ΜέΡΑ 25 κατά Ρέγκλινγκ: Αν ο κόσμος άκουγε τι έλεγε, δεν θα μπορούσε να σταθεί

Κριτική κατά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ για τις δηλώσεις του σχετικά με την πρόθεση του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει στη δημοσιότητα τις ηχογραφημένες συζητήσεις του Eurogroup, ασκεί το ΜέΡΑ 25.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του είναι εύλογη η λύπη του κ. Ρέγκλινγκ, «καθώς αν οι πολίτες μπορούσαν να ακούσουν και να δουν τί έλεγε και τί έπραττε, ο κ. Ρέγκλιγκ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε καν στη χώρα του. Αν ήταν σε κοινή θέα, θα τόλμαγε ποτέ να προτρέψει υπουργό οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας να κάνει πλήρη στάση πληρωμών σε όλους τους… συνταξιούχους έτσι ώστε να αποπληρωθεί μια δόση στο ΔΝΤ;», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό συνέβη τον Ιούνιο του 2015.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ρέγκλινγκ ζήτησε συνάντηση με τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά στην οποία και του ζήτησε να μην γυρίσει την ταινία «Adults in the room» που βασίστηκε στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25

«O Κλάους Ρέγκλιγκ ‘λυπάται πολύ’ για την ‘παραβίαση του απορρήτου’ που συνιστούν οι ηχητικές καταγραφές των Eurogroup από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Προφανώς και λυπάται καθώς, αν οι πολίτες μπορούσαν να ακούσουν και να δουν τί έλεγε και τί έπραττε, ο κ. Ρέγκλιγκ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε καν στη χώρα του.

Αν ήταν σε κοινή θέα, θα τόλμαγε ποτέ να προτρέψει υπουργό οικονομικών ευρωπαϊκής χώρας να κάνει πλήρη στάση πληρωμών σε όλους τους… συνταξιούχους έτσι ώστε να αποπληρωθεί μια δόση στο ΔΝΤ;

Αν ήταν σε κοινή θέα, θα ξέφευγε της αντίληψης των ευρωπαίων πολιτών ότι ‘στελέχη’ όπως ο κ. Ρέγκλιγκ δεν είναι απλά κυνικοί γραφειοκράτες αλλά και τεχνοκρατικά ανεπαρκείς;

Όταν μιλά εκτός κειμένου, ακόμα κι όταν ξέρει ότι η κάμερα είναι στραμμένη πάνω του, ο κ. Ρέγκλιγκ διαπράττει στοιχειώδη τεχνικά λάθη. Π.χ. όταν στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, ΑΓΟΡΑ ΙΙ, είπε πως η Ιταλία ή το Βέλγιο κατάφεραν να πετύχουν πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 3% κάθε χρόνο για δεκαετίες – κάτι που, με ελάχιστη έρευνα, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ ξεσκέπασε ως ψέμα.

Αυτός είναι ο λόγος που δρώντες όπως ο κ. Ρέγκλιγκ τρέμουν τα μάτια και τα αυτιά των πολιτών – τον δημόσιο έλεγχο.

Αυτός είναι ο λόγος που στο Eurogroup δεν κρατάνε πρακτικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.