Στήριξη από Βουλγάρα ΥΠΕΞ για Αιγαίο και Αγία Σοφία

Τη θετική στάση της Βουλγαρίας στις ελληνικές θέσεις εξέφρασε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριοβα, κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στην Αθήνα. Είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η κυρία Ζαχάριεβα έστειλε το μήνυμα ότι τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. πρέπει να τηρούνται, καθώς και οι κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Η κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, όπως είπε, εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την περιοχή και όλη την Ε.Ε., ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα μνημείο τεράστιου ιστορικού συμβολισμού, το οποίο μαρτυρά τον διάλογο διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας που επιβάλλεται να υπάρχουν στην περιοχή μας διαταράσσονται από αλλεπάλληλες προκλητικές τουρκικές ενέργειες, όπως η έκδοση NAVTEX σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνικές θαλάσσιες ζώνες και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από την Ιστορία και να την αντιλαμβανόμαστε ως γέφυρα προς το μέλλον. Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.