«Πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία»: Τρίτη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα» τόνισε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες η κ. Μέρκελ, λίγη ώρα πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καθίσουν εκ νέου στο διαπραγματευτικό «τραπέζι».

Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει.Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων αλλά και το χάσμα ανάμεσα στους «27» αναδεικνύει η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχτηκε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.

Πριν από τον τρίτο γύρο συνομιλιών, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 13:00, οι Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τα ζητήματα που αναδείχτηκαν τις περασμένες δύο ημέρες.

Πηγή: (AP Photo/Francisco Seco, Pool)

«Είμαστε ενωμένοι με την καγκελάριο Μέρκελ για ένα χωρίς προηγούμενο σχέδιο ανάκαμψης αναφορικά με την κρίση που βιώνουμε» τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας:

«Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί».

Κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής, o Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε:

«Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε… Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».

«Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται – και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πηγή: (John Thys, Pool Photo via AP)

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι τέσσερα ευρύτερα θέματα διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο επισήμανε ότι είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα, τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

«Έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν τα τέσσερα επίμαχα θέματα είναι: το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Μητσοτάκης : Δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι

Για μια κρίση χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως «δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

Παρότι η χθεσινή συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχεδιάστηκε για να «γεφυρώσει» το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αργά το βράδυ του Σαββάτου οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν και πάλι σε αδιέξοδο.

Έτσι, οι «27» αποφάσισαν να παρατείνουν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά μια ημέρα ώστε να διεξαχθεί ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

AP_20199374484419.jpg

Πηγή: AP IMAGES

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση».

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις 12 ωρών.

Πηγή: AP IMAGES

Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων είναι 300 δισεκατομμύρια από 250 δισ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει αμετάβλητο.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα».

Χθες, Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

AP_20199273224077.jpg

Πηγή: AP IMAGES

 

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.