Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την αποχή Παπανδρέου-Καστανίδη από την ψηφοφορία – Η Γεννηματά συγκαλεί Κοινοβουλευτική Ομάδα

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά συγκαλεί αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, στις 14:00 την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με αντικείμενο συζήτησης την επιλογή αποχής του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη από τη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις.

Οι υπόλοιποι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ακολούθησαν την γραμμή του κόμματος και υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως είχε αποφασισθεί τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή και του κ. Καστανίδη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δυσαρεστημένοι από την στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί τους.

“Συγκαλώ αύριο Παρασκευή στις 14:00 μ.μ. την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία” δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Τι προηγήθηκε

Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από το βήμα την απόσυρσή του και το χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό με την τοποθέτησή του αυτή να βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, όπως αυτή εκφράστηκε από την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Η κα. Γεννηματά μετά την υιοθέτηση των αλλαγών που ζήτησε το κόμμα της, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής.

«Το νομοσχέδιο περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα στις συναθροίσεις. Δυναμιτίζει το κλίμα, οδηγεί σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς εργαζομένων. Παρά τη διάθεση Γεννηματά να επιδιώξει εποικοδομητική στάση, το νομοσχέδιο παραμένει αντιδημοκρατικό. Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι βασικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην εκάστοτε εξουσία να σταματήσει ακόμα και μια ειρηνική διαδήλωση, ακόμα και μια συγκέντρωση ενός κόμματος. «Δίνονται υπερεξουσίες, δίνεται κίνητρο στους μπαχαλάκηδες, δίνεται λόγος στους προβοκάτορες να ποινικοποιήσουν μια ειρηνική διαδήλωση», ανέφερε.

Πριν απ’ αυτή την ομιλία, βέβαια, υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά προκειμένου να συζητήσουν για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες έχει συνεδριάσει αρκετές φορές το συντονιστικό όργανο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, όπου εκφράστηκαν αρκετές διαφορετικές απόψεις από στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Ανδρέας Πουλάς και ο Γεώργιος Μουλκιώτης. Τελικά αποφασίστηκε το κόμμα να ψηφίσει ΝΑΙ επί της αρχής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.