«Είμαι βαρύκοος στα μουρμουρητά» ήταν η απάντηση που έδωσε το πρωί ο Νίκος Δένδιας στον Alpha, όταν ρωτήθηκε για τις εσωκομματικές γκρίνιες που προκάλεσαν οι χειρισμοί του υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα της «τουρκικής κινητικότητας» στον Έβρο.

Παραμένει άγνωστο εάν ο υπουργός Εξωτερικών παρέμεινε… βαρύκοος και λίγη ώρα αργότερα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέδειξε σαφή αποστασιοποίηση – έως και δυσαρέσκεια – για την επίμαχη δήλωση Δένδια ότι «δεν χρειάζεται ένταση με την Τουρκία για λίγες δεκάδες μέτρα». Ερωτώμενος για το θέμα, ο Στέλιος Πέτσας περιορίστηκε να πει ότι «έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις τόσο από το ΥΠΕΞ, όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών».

Ούτε ο κ. Πέτσας βεβαίως κατάφερε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που εδώ και πέντε ημέρες αφήνει αιωρούμενο η κυβέρνηση – στο εάν, όντως, άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος στην κοίτη του ´Εβρου και η κυβέρνηση απλώς επιχείρησε να αποκρύψει το γεγονός.

Η προσωπική αιχμή όμως κατά του Νίκου Δένδια ήταν ευκρινής και ήρθε να επιβεβαιώσει τις εσωτερικές αναταράξεις που έχει προκαλέσει η υπόθεση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά την – τουλάχιστον ατυχή – δήλωση Δένδια για τα «λίγες δεκάδες μέτρα γης» και τον θόυρβο που προκλήθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπήρξε παρέμβαση του Μαξίμου προς τον υπουργό Εξωτερικών να ανασκευάσει.

Ταυτόχρονα όμως υπήρξε και ανοιχτή κόντρα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, με το πρώτο να κατηγορεί το δεύτερο ότι δεν παρείχε την ενημέρωση που όφειλε για το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στον Εβρο. Αποδέκτης αυτών των κατηγοριών υπήρξε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και το Μαξίμου με την πλευρά Δένδια να υποστηρίζει ότι το ΥΠΕΞ δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας για τις κινήσεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, ούτε έλαβε στοιχεία που να δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά επιχείρησε να κάνει οποιεσδήποτε μετρήσεις εντός ελληνικού εδάφους. Πολύ περισσότερο, δε, από το ΥΠΕΞ τονίζεται πως η αρμοδιότητα για τη φύλαξη των συνόρων ανήκει στο υπουργείο Άμυνας το οποίο ουδέποτε σήμανε «συναγερμό» προς τη διπλωματική πλευρά.

Η βάση των ισχυρισμών αυτών αμφισβητείται από το Πεντάγωνο, το κλίμα εντός κυβέρνησης όμως είναι βαρύ και ενδεικτική επ’ αυτού είναι και η δημόσια αιχμή Δένδια, επίσης κατά τη σημερινή του συνέντευξη στον Alpha: «Εγώ δεν είμαι παρατηρητής της συνοριακής γραμμής. Είμαι υπουργός Εξωτερικών και προασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας στο επίπεδο της δραστηριότητάς μου, το Υπουργείο το έκανε άψογα και με τον τρόπο που έπρεπε και τις δύο φορές», δήλωσε αναφερόμενος στα δύο – χλιαρά και κατόπιν εορτής – διαβήματα προς την τουρκική πλευρά.

Στο πολιτικό δια ταύτα, η εικόνα αυτή αναζωπυρώνει τα σενάρια για αλλαγές κορυφής και στα δύο κρίσιμα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας στον επικείμενο ανασχηματισμό, με τα ονόματα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Δημήτρη Αβραμόπουλου να διακινούνται έντονα εντός ΝΔ ως ισχυρές υποψηφιότητες για τη διαδοχή είτε του Νίκου Δένδια, είτε του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, είτε και των δύο.

Στην ουσία των εθνικών θεμάτων, πρόκειται για μια εικόνα που αποκαλύπτει αφενός την πλήρη απουσία στρατηγικής από την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά και τη φοβική στάση και του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στον Ερντογάν και, αφετέρου, την τακτική της σιωπής και της συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων στον ´Εβρο. Ηδη, τα δύο διαβήματα του ΥΠΕΞ επιβεβαιώνουν πως υπήρξε είσοδος τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος, ενώ ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών ούτε από το Άμυνας έχει υπάρξει πληροφόρηση για το πώς, και με ποιες προϋποθέσεις, έγινε η αποχώρηση της συγκεκριμένης ομάδας από τη μεθόριο.