Για το χάος υπάρχει ένας υπεύθυνος

Χρειάστηκαν μόλις 7 μήνες ΝΔ στην εξουσία για να κυνηγιέται ο κόσμος στους δρόμους με την αστυνομία και να μετράμε τραυματίες, όπως στις εμπόλεμες ζώνες. Στα περισσότερα από τα ζητήματα που έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά αλλά το «ναυάγιο» στο προσφυγικό και στο «νόμος και τάξη» είναι απαράμιλλο. Και όσο κι αν τα μίντια επιχειρούν να κρύψουν, τον υπεύθυνο του χάους, αυτός είναι προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης… «Με εντολή Μητσοτάκη», όπως αρέσκονται να μεταδίδουν, γίνονται όλα. Δικός του είναι ο σχεδιασμός, δική του είναι και η διαχείριση. Εξάλλου ο ίδιος συνηθίζει να το δηλώνει αυτάρεσκα.

Η ΝΔ κατάφερε να μετατρέψει σε εμπόλεμες ζώνες τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με μια διαχείριση που δεν έχει προηγούμενο μεταπολιτευτικά. Και, όπως λέει και ο Κ. Μητσοτάκης,  η κυβέρνησή του «έκανε ό,τι χρειάζεται» για να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Γιατί πράγματι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταντήσει κάποιος την – ασύδοτη επί ημερών ΝΔ – αστυνομία σε τρομοκρατημένες λεγεώνες Ρωμαίων που κρύβονται μακριά από το γαλατικό χωριό ενώ γύρω διεξάγονται πραγματικές μάχες.

Η προσπάθεια του Μητσοτάκη είχε ξεκινήσει ήδη από την αντιπολίτευση, ποτίζοντας τις κοινωνίες των νησιών με άκρατο ρατσισμό και χονδροειδή δημαγωγία. Ακόμη και έτσι όμως, δεν θα χρειαζόταν να κάνει κάτι περισσότερο, όταν κέρδισε τις εκλογές, από το να συνεχίσει την πολιτική, τις δομές και τις διαδικασίες που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα ως τότε, οριακά μεν αλλά αποτελεσματικά. Αντιθέτως, με ένα εκρηκτικό μείγμα ιδεοληψιών, ανικανότητας, ασυννενοησίας και τραγικών σχεδιασμών που αλλάζουν κάθε εβδομάδα διόγκωσε απίστευτα το «κολαστήριο» της Μόριας και εξαγρίωσε τους κατοίκους. Και τώρα με χουντική λογική, επιτάξεις και βίαιη εισβολή τεράστιων αστυνομικών δυνάμεων, επιχειρεί να μετατρέψει τρία νησιά σε γιγάντιες φυλακές για να συγκρατήσει το πρόβλημα – που εν πολλοίς δημιούργησε – μακριά από την ενδοχώρα, παίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια.

Ούτε η λογοκρισία στην ΕΡΤ, ούτε η επίσημη χειραγώγηση των Δελτίων Ειδήσεων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μπορούν πλέον να κρύψουν την κατάσταση και τον υπεύθυνο. Αντιθέτως εξοργίζουν τους κατοίκους των νησιών που εκτός από την απίστευτη βία και την καταστολή έχουν να αντιμετωπίσουν και τη διαστρέβλωση των καναλιών. Εξοργίζουν ακόμη και τους αστυνομικούς που επισημαίνουν στην κυβέρνηση πως δεν είναι στρατός κατοχής και της ζητούν να σταματήσει να τους εκθέτει από τα πανεπιστήμια και τα εργατικά συνέδρια μέχρι το προσφυγικό και τα νησιά.

Στο απόλυτο αδιέξοδο η κυβέρνηση αναγκάζεται για άλλη μια φορά να κάνει πίσω, όπως τουλάχιστον ανακοινώνει, και να καλέσει σε διάλογο για πολλοστή φορά την αυτοδιοίκηση, που έχει αγνοήσει επιδεικτικά. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε ο ίδιος να απαξιωθεί με την αλαζονική στάση του και τις αυταρχικές αποφάσεις του. «Να! Κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός», ακούγεται να λέει τηλεφωνικά ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Κωστ. Μουτζούρης στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Αυτό που της «χρειαζόταν» της κυβέρνησης στο προσφυγικό είναι μια αντιπολίτευση αλά ΝΔ. Αντιθέτως, αντιμετωπίζει μια συνετή και συνεπή στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ που καλεί τον Πρωθυπουργό να σοβαρευτεί, να αποσύρει τα ΜΑΤ, ώστε να συνδράμει για να εφαρμοστεί μια στοιχειωδώς ρεαλιστική πολιτική. Γιατί αν ο Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, συμπεριφερόταν όπως ο Μητσοτάκης μέχρι χθες, δημαγωγώντας ασύστολα και υποδαυλίζοντας το μίσος, τότε στα νησιά δεν θα είχαμε απλώς χάος, αλλά εμφύλια σύρραξη. «Τυχεροί» μέσα στην ανικανότητά τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.