Ιλιγγο προκαλούν τα χρηματικά ποσά που πήρε η Αλεξία Μπακογιάννη από τον Λαυρεντιάδη

Στο πρόσωπο του Μανώλη Πετσίτη και στις σχέσεις του με τις εταιρείες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να στήσει ένα παιχνίδι σκανδαλολογίας, προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση, ξεχνώντας ταυτόχρονα τις επαφές που είχαν ή και διατηρούν ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της και συγγενείς του αρχηγού της με τον υπόδικο επιχειρηματία.

Εδώ και λίγες μέρες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά. To μεμπτό που «ανακαλύφθηκε» έχει να κάνει με τη φιλία που διατηρούσε με έναν άνθρωπο με τον οποίο μεγάλωσε μαζί στην Καισαριανή, τον Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος εργάζεται στην ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και φέρεται να έχει αμειφθεί με υψηλά ποσά για μία διετία. Αμέσως έγιναν οι συνειρμοί ότι ο Μανώλης Πετσίτης βολεύτηκε από τον υπουργό στη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία χρωστάει μεγάλα χρηματικά ποσά στο Δημόσιο. Πουθενά όμως δεν εμφανίστηκαν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν κάποιο σκάνδαλο. Αντίθετα αποκρύπτεται το γεγονός ότι ποτέ δεν έλαβε κάποια κυβερνητική θέση.

Την ίδια ώρα όμως που η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χωρίς να έχει την παραμικρή απόδειξη για τις καταγγελίες της, η «Νέα Σελίδα» φέρνει στο φως της δημοσιότητας συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις σχέσεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με εκπροσώπους της «γαλάζιας» παράταξης αλλά και με συγγενείς των κορυφαίων στελεχών της. Η Αλεξία, η κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη, είχε αναλάβει κατά το παρελθόν τις δημόσιες σχέσεις της φαρμακοβιομηχανίας Αlapis, συμφερόντων του υπόδικου επιχειρηματία. Κι αν κάποιοι αναρωτιούνται πόσα πληρώθηκε η εταιρεία Aia Relate για τις υπηρεσίες της, τα ποσά προκαλούν ίλιγγο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, η εταιρεία της Αλεξίας έλαβε για πέντε χρόνια 741.468,2 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2007 η Alapis πλήρωσε 80.442,10 ευρώ, το 2008 140.668,31, το 2009 η προβολή της φαρμακοβιομηχανίας στοίχισε 220.299,29, το 2010 περισσότερα από 144.000, το 2011 115.000 ευρώ και το 2012, τη χρονιά που συνελήφθη ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, 40.650 ευρώ. Φυσικά η εταιρεία Aia Relate είχε αναλάβει και τη Νεοχημική, η οποία ανήκε στον υπόδικο επιχειρηματία. Για το χρονικό διάστημα 2001-2012 η Αλεξία Μπακογιάννη πληρώθηκε με 76.585 ευρώ. Οταν ο επιχειρηματίας συνελήφθη, η Αλεξία Μπακογιάννη κατέβασε από την ιστοσελίδα της Aia Relate το όνομα της Alapis από τους πελάτες. Στενές σχέσεις όμως με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είχε και ο πρώην σύζυγος της Αλεξίας Μπακογιάννη. Πρόκειται για τον Μανώλη Βάρσο, πρόεδρο χρηματιστηριακής εταιρείας, ο οποίος υπήρξε και σύμβουλος του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία στις εταιρείες Νεοχημική, Alapis και στην Proto Bank. O χρηματιστής γνώριζε πολλά πράγματα για τις δραστηριότητες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που οδήγησαν στο γνωστό σκάνδαλο με την τράπεζα Proton.

Επαφές με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είχε όμως κι ένας από στενούς συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη. Πρόκειται για τον Τρύφωνα Κολλίντζα, ο οποίος είχε συλληφθεί για το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη, αφού ήταν ο υπεύθυνος της Proton Bank απέναντι στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα ο Τρύφωνας Κολλίντζας είχε μεταπηδήσει από τη Νέα Δημοκρατία στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπου ηγούνταν η αδελφή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σημαντικό στέλεχος της ΝΔ, ο Διονύσης Μπεχράκης, διατέλεσε για μία πενταετία πρόεδρος του Δ.Σ. της ELFE, ενώ τον Δεκέμβριο του 2009 πλήθος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα βρεθούν στην παρουσίαση της ίδρυσης της Εδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Λαυρέντης Λαυρεντιάδης» στο CSIS. Μεταξύ αυτών η Αντζελα Γκερέκου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Γιώργος Καλαντζής και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Στις 14 Ιουνίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε στη στήριξη της Proton Bank με 100 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης εκείνο το χρονικό διάστημα πέρασε από Θερινό Τμήμα της Βουλής νομοθετική πράξη σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών επέτρεπε την τοποθέτηση διαθέσιμων του Δημοσίου σε οποιαδήποτε τράπεζα χωρίς να απαιτείται έγκριση πίστωσης από την επιτροπή. Ο άτυπος σύμβουλος του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, Μιχάλης Πιτσιλίδης, είχε αναλάβει θέση στις εταιρείες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αλλά και ο βουλευτής του κόμματος Σίμος Κεδίκογλου θα βρεθούν σε εκδήλωση του Πέτρου Κυριακίδη μικρό χρονικό διάστημα αφότου ο συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα φυγαδευτεί στο εξωτερικό, ενώ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου τέσσερα Airbus της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας θα πουληθούν στον επιχειρηματία έναντι εξευτελιστικής τιμής. Μεταξύ των υπουργών που είχαν υπογράψει τότε για την αγοραπωλησία ήταν και ο Μάκης Βορίδης.

Η αλήθεια για τα χρέη των ELFE

Όσον αφορά τώρα στις αιτιάσεις της ΝΔ που έχουν να κάνουν με επιπλέον ζημία της ΔΕΠΑ από τα ELFE από τη μέρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση, τα νούμερα δείχνουν ποια είναι η πραγματικότητα. Το χρέος των ΕLFE προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ, όταν τον Οκτώβριο του 2015 ήταν στα 90 εκατ. περίπου, λόγω των τόκων υπερημερίας. Στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του χρέους συγκαταλέγονται οι αυστηροποιήσεις στους όρους συνεργασίας με την αποπληρωμή των οφειλών. To χρέος που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι 10 εκατ. ευρώ, καθώς το μεγάλο «φέσωμα» έγινε πριν από το 2015.

(Του Μιχάλη Γεωργίου – Νέα Σελίδα)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.