Νέο μνημόνιο προ των πυλών, ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ και αλαλούμ στον τουρισμό

Στην «έκθεση Πισσαρίδη» επικεντρώνει την προσοχή της η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς εκτιμά ότι μέσω αυτής προωθούνται πολιτικές που είτε δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν στα πρώτα μνημονιακά χρόνια (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) είτε αφορούν προεκλογικές θέσεις της ΝΔ που προκάλεσαν αντιδράσεις και έμειναν στα συρτάρια («ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ»).

Στην ουσία, χαρακτηρίζουν την έκθεση «προσχέδιο νέου μνημονίου», το οποίο, όπως τονίζουν, «δεν θα είναι καθόλου light», δεδομένης και της ισχυρής απαίτησης των «σκληρών της Ευρώπης» να εκταμιεύονται τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης τμηματικά, μετά από ολοκλήρωση οικονομικών μεταρρυθμίσεων

Τελώντας εν αναμονή των ανακοινώσεων, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλούνται δύο από τα σημεία της έκθεσης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το πρώτο: «Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο την μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης (…) Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές».

Όπως αναφέρουν, το εν λόγω σημείο παραπέμπει ευθέως στην «ανοσία της αγέλης» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό δίκαιο «θα τις αφανίσει» και θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες τους στην ανεργία καθώς «λόγω ηλικίας δεν θα βρουν δουλειά ως μισθωτοί στα πολυκαταστήματα».

Τον εν λόγω κίνδυνο τον έχει αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση από την εποχή του lockdown, ερμηνεύοντας την υποτονική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στον αντίποδα, είχε προτείνει (και εξακολουθεί) κινήσεις όπως ανάληψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων σ΄ αυτές, καθώς και ένα ποσό μη επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να αντέξουν την βύθιση της αγοράς.

Το δεύτερο: «Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης».

Πίσω από αυτό το σημείο, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει προώθηση του περίφημου «συστήματος Πινοσέτ», που είχε προκαλέσει θόρυβο προεκλογικά όταν η εν λόγω «κρυφή θέση» της ΝΔ δημοσιοποιήθηκε από βουλευτή της.

«Έκανε πίσω χάριν των εκλογών αλλά τώρα ανέσυρε την εν λόγω επιλογή, με το άλλοθι της νέας οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας και μέσω της έκθεσης Πισσαρίδη», λένε.

Μιλούν δε, για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής σύνταξης με ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, που θα καταστεί υποχρεωτική για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία και θα θέσει σε κίνδυνο τις σημερινές συντάξεις και όσες πρόκειται να δοθούν στους «παλιούς», καθώς θα σταματήσει η «αιμοδοσία» του δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι αυτό το σχέδιο βιάστηκε να προωθήσει ο Νότης Μηταράκης, ως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και ερήμην του προϊσταμένου του Γιάννη Βρούτση – βιασύνη που τον «έστειλε» στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Φέρτε το στη Βουλή»

Κατά τις πληροφορίες, από τις σχεδόν καθημερινές τηλεδιασκέψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους επαγγελματικών κλάδων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκύπτει ότι οι παραπάνω σχεδιασμοί “γίνονται όλο και πιο ξεκάθαροι” προκαλώντας αντιδράσεις και αγωνία στον χώρο. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ήδη από την κυβέρνηση να φέρει την «έκθεση Πισσαρίδη» στη Βουλή και να τη θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

«Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε, σε ‘στενό κύκλο’ την ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό δεν αρκεί. Η ΝΔ οφείλει να δώσει την έκθεση στη δημοσιότητα, να τη φέρει στη Βουλή, να τη θέσει σε διαβούλευση. Κόμματα, φορείς, οργανωμένη επιχειρηματικότητα και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν λόγο μέχρι την τελική διαμόρφωση του σχεδίου», δήλωσε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς.

Αλαλούμ με κρούσματα-τουρισμό

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην επίθεση και σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης στο υγειονομικό.  Αφήνοντας στο «χθες» τη συναίνεση που επέδειξε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αναδεικνύει τώρα το «αλαλούμ» που κυριαρχεί λόγω της πρώτης (και ισχνής, ακόμα) τουριστικής κίνησης, παρότι υπήρχε μεγάλος χρόνος προετοιμασίας και οργάνωσης.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τρέχει τώρα να μαζέψει τις συνέπειες από την αλλοπρόσαλλη τακτική της υπό τον κίνδυνο μιας νέας ανεξέλεγκτης αναζωπύρωσης της πανδημίας”, τη στιγμή που:

Δεν πίεσε για τεστ πριν από την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια.

Δεν υιοθέτησε ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας

Πέρα από κάθε λογική, επέτρεψε αρχικά τα πανηγύρια και χθες έσπευσε κατόπιν εορτής να τα απαγορεύσει

Αγνόησε την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και κατήργησε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα πολυκαταστήματα χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους. (σ.σ. εν προκειμένω, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αιτιολόγησε την κατάργηση παραπέμποντας στον ανταγωνισμό).

«Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να αντιληφθούν ότι η δημόσια υγεία και ο τουρισμός δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο για πειραματισμούς. Απαιτείται σοβαρότητα και συνέπεια, στοιχεία που δυστυχώς απουσιάζουν από την κυβερνητική πολιτική», τονίζει.

euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.