«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΜΗ» ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και στοχευμένοι πόροι

Τα μέτρα ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Όπως τόνισε, «τόσους πολλούς και στοχευμένους πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί», επισήμανε τη στελέχωσή της με νέο προσωπικό, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» είναι μια ουσιαστική και δημοκρατική τομή.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι μετά την πρωτοφανή κρίση ενώ «το μονοπάτι προς τα μπροστά δεν υπάρχει, πρέπει να το φτιάξουμε μόνοι μας».

Ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2019, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, περιλαμβάνει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ.

Αν και αναγνώρισε ότι η αύξηση είναι μεν μικρή αλλά είναι πολύ σημαντική μετά από όλες αυτές τις μειώσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Ανέφερε ότι μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα «Φιλόδημος» κατευθύνονται στους ΟΤΑ περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ -μέσα στο 2018- για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών σε αντιπλημμυρική προστασία, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, σχολικά κτίρια, έργα που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες. «Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση, συμπλήρωσε, δεν επιβαρύνει καθόλου τους ΟΤΑ, καθώς καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

«Τόσους πολλούς και στοχευμένους πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης και υπογράμμισε ότι «αυτό αναγνωρίζεται και από όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης».

Τόνισε δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια για τη στελέχωση των ΟΤΑ με χιλιάδες νέες προσλήψεις, με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσδιορίζουν, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος τους έτους θα αολοκληρωθεί μέσω ΑΣΕΠ η διαδικασία «έκδοσης των οριστικών πινάκων για τις 8.500 θέσεις νέων εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Πριν από μερικές μέρες ψηφίστηκε η ρύθμιση για τη δημιουργία 3.200 νέων σταθερών θέσεων για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και ακολουθεί από τις αρχές του 2019 ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα 1.500 προσλήψεων τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, βάσει των αναγκών που οι ίδιοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θα προσδιορίσουν για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και τις νέες αναπτυξιακές δυνατότητες που διανοίγονται».

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», μίλησε για «δημοκρατική τομή» για την Αυτοδιοίκηση, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις (τοπικά δημοψηφίσματα, ενίσχυση λαϊκών συνελεύσεων, επιτροπών διαβούλευσης).

«Ο Κλεισθένης διευρύνει σημαντικά τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα» τόνισε, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες που γίνονται συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με αλληλένδετες πτυχές μίας ενιαίας στρατηγικής για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Ν.Δ. για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και την αντικατάστασή της από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι «εκτός από τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρουν, θα οδηγούσε και στην καταδίκη της πλειοψηφίας των δήμων της χώρας στην οικονομική χρεοκοπία, καθώς διαθέτουν μικρό κτιριακό απόθεμα στην επικράτειά τους».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται την επαναφορά του καλπονοθευτικού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη στρέβλωση της αντιπροσώπευσης και τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες. Είναι προφανές ότι και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκρούονται δύο ανταγωνιστικά σχέδια, δύο διαφορετικοί κόσμοι», συμπλήρωσε.

Επίσης, εξήγειλε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών στο πρώτο δίμηνο του 2019.

Μεταξύ αυτών η ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους όρους απονομής των μέσων ατομικής προστασίας, σε συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια για την άρση αδικιών για τους εργαζόμενους.

Επίσης, νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας. «Μέχρι το 2015 οι σχετικές πρωτοβουλίες απέκλειαν σημαντικές κατηγορίες συμπολιτών μας, ιδίως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποίησε τις στοιχειώδεις πολιτικές για να ορίζεται μια πολιτεία ως κράτος δικαίου» είπε .

Τέλος, η πρωτοβουλία για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε κάθε σφαίρα του κοινωνικού βίου. Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει και μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, «παρεμβάσεις εξαιρετικά επιτακτικές, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για τις διακρίσεις και την κακοποίηση που υφίστανται οι γυναίκες αλλά αποτρόπαια γεγονότα, όπως η πρόσφατη δολοφονία μιας νέας κοπέλας στη Ρόδο», όπως υπογράμμισε.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.