με μεγάλο ιδιότυπο κούρεμα θα πάρουν τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι τελικά, όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Αναδρομικά οφείλονται για αντισυνταγματικες περικοπες σε κύριες, επικουρικές και δώρα, αλλά θα γίνει πληρωμή τελικά όπως φαίνεται και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μόνο για κύριες συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα πως η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και μέσα στο 2020 τα αναδρομικά στους συνταξιούχους τονίζοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, αλλά ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Παράλληλα, είπε πως η εν λόγω ενίσχυση θα στοιχίσει 1,4 δισ., ενώ απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, ζήτησε να εκτιμηθεί η απόφαση πως το ποσό θα δοδεί εφάπαξ.

Ζήτησε ουσιαστικά την… κατανόηση των συνταξιούχων γιατί κανονικά έπρεπε να πληρωθούν 3,9 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν θα γίνει τελικά όπως φαίνεται, καθώς δεν θα πληρωθούν τα δώρα αναδρομικά.

Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» ο χάρτης των αναδρομικών διαμορφώνεται ως εξής:

– Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών: Αναδρομικά από 1.370 ευρώ έως και 7.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.510 ευρώ έως 2.648 ευρώ στις επικουρικές.

– Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: Από 2.190 ευρώ έως 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 2.600 ευρώ στις επικουρικές (πλην ΤΣΑΥ που δεν έχουν επικουρική).

– Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: Από 1.340 ευρώ έως και 4.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.338 έως 2.698 ευρώ στις επικουρικές.

– Συνταξιούχοι πρ. ΙΚΑ: Αναδρομικά από 1.340 ευρώ έως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.403 έως 1.688 ευρώ στις επικουρικές.

– Συνταξιούχοι πρ. ΟΑΕΕ (που έχουν μόνον κύρια σύνταξη) δικαιούνται αναδρομικά από 1.490 ευρώ έως και 3.450 ευρώ

– Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Αναδρομικά από 1.870 ευρώ έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 906 ευρώ έως 1.753 ευρώ στις επικουρικές.

– Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων ταμείων) με μία σύνταξη, ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, δικαιούνται επιστροφή δώρων κύριας σύνταξης από 360 ευρώ έως 800 ευρώ και δύο επιπλέον επικουρικές συντάξεις.

Πηγή κειμένου: ieidiseis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.