Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΔΕΙ τόσους πολλούς και στοχευμένους πόρους

«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική κοινωνία βγαίνει από μια πρωτοφανή κρίση. Τα πολύ δύσκολα βρίσκονται πίσω μας. Το μονοπάτι όμως προς τα μπροστά δεν υπάρχει, πρέπει να το φτιάξουμε μόνοι μας» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Είδε τους πόρους της να συρρικνώνονται περισσότερο από 60%, τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μια μείωση για την οποία δεν ευθύνονται μόνο τα μνημόνια αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στόχευαν στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι στον αντίποδα, σήμερα η κυβέρνηση προχωράει αποφασιστικά στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σε όλους τους τομείς.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ο προϋπολογισμός του 2019, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, περιλαμβάνει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ. Δεν δίστασε, δε, να αναγνωρίσει ότι η αύξηση είναι μεν μικρή αλλά είναι πολύ σημαντική μετά από όλες αυτές τις μειώσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα «Φιλόδημος» κατευθύνονται στους ΟΤΑ περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ -μέσα στο 2018- για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών σε αντιπλημμυρική προστασία, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, σχολικά κτίρια, έργα που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση, συμπλήρωσε, δεν επιβαρύνει καθόλου τους ΟΤΑ, καθώς καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Τόσους πολλούς και στοχευμένους πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης και υπογράμμισε ότι «αυτό αναγνωρίζεται και από όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης».

Επιπλέον, όπως υποστήριξε, βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια για τη στελέχωση των ΟΤΑ με χιλιάδες νέες προσλήψεις, με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσδιορίζουν.

«Αναμένουμε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, από το ΑΣΕΠ, η διαδικασία έκδοσης των οριστικών πινάκων για τις 8.500 θέσεις νέων εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Πριν από μερικές μέρες ψηφίστηκε η ρύθμιση για τη δημιουργία 3.200 νέων σταθερών θέσεων για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και ακολουθεί από τις αρχές του 2019 ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα 1.500 προσλήψεων τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, βάσει των αναγκών που οι ίδιοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θα προσδιορίσουν για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και τις νέες αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγονται» παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών για να σημειώσει: «Οι προσλήψεις αυτές έγιναν εφικτές γιατί η κυβέρνηση έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη και κατάφερε να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις στο Δημόσιο, τον κανόνα που η ΝΔ θέλει να ακυρώσει για να επανέλθουμε στο μνημονιακό 1 προς 5, και αυτό είναι κάτι που οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι πολίτες, θα πρέπει να θυμούνται πολύ καλά».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στη «δημοκρατική τομή» για την Αυτοδιοίκηση, που έγινε με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις (τοπικά δημοψηφίσματα, ενίσχυση λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών διαβούλευσης). «Ο Κλεισθένης διευρύνει σημαντικά τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες που γίνονται δεν είναι αποσπασματικές αλλά συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αλληλένδετες πτυχές μίας ενιαίας στρατηγικής για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

«Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτείνει την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και την αντικατάστασή της από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Μια πρόταση που, εκτός από τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρει, θα οδηγούσε και στην καταδίκη της πλειοψηφίας των δήμων της χώρας στην οικονομική χρεοκοπία, καθώς διαθέτουν μικρό κτιριακό απόθεμα στην επικράτειά τους» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται την επαναφορά του καλπονοθευτικού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη στρέβλωση της αντιπροσώπευσης και τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες. Είναι προφανές ότι και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκρούονται δύο ανταγωνιστικά σχέδια, δύο διαφορετικοί κόσμοι».

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο στο πρώτο δίμηνο του 2019:

– Ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για…

Πηγή: http://www.thestival.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.