ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ επίκεντρο, τα κίτρινα γιλέκα και οι σαμαρικές “φωνές”

Στο https://www.news247.gr διαβάσαμε:

Το 12ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έβγαλε δύο ειδήσεις οικονομικού- κοινωνικού περιεχομένου (τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη για τη βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί και για αύξηση του κατώτατου μισθού). Και ανέδειξε τις δύο τάσεις που υπάρχουν στη γαλάζια παράταξη ως προς τη στρατηγική επιλογή που πρέπει να κάνει η ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές.

Από τη μία πλειάδα σοβαρών μετριοπαθών και με την παραδοσιακή έννοια του όρου φιλελεύθερων στελεχών, παρακολουθούν με προβληματισμό τα τεκταινόμενα στη Γαλλία με τα “κίτρινα γιλέκα” και διαπιστώνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να… την πάθει όπως ο Μακρόν, αν δεν αποδείξει ότι απευθύνεται στην κοινωνία και εάν δεν πείσει τους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος τους και πως η κεντροδεξιά μπορεί να προστατεύσει τους πιο αδύναμους. Στα “κίτρινα γιλέκα” αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου και σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο τομεάρχης Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

Και από την άλλη οι σκληροί δεξιοί, δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, που μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος προβάλλουν ως απάντηση μία ατζέντα “έθνος και ορθοδοξία” κλείνοντας το ματι σε διαδηλωσεις και καταλήψεις για το Σκοπιανό και απευθύνονται στο θυμικό των δεξιών, δηλώνοντας “υπερήφανοι δεξιοί” και κατακεραυνώνοντας την “πολιτική ορθότητα”, η οποία καταπώς θεωρούν δεν τους επιτρέπει να λένε ότι καλώς έγινε σφαγή στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1944. Είναι γεγονός ότι εισέπραξαν θερμό χειροκρότημα από σημαντικό αριθμό συνέδρων, ωστόσο δεν έλειψαν και τα στελέχη που αντιμετώπισαν με μούδιασμα και το δεξιό μανιφέστο Σαμαρά και τα εγκώμια Γεωργιάδη στο πρόσωπο του. Το Μοσχάτο μπορεί μεν να επιτρέπει στους σαμαρικούς να δίνουν το δικό τους στίγμα, στη λογική ότι κάποιος πρέπει να απευθυνθεί και στο σκληρό δεξιό ακροατήριο, ωστόσο δε λείπει μεταξύ των μητσοτακικών η καχυποψία για προσωπικές στρατηγικές και η ανησυχία να μην τρομάζουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι από τη σκληρή δεξιά ρητορική και πόλωση.

Στο επίκεντρο η κοινωνική πολιτική

Το στίγμα όμως το δίνει στη ΝΔ πάντα πρωτίστως ο πρόεδρος του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση θέλησε να εστιάσει στην ουσία της πολιτικής πρότασης της ΝΔ με έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ περί “ανάλγητου νεοφιλελεύθερου”. Δεν ήταν εξάλλου τυχαία η φράση του πως “η ΝΔ είναι το κόμμα του λαού”.

Μήνυμα για την ανάγκη η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα θέσει ως προτεραιότητα την προστασία όσων άδικα επλήγησαν από την κρίση έστειλε εξάλλου προσερχόμενος στο συνέδριο την Παρασκευή και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αν και πρόσεξε ιδιαίτερα ώστε η παρέμβαση του να μη θεωρηθεί κατά κανένα τρόπο αιχμή προς την ηγεσία του κόμματος.

Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι δε θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο παιχνίδι της πόλωσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ άλλωστε θεωρεί ότι οι αναποφάσιστοι δε συγκινούνται από μία ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση στον άξονα αριστερά- δεξιά, αλλά πως τη στάση τους θα κρίνουν εν τέλει οι προτάσεις των κομμάτων για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική και οι δράσεις για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα τους. Το δημογραφικό και η στήριξη των νέων οικογενειών δεν αναδείχθηκαν άλλωστε τυχαία σε ένα από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου.

“Ψευτολεονταρισμοί Καμμένου για Σκοπιανό”

Πάντως ο κ.Μητσοτάκης δεν παρέλειψε βέβαια να ασκήσει σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία η ΝΔ δε σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους.

Ταυτόχρονα πηγές της ΝΔ βάζουν ξανά στο στόχαστρο τον Πάνο Καμμένο και δε σκοπεύουν να τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί. “Αν θέλει ο κ. Καμμένος να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών έχει μια και μόνο επιλογή. Να αποσύρει εδώ και τώρα τους βουλευτές του ρίχνοντας την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα. Όλα τα άλλα που λέει και κάνει ο κ.Καμμένος είναι υπεκφυγές και ψευτολεονταρισμοί” , λένε ειδικότερα.

“Άλλωστε αν πραγματικά επιθυμούσε να μην περάσει η συμφωνία θα είχε στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ πριν καν αυτή υπογραφεί στις Πρέσπες. Η θα είχε ρίξει την κυβέρνηση πριν αρχίσει η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Διότι ο κ.Καμμένος είχε προβλέψει ότι αυτή δεν θα(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.