Προσφυγικό: Γιατί η κυβέρνηση «διαγράφει» από τον χάρτη τα νησιά

Στο αδιέξοδο του προσφυγικού η κυβέρνηση επέλεξε την σύγκρουση με το χαμηλότερο πολιτικό κόστος. ‘Ηταν μια επιλογή κυνική, κομμένη και ραμμένη σε «μοντέλο Μέρκελ». ‘Η αλλιώς, κι όπως το προσδιορίζει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ – και όχι του ΣΥΡΙΖΑ», «ό,τι έκανε η Ευρώπη στην Ελλάδα με το προσφυγικό, το κάνει τώρα η Ελλάδα στα νησιά: Η Ευρώπη αποφάσισε να κάνει την Ελλάδα πάρκινγκ προσφύγων, και το ελληνικό κράτος αποφασίζει τώρα να κάνει τα νησιά αποθήκες ψυχών».

Πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύθηκε από ψυχρό, και εκλογικό υπολογισμό: Η αποσυμφόρηση των νησιών προϋποθέτει μεταφορά ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Και αυτή η μεταφορά προϋποθέτει σύγκρουση με τους δημάρχους, τους τοπικούς παράγοντες και το προνομιακό εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ είτε της βόρειας Ελλάδας, είτε των προπυργίων της στην ηπειρωτική χώρα – μια σύγκρουση, το πολιτικό κόστος της οποίας κρίνεται ασήκωτο για την κυβέρνηση.

Αντιθέτως, το εκλογικό κόστος σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο κρίνεται διαχειρίσιμο – με ανοιχτή την Μόρια βγήκε κυβέρνηση η ΝΔ, με μια νέα «κλειστή» Μόρια μπορεί να επιβιώσει. Οσο απλοϊκό και επικίνδυνο κι εάν είναι αυτό το σκεπτικό, ήταν κι εκείνο που επικράτησε στην απόφαση της κυβέρνησης να φτάσει στα άκρα την σύγκρουση στα νησιά για την κατασκευή των κλειστών δομών στις υπό επίταξη περιοχές. Προαναγγέλθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ – «τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν», είπε -, σφραγίστηκε χθες τη νύχτα με την απόβαση δέκα διμοιριών των ΜΑΤ και των πόλεμο με δακρυγόνα κατά των κατοίκων σε Μυτιλήνη και Χίο, και επικυρώθηκε το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με την επίκληση ακόμη και της απειλής του… κορονοϊού: «Σήμερα που βλέπουμε ότι είναι σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι κλειστές δομές, όπου τέτοια θέματα όπως ο κοροναϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρά οι άναρχες δομές που αποτελούν μία υγειονομική βόμβα και στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος», διαμήνυσε ο Στέλιος Πέτσας στους κατοίκους των νησιών που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν οδηγούνται στα νοσοκομεία από τον κορονοϊό αλλά από τα χημικά που ρίχνουν εναντίον τους τα ΜΑΤ.

 

Η απάντηση, ήρθε με πρωτοφανή σφοδρότητα από – τον ιδεολογικά ομογάλακτο της κυβέρνησης – περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος μίλησε ακόμη και για «χούντα»: «Είναι ημέρα ντροπής για όλους μας και κυρίως για εκείνους που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρεί ο κόσμος, οι Ακρίτες του Αιγαίου, εδώ που φυλάνε τα νησιά μας. Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!», έγραψε στο Facebook ο περιφερειάρχης, αναρτώντας μαζί φωτογραφίες των παραταγμένων δυνάμεων των ΜΑΤ στην Καράβα της Μυτιλήνης.

Δεν είναι τυχαίο πως ο συγκεκριμένος περιφερειάρχης υποδεικνύεται αυτή την στιγμή από το Μαξίμου ως ο υπ’ αριθμόν ένα «αντίπαλος» της κυβέρνησης στο σχέδιο της μέχρι τέλους σύγκρουσης για το προσφυγικό. Όπως δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει ευθέως προς το πρόσωπο του Κώστα Μουτζούρη λέγοντας την Κυριακή ότι το μεταναστευτικό «είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Για τους έχοντες κοινό νου ωστόσο, ακόμη και εντός της ΝΔ, το πρόβλημα δεν είναι οι «πολιτικάντηδες», αλλά η ίδια η κυβέρνηση που τους έθρεψε και τους πριμοδότησε όταν έκρινε πως αυτό την συνέφερε εκλογικά. Όπως και το ότι σήμερα απλώς επιλέγει με ποιους «πολιτικάντηδες» θα συνεχίσει να συμπορεύεται και με ποιους θα συγκρουστεί, και πάλι πάνω στην λογική του εκλογικού κόστους. Ακόμη κι εάν το τίμημα είναι η «διαγραφή» των νησιών από τον πολιτικό χάρτη της ΝΔ.

Οι επισημάνσεις αυτές έχουν μεταφερθεί, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, και στο ίδιο το Μαξίμου από προβληματισμένα στελέχη της ΝΔ. Και κατά τις ίδιες πληροφορίες το κλίμα στο κυβερνών κόμμα είναι εξαιρετικά βαρύ για την επιλογή της γραμμής της καταστολής και αυταρχισμού – μιας γραμμής, που όπως λέει χαρακτηριστικά παλιός βουλευτής της ΝΔ «απλά επιβεβαιώνει πως έχουμε πλήρη αδυναμία διατύπωσης πολιτικής λύσης και πολιτικής πρότασης σε ένα κεντρικό κοινωνικό πρόβλημα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.